lauantai 29. kesäkuuta 2024

Eva Frantz: Suvisaari

 


Nyt on loma. Tästä kesästä tulee kaikkien aikojen paras.

Eva Frantzin esikoisdekkari Suvisaari sopii hyvin luettavaksi näin kesäkuukausien aikana. Kirjassa lomailtiin saaressa, jonne  ei ollut tietä. Saari oli vakuutusyhtiön omistuksessa, ja työntekijät saivat olla kukin vuorollaan saaren mökeissä lomalla. Kirjan yksi päähenkilö Annika tuli miehensä ja kahden tyttönsä kanssa saarelle muiden samaan aikaan lomailijoiden kanssa. Annika oli varma, että kesästä tulisi kaikkien aikojen paras. Niinpä niin. Eva Frantz oli suunnitellut kaikenlaisia yllätyksiä lomailijoille.

Mökki oli paljon pienempi kuin miltä se oli näyttänyt Facebook-sivuilla, kulahtanut ja vanhanaikainen mutta oikein kodikas. Mökin sisustus oli ehtaa 70-lukua: jykeviä huonekaluja kellertävästä mäntypuusta ja suurikukkaisia verhoja.

Harvalla taitaa olla nykyaikaisia tiptop-mökkejä. Kun katselen ohjelmia, joissa pistetään vanhat mökit  uuteen kuosiin, kaadetaan seiniä, laitetaan valtavia ikkunoita ja todella laajoja terasseja, tulee mieleen, että miksi ihmeessä? Mielestäni pienemmät mökit ovat kotoisia, enkä itse tekisi valtavalla terassilla mitään, sillä tykkään olla luonnossa, kallioilla ja puutarhoissa. Mikä sen luontevampaa kuin ajella nurmikkoa kesäisin. En siis ottaisi käyttöön robottiruohonleikkuria, joka on sitäpaitsi vaarallinen pikkueläimille. Hyvä, kun kirjan tarinassa mökit olivat pysyneet uskollisina 70-luvulle.

Onneksi Suvisaaresta kuitenkin oli niin paljon mukavia ja valoisia muistoja, että ne peittivät alleen ikävät muistikuvat. Melkein ainakin. 

Eräs vanhemmista lomailijoista kuoli tarinan aikana juuri siihen aikaan, kun saaren kuljetusvene kuljettajineen oli jäänyt mantereelle. Sähköt menivät poikki, kännyköille ei ollut kenttää ja pienen vauvan äiti sairasti, eikä vauvalle ollut ruokaa. Saaressa oli klaustrofobinen tunnelma. Ja saunassa makasi kuollut ihminen. 

Lomalaisille sattui ja tapahtui kaikenlaista Eva Frantzin dekkarissa nimeltään Suvisaari.

 

Eva Frantz, Suvisaari

Suom. Ulla Lempinen

S & S 2021

s. 220

Sommarö 2016 

Dekkari

 

Eva Frantz: Sininen huvila

Eva Frantz: Osasto 23

4 kommenttia:

  1. Jaan mielipiteesi mökkien kokovaatimuksista, sillä kotoinen koko ja luonto ympärillä takaavat viihtyvyyden.
    Frantzin tapa kertoa on kepeä ja leppoisa, toteava ja sujuvakulkuinen.
    Henkilö- ja luontokuvaus ovat onnistuneita, joten teos sopii mainiosti lomadekkariksi laiturinnokkaan tai lepolasseen, kevyttä, kelpoa ja rentouttavaa kesälukemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin tosi paljon tästä kepeästä kesädekkarista. Olihan siinä tietysti ne ikävät tapahtumat menneisyydessä, jotka aiheuttivat nykyisyyden väkivaltaiset teot.
      Todella sujuvaa, kepeää ja leppoisaa, niin kuin sanoit. Suosittelen!

      Poista
  2. Hienoa, kun saadaan uusia naisdekkaritseja. Laitan kirjan nimen muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tätä Suvisaarta kesäiseksi lomadekkariksi. Franz on kirjoittanut dekkarisarjaa, jonka ensimmäinen kirja on nimeltään Sininen huvila. Suvisaari on itsenäinen kesädekkari. Lukuiloa :)

      Poista