keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Sosuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja

 


Isoisää ei enää ollut.

Raaka toteamus näin heti aluksi, mutta se tosiasia ei muuttuisi.

Japanilaisen Sosuke Natsukawan teos Kissa joka suojeli kirjoja hurmasi minut mennen tullen ja palatessa. Kirjan päähenkilö oli nuori lukiolaispoika Rintaro, joka oli asunut isänsä kanssa. Isoisällä oli kirjakauppa, joka isoisän kuoleman jälkeen jäi Rintaron hoidettavaksi. Rintaro suri isoisäänsä, eikä pystynyt menemään kouluun.

"Kamalan synkkä putiikki."

Eräänä iltana Rintaron istuessa lukemassa kirjakaupan uumenissa, kuului yllättävä lause kirjakaupan uumenista. Kirjakauppaan oli ilmestynyt kissa, joka puhui. Tuo kissa tarvitsi Rintaron apua. Rintaro oli kohtelias, ja lupasi lopulta auttaa. Mutta mihin kissa tarvitsi Rintaron apua, sen voit ottaa selvää tästä hurmaavasta kirjasta. Voin luvata, että mistään hiirten jahtaamisesta ei ollut kysymys, vaan kysymys oli kirjoista. 

"Kirjoilla on sielu", kissa julisti äkkiä.

Sen silmäterät kimaltelivat kauniisti tähtien valossa.

Minusta on hurjan kiva lukea kirjoja, joissa on lemmikkieläimiä. Varsinkin koirat ja kissat ovat todella kivoja kirjojen hahmoja. Toisinaan  lemmikit ovat kirjoissa vain sivulauseita, mutta jokainen lemmikin omistaja tietää, että lemmikit ovat täysvaltaisia perheenjäseniä. Ei heistä voi kirjoittaa niin, että he eivät olisi läsnä. 

Sosuke Natsukawa on kirjoittanut fantasiakirjassaan hienosti juurikin Tiikeri-nimisestä kissasta, joka kulki niin kuin itseään huvitti. Kissa ei ollut tarinassa kenenkään lemmikki, vaan ilmestyi esille, silloin kun se itse halusi jotain. 

Sosuke Natsukawan ihastuttava teos Kissa joka suojeli kirjoja kertoi ystävyyden ja kirjojen parantavasta vaikutuksesta surun hetkellä.

 

Sosuke Natsukawa, Kissa joka suojeli kirjoja

Suom. Raisa Porrasmaa

Kannen kuvitus ja suunnittelu: Ilja Karsikas *****

Tammi 2021

s. 182

Hon o mamoro to suru neko no hanashi 2017

Fantasia

YA

10 kommenttia:

  1. Suloisen oloinen kirja ja totta on, jotteivat eläimet kirjoissakaan sivurooliin jouda, vaan kuten toteat, ovat perheissä ja niiden elämässä mukana täydellä osuudella:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikit ovat tosi kivoja. Tässä kirjassa Tiikeri-kissa pääsee oikeuksiinsa ja hyvin esille.

      Poista
  2. Oi oi, tämä kirja täytyy löytää luettavaksi. Kuulostaa tosiaan ihastuttavalta.
    Kiitos vinkistä ja lämpöistä kevätpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi ja lämmintä riittää kyllä ulkona auringon paisteessa. Nyt koiralenkille, sillä kaksi koiraa odottaa hyvin vaativasti vieressä.

      Poista
  3. Fantasia ei aivan minun genreäni ole, mutta tätä voisin ajatella lukea, ihan vaikka vain lukuhaastetta silmällä pitäen teoksena, joka sijoittuu kirjakauppaan. Kiitos esittelystä. Tuo japaninkielinen nimi kuulostaa mukavalta kielenpäällä, vaikka ei ymmärräkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin piti tunnustella miltä japanin kieli kuulostaa kielenpäällä. Japanin kieli on aina kiehtonut, samoin kulttuuri ja varsinkin puutarhat. Meidän pihalla kasvaa kaksi kirsikkapuuta. Japanissa rakastetaan kirsikkapuita ja niin minäkin rakastan.
      Suosittelen lämpimästi :)

      Poista
  4. Kirjat ja suojeluskissa - kuulostaa houluttelevalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa on myös huumoria, mistä pidin kovasti. Kissathan ovat hyvin itsenäisiä ja omapäisiä. Heidän reviirinsä ovat hyvin laajoja, ja heillä voi olla muitakin koteja kuin se, missä ruokitaan ja paijataan ja kuvitellaan, että kissa on heidän lemmikkinsä. Asiahan on niin, että ihmiset ovat kissojen alamaisia ja kuninkaalliset kissat tekevät mitä itse haluavat tai ovat tekemättä.

      Poista