lauantai 27. kesäkuuta 2020

Katja Törmänen: Maan tytär




Aslaug tarkasteli nyrkin kokoista, kivistä esinettä. Se oli muuten pyöreä, mutta sen pinnasta nousi matalia, pienen linnunmunan kokoisia kyhmyjä. Ne oli hiottu kiiltäviksi ja koristeltu uurtein, jokainen eri tavoin. Aslaug liikahti poimiakseen esineen käteensä ja katsoakseen tarkemmin, mutta Nechtan painoi hänen kätensä alas.
”Siihen ei kosketa. Se on pyhä mahtikivi, eikä se lähde tästä talosta.”

Katja Törmäsen Karhun morsian on saanut upean jatkokirjan: Maan tytär. Kirjojen päähenkilöitä olivat jo vauvana erotetut kaksossiskokset Aslaug ja Freydis. Kirjoissa seurataan vuoron perään siskosten elämää eri kotikylissä. He tietävät toinen toisistaan ja pystyvät näkemään mitä toinen toiselle tapahtuu, sillä heillä molemmilla on näkijänlahjat. 

Maan tyttäressä ilmapiiriä mustutti sotaenteet ja miehinen vallanhimo. Miten heimosodista selvittiin, se selviää kirjan sivuilta. Tarina kietoutui rautakauden Pohjolaan, jossa elivät Hyljekylän, Surmankylän, Laaksokylän ja Suolakarin heimot ja joilla kaikilla oli omat perinteet ja jumalat. Tutuksi tuli myös uusi uskonto ja sen harjoittajat, ristiläiset. Kirjan tarinaa siivitti suomalainen ja pohjoismainen mytologia, vanhat uskomukset ja jumalten palvonnat, loitsut, näyt ja enteet.

Hiljainen ilo hyrähti Freydisin läpi. Vaikka hän ei enää kumartanutkaan Karhua entiseen tapaan, hän oli iloinen, että siskokin tunsi Karhun voiman. Se oli heidän yhteytensä, jotain, mihin muut eivät pääsisi käsiksi.

Freydis oli paennut heimonsa parista ja saanut Laaksokylästä uuden kodin poikansa kanssa. Hän pakeni, koska hän ei halunnut uhrata vastasyntynyttä poikaansa Karhulle. Uudessa kotikylässä hän koki itsensä vapaaksi, vaikka hän sai myös kosijoita. Kylästä löytyi lisäksi ilkeämielisiä ihmisiä, jotka eivät katsoneet hyvällä Freydisin ja päällikön hyviä suhteita.

Äkkiä hänen vatsaansa viilsi kuin sinne olisi survaistu miekka. Nyt se lähtee, hän ajatteli. Viimeinkin lapsi lähtee.
Mutta sen sijaan, että olisi tuntenut jonkin poistuvan ja valuvan hänestä, hän tunsi miten jokin pisti vastaan. Viiltävää miekkaa työnnettiin poispäin, vihaisesti ja voimalla. Hänen sisällään käytiin taistelua, eikä hänellä itsellään ollut siinä mitään osaa.

Myös Aslaug oli raskaana, mutta hänen raskausaikansa oli vaikea, sillä hän näki kauheita painajaisia. Lopulta hän ei uskaltanut nukkua ollenkaan. Mikä hänen vatsassaan oikein kasvoi, siitä voit lukea lähemmin kirjan kiinnostavilta sivuilta. Kyseisen vauvan elämä oli jo raskausaikana dramaattinen ja vauhti ja vaaralliset tilanteet vain lisääntyivät vauvan syntymän jälkeen.

Katja Törmäsen Maan tytär on kiehtova rautakaudenajan tarina kaksossiskosten elämistä Pohjolassa. Tämän historiallisen kirjan sivuilla eletään erilaisissa kyläyhteisöissä rehevässä sisämaassa ja kivikkoisella rannikolla. Mikä yhdistää ja mikä erottaa siskoksia. Toivottavasti he pääsevät jossakin vaiheessa tutustumaan lähemmin toinen toiseensa. Aivan uskomattoman ihana tarina, jonka jokaisesta tapahtumasta oli nautinto lukea.

Katja Törmänen, Maan tytär
Like 2020
s. 410
Historia
Rautakausi

Katja Törmänen: Karhun morsian

1 kommentti: