lauantai 23. joulukuuta 2023

Elsa Beskow: Petterin ja Lotan joulu

 


Kun Petteri ja Lotta olivat ensimmäistä vuotta asumassa Täti Vihreän, Täti Ruskean ja Täti Sinipunaisen luona, he ihmettelivät kovasti erästä asiaa. Mitähän salaisuuksia tädeillä mahtoi olla mielessä juuri ennen joulua? Sillä eiväthän lapset mistään joululahjoista tienneet.

Lapsuuteni rakkaimpiin kirjoihin kuuluu ruotsalaisen Elsa Beskowin (1874-1953) lastenkirja Petterin ja Lotan Joulu. Kirjan kansikuvassa tädit, lapset ja Setä Sininen pyörivät kuusen ympärillä ja pieni musta koira Piki pyörii mukana ja kissa Esmeralda katselee touhua ihmeissään. Kirja on viisiosaisen sarjan 4. osa, ja alkaa lasten ensimmäisestä joulusta tätien luona. 

Mutta kun oltiin menossa joulupöytään, kuului ovelta kolkutusta, ja huoneeseen tulla tömisti joulupukki, jolla oli säkki olalla. 

 

 

Mitä sitten tapahtui, sen voit lukea tämän ihastuttavan kirjan sivuilta. Minä olisin juossut vauhdikkaasti piiloon hurjan näköistä joulupukkia, jolla oli sarvet päässä.

Kirjan tarinassa eletään joulusta jouluun. Vuoden aikana ehti tapahtua kaikenlaista. Petteri ja Lotta olivat mm. pienten kaksosten hoitajia, kun heidän äidillään oli jalka poikki. Reippaita lapsia. Toisena jouluna olikin yllätystä kyllikseen, kun jouluaattona ilmestyi kaksi joulupukkia.

Elsa Beskowin lastenkirja Petterin ja Lotan joulu ihastuttaa joka vuosi.

 

Elsa Beskow, Petterin ja Lotan joulu

Kuvitus Elsa Beskow

Suom. Eila Kivikkaho

Gummerus 1987

s. 32

Petters och Lottas Jul 1947

 

                       Hyvää Joulua! t. Mai

 


 

8 kommenttia:

  1. Joulun tunnelmaa parhaimmillaan tässä kirjassa.
    Oikein hyvää ja rauhallista joulua! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara ❤️
      Minustakin joulun tunnelma tulee hyvin esille tässä kirjassa.
      Hyvää joulua ❤️

      Poista
  2. Tuo kirjasarja olisi kiva hankkia (ruotsinkielisenä).
    Olen nähnyt pätkiä telkkarissa joinakin jouluina. 💚🎄🤎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen sinulle tätä kirjasarjaa. Ihanaa historian havinaa prinsessamekkoineen ja lasten touhuineen. ❤️

      Poista
  3. Elsa Beskowin ja myös Astrid Lindgrenin luomat maailmat ovat niin ihastuttavia. On kiva lukea nykylapsille näistä menneistä maailmoista.
    En muista, olenko jo toivottanut Sinulle hyvää joulua, mutta sitähän voi toivottaa vaikka kuinka monesti. Siis: jouluiloa, tunnelmia ja joulun rauhaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta toivotuksista ja hyvää joulua sinulle ❤️
      Lapset tykkäävät näistä kovasti. Historia ja mennyt maailma kiinnostaa aina.
      Luulenpa, että innostuin prinsessamekoista, kun näin nämä kirjan mekot. Sitten piirsin ja edelleenkin piirrän prinsessoita.

      Poista
  4. Ihanaa joulua, Mai! ❤️ Hauska sattuma, että tämä kirja pompahti esille kun eilen kaivelin oman blogini arkistoja... olen lukenut aika vähän joulukirjoja, mutta tähän ihastuin muutama vuosi sitten. 😊

    VastaaPoista
  5. Minulle tämä kirja on jäänyt vieraaksi, mutta olenkin sen verran nuorempi. Meillä oli alakoulussa yhtenä vuonna koko koulun draamaesitys, johon rehtori ideoi lastensaduista jokaiselle roolin. Mukana olivat nämä tädit ja joku setäkin taisi löytyä.

    VastaaPoista