torstai 11. huhtikuuta 2013

Marja Björk: PoikaTransseksuaalisuus ja sukupuolenkorjausleikkaukset ovat olleet viime aikoina julkisuudessa, sillä eräs miespuolinen pappi muutti itsensä yli viisikymppisenä miehestä naiseksi ja esiintyi runsaasti julkisuudessa. Marja Björkin kirja Poika kertoo Marionista, joka oli poika jopa ulkoisesti, mutta hän syntyi tytöksi ja häntä yritetään kirjassa kasvattaa ja ohjata tytöksi. Rankka kasvu- ja kehityskertomus. Kirja perustuu Marja Björkin oman pojan kokemuksiin, mutta kirjassa ei kerrota tarkemmin mihin kokemuksiin.

Kirjan kertojaminä on Marion eli Makke ja hän kertoo minämuodossa elämäntarinansa, ongelmat ja vaikeudet sekä tarkkoja kuvauksia muiden suhtautumisesta häneen. Haasteena Makke kokee kirjassa sen, miten piilottaa kaiken tyttömäisyyden itsestään pois. Kaikki meni siihen asti hyvin, kunnes rinnat kasvoivat ja kuukautiset alkoivat. Äidistä tuli korvaamaton apu siinä vaiheessa ja äiti hankki tietoa netistä Makken avuksi. Makken äiti ilmoitti tienneensä tyttönsä olevan poika heti synnytyslaitoksella. Makken mentyä vihdoin sukupuolenkorjausleikkaukseen, lääkäri tiesi viiden minuutin haastattelun perusteella Makken olevan identiteetiltään mies eikä nainen.

Poika on dokumentaarinen kertomus syntymässä tapahtuneesta virheestä, kun poika syntyi tytön kehossa. Makke tiesi aina olevansa poika. Hän ei kokenut olevansa lesbo seurustellessaan tyttöjen kanssa, sillä hän oli ulkoisesti nuori mies ja koki olevansa mies. Tyttökaverin äiti sai raivareita heidän seurustelusta, sillä hänen mielestä molemmat olivat tyttöjä ja hän oli puhtaasti rasisti ja yritti estää seurustelua. Vanhemmat voivat olla julmia, mutta kyllä Makken äitikin yritti pukea Makken hameisiin. Tytöille ja naisille on ehkä helpompaa olla ulkoisesti poika, koska hiukset voi leikkauttaa lyhyiksi ja naisille housuihin pukeutuminen on yleistä, mutta vastaavasti poikien halutessa pukeutua hameisiin, meikkaaminen ja korkokengät voivat olla tosi hankalaa tuttujen seurassa. Miehille myös parrankasvu ja äänenmurros voivat hankaloittaa naiseksi muuntautumista.

Makke pääsi aikuisena eroon rinnoistaan ja sai uuden Kela-kortin, jossa hän on mies. Transsukupuolisuus ja sukupuolenkorjausleikkaukset ovat myös yhteiskunnallinen asia, sillä byrokratia vaatii mm. psykologeilla käyntejä ym. eikä kaikkea tehdä yhdellä kertaa, vaan asiasta on tehty pitkäaikainen prosessi, jonka voi halutessaan keskeyttää milloin vain. Laki vaatii myös sterilisaation, joten Suomessa eivät isät voi synnyttää, kuten muualla maailmassa, joka kuulostaa aika oudolta lakipykälältä. Ihmisten seksielämä ja lastenhankinta eivät ole kaikille yhtäläinen ja tasa-arvoinen asia Suomessa, vaan siitä päättävät virkaatekevät byrokraatit. Tämmöisiä mietteitä kirja herätti minussa. 

Marja Björk on kiitettävästi puuttunut ajankohtaiseen asiaan, joka puhututtaa ihmisiä ja olen huomannut, että suvaitsevaisuus nostaa päätään Suomessa ja muualla maailmassa, mutta silti ilman vaikeuksia ja ongelmia transseksuaali ja väärään kehoon syntynyt ei selviä. Mikä uhkaavinta, myös rasismi ja ilkityöt ovat lisääntyneet ja jostakin syystä niissä piiloudutaan usein kirkon oppien taakse ja vanhoillisiin arvoihin ja asenteisiin, toisinaan pelkkiin väkivallantekoihin erilaisiksi koettuja ihmisiä kohtaan. Maailma on onneksi muuttumassa sallivammaksi, toivotaan niin.

Marja Björk kirjoittaa todella vetävästi aiheesta ja päätin lukea mielenkiinnosta jossakin vaiheessa hänen kolme aiemmin julkaistua kirjaa, sillä hänen kirjojensa keskeisimmät teemat ovat sukupuolisuus, salailu ja häpeä yhdistettynä erinomaisiin ihmiskuvauksiin.

Marja Björk, Poika *****
Like 20136 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista, tuon voisin lukea!
  Kiitos postauksesta, Mai, ja hyvää viikon jatkoa sinulle.<33333

  VastaaPoista
 2. Kirja on mielenkiintoinen, sillä siinä tulee hienosti esille nuoren ääni, joka tietää olevansa poika tytön kehossa. Lisäksi kirjassa tulee hyvin esille nuoruuden erilaiset kokemukset nykyaikana, joita voi verrata Lähiöoksennuksen 80-luvun nuorten kokemuksiin. Elämä kasvattaa ja kouluttaa.
  Hyvää viikon loppupuolta sinulle Aili-mummo :)

  VastaaPoista
 3. Tämä voisi olla mielenkiintoinen. Olen seurannut erästä blogia, jossa parikymppinen mies kertoo muuttumisestaan naiseksi. Olen tavannutkin tämän miehen (tai naisen, whatever). Kokemus väärään kehoon syntymisestä on aihe, jota on vaikea ainakin minun ymmärtää. Siinä mielessä tämä kirja varmaan valottaisi hyvin niitä ajatuksia. Täytynee laittaa hankittavien-listalle tämä kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että ihmiset, jotka kokevat syntyneensä väärään sukupuoleen, tuntevat elävänsä kuin painajaista, ainakin itselle tulee sellainen mieleen.
   Suosittelen kirjaa.

   Poista
 4. Tämä onkin minulla luvussa seuraavana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiotko blokata kirjasta? Luen mielelläni muiden arvioita varsinkin tästä kirjasta. Lukuiloa, vaikka aihe ei ole ihan helpoimmasta päästä.

   Poista