torstai 21. joulukuuta 2023

Sanna Hytti toim. ja Minna L. Immonen: Joulun lämpöä

 


Amelia istui jouluhuoneen sohvalla ja etsi enkelikelloa. Hän nosti joulukoristeen toisensa jälkeen esille laatikosta. Koristeita oli joka puolella. Hopeapallot välkkyivät ja pörhönauhat kimmelsivät sohvalla, tuoleilla ja lattialla. Yhtäkkiä laatikko oli tyhjä, eikä enkelikello ollut koristeitten joukossa. 

Mysi Lahtinen: Taikurien talon joulu, 1994

 

Sanna Hytin toimittama ja Minna L. Immosen ihastuttavasti kuvittamaa Joulun lämpöä teosta on kiva katsella ja lueskella joulun aikaan. Kirjassa on jouluisia runoja ja kertomuksia eri runoilijoilta ja kirjailijoilta kymmeniltä eri vuosikymmeniltä. Voi että olisin halunnut lukea enemmänkin yllä olevaa tekstiä Ameliasta. Voi olla, että etsin kirjan kirjastosta ja luen sen vaikka ensi jouluksi. Kirjalla on ihana nimi - Taikurien talon joulu.

 

Ja sitten on aina ennen joulua joka ainoassa nurkassa salaperäistä puuhaa, paperien ratinaa ja paketteja ja kaikkea mahdollista roskaa. Pikkuveljen pöydällä käryää punainen lakkatanko, sillä hän pitää erikoista huolta koristeellisesta ja traditsionaalisesta puolesta.

Mika Waltari: Joulu, samettikoira ja minä, 1928 

 

Yllä oleva teksti on katkelma Mika Waltarin joulukirjasta. Kuulostaa todella kivalta jouluhyörinältä. Luulenpa, että monessa perheessä puhutaan, että tänä jouluna ei tule sitten lahjoja, mutta kyllähän niitä salaperäisiä paketteja alkaa ilmestyä joka puolelle. Minulle on ihan turha puhua, ettei laiteta joululahjoja. Minusta tulee joulun alla joulumuori, joka on vain joulun lumoissa ja lahjat mielessä. Annan siis paljon lahjoja läheisille jouluna ja muulloinkin.

 

Lapset eivät malta syödä jouluateriaa. Juoksevat ikkunasta toiseen. Kynttilät ovat vaarassa. Luulevat näkevänsä joulupukin. Taivaalla näkyy punainen valopiste - se on varmasti Petteri Punakuono.

Ullamaija Hänninen ja Päivi Musakka: Kauhalla & vasaralla 2004 

 

Kyllähän se joulu on lasten juhla verraton. Voi mikä ihana joulun aika yleensä onkaan. Tätä joulua kuitenkin varjostaa sodat. Sodat ovat lähellä. Suomi on varautunut turvallisuuteen tiukentamalla itärajaa. Ilmassa on synkkyyttä, kun pitäisi olla iloa ja odotusta. Uutisissa näytetään teltoissa asuvia naisia ja lapsia, sotien sijaiskärsijöitä. Toivon maailmalle rauhaa ja sopua. Jos voisin heiluttaisin tähtipölyä, joka saisi jokaisen sydämen rauhoittumaan. Meillä on joulu 💝

 

                Rauhallista joulua kaikille! 🌟

 


                                              Minna L. Immosen kuva kirjassa Joulun lämpöä.


Sanna Hytti toim., Joulun lämpöä

Kuvitus Minna L. Immonen

Kirjapaja 2015

s. 48

 


6 kommenttia:

  1. Onpas ihanan näköinen kirja.
    Hyvää Tuomaan päivää... ja varsinkin: oikein hyvää ja rauhallista joulua! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toivotuksista Sara ❤️.
      Tuomaan päivää on aina juhlittu läheisten kanssa, sillä toinen kaksospojistani on nimeltään Tuomas.
      Kirja on kivan jouluinen ja täynnä Minna L. Immosen taidetta ❤️, josta pidän kovasti. Ja siinä on kivoja lukuvinkkejä kirjoista, joita voisin lukea.

      Poista
  2. Kaunis avaus joulusta ja sen taiasta! Totta: tämä joulu on monella tapaa poikkeava aikaisemmista, mutta olkoon se edelleen lasten riemukas juhla ja asettakaamme toiveemme maailman rauhaan ja sopuun.
    Heilutan tarmokkaasti rinnallasi tähtipölyä ja ympäröiköön joulun taika meidät läheisinemme ja luokoot kynttilät iloista loistettaan mieliimme ja sydämiimme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tähtipölyt ovat sielläkin käytössä ja maailmalle leviää rauha. Sitä odotellessa yritetään itse pysytellä rauhallisella mielellä ❤️, vaikka kiire yrittää pukata ja vähän stressatakin.
      Kävin hakemassa joulumieltä kylpylän hoitolasta lahjalla, jonka sain viime jouluksi. Hoitaja kertoi eräästä vanhemmasta parista, joka tulee heille joka jouluksi. Lapsia on 13 ja he lahjoittavat kylpyläreissun hoitoineen vanhemmilleen, jotka ottavat aina molemmat kuumakivihieronnan, klassisen hieronnan, jalkahoidon jne. Kuulosti todella ylelliseltä. Upea lahja vanhemmille, josta he pitävät kovasti. Taikaa.

      Poista
  3. Joulun lämpöä ja tähtipölyä maailmaan ❤️
    Rauhankasvatus voi alkaa lapsuuden taianomaisesta joulutunnelmasta.
    Ihanaa joulufiilistä sinulle Mai 🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita ❤️
      Rauhankasvatus voisi olla yleinen oppiaine ympäri maapallon. Tiedän, että se kuulostaa utopialta, sillä ihmiset ovat eri mieltä asioista, ongelmat kasautuvat ja tunteet kuumenevat. Pitäisi vähentää aseistusta ja nyt päinvastoin, kaikki maat lisäävät hulluna aseistusta. Tarvitaan rauhankasvattajia ympäri maapallon ja tällä hetkellä rauhansovittelijat olisivat parasta mitä tiedän. Martti Ahtisaari oli taitava rauhansovittelija. Toivon, että hän saisi yhtä upeita seuraajia ja kriisissä oleviin maihin tulisi rauha.

      Joulua kannattaa silti fiilistellä. Kuuntelen joulumusiikkia, ihastelen joulukukkasia ja -valoja sekä ajattelen läheisiä ja menneitä joulua. Koirien joulupaketit pitäisi vielä tehdä 🎄 alle.

      Poista