keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Amity Gaige: Schroder
Tässä kirjassa siepataan pikkutyttö. Sieppaaja on oma isä. Amity Gaigen Schroder teoksessa käsitellään niitä syitä mitkä johtivat siihen, että Eric Kennedy alias Eric Schroder vei tyttärensä pidennetylle tapaamislomalle ilman äidin lupaa. Isällä oli laillistettu lupa saada tyttärensä joka toinen viikonloppu luokseen ja joka keskiviikko pariksi tunniksi. Aika nopeasti äiti hoiti asiat niin, että tyttö ei tullut keskiviikkoisin ja lopulta viikonloppuisinkaan. Avioero-oikeudenkäynti oli käynnissä, joten äiti käytti sitä tekosyynä omille teoilleen. Tämä teema taitaa olla aika tuttua kauraa suomalaisissa avioeroperheissä. Kiusa se on pienikin kiusa. Toinen kiusa oli elatusmaksujen maksamatta jättäminen. Eric unohti tai ei halunnut maksaa ja joi ennemmin rahansa.

Meadow sanoi: ”Isi, voinko minä mennä sinun kanssasi naimisiin sitten, kun kasvan isoksi?” Minua puistatti vastoin tahtoanikin ja katsoin kenkiini. ”Et”, sanoin ja lämmittelin käsiäni paperimukin ympärillä. ”Et voi. Etkä sitä paitsi edes haluaisi. Mutta oikein mukavaa, että kysyit. Totta puhuen sinun pitäisi valita joku vähän enemmän itsesi ikäinen.”

Kirjan päähenkilö Eric Kennedy alias Eric Schroder oli kotoisin Itä-Saksasta, mutta ei tullut kertoneeksi vaimolleen tätäkään tietoa. Eric sepitti lapsesta lähtien itselleen parempaa elämää. Sukunimeksi kelpasi vain sankareista suurimman nimi, Kennedy. Sukunimen varjolla Eric lipsautteli pikkuvalheita sukulaissuhteista Kennedyjen perheeseen. Kirjan päähenkilö vaikuttaa siten aika niljakkeelta ja sen lisäksi siihen tuli alkoholiongelma avioeron myötä. Kirjassa päähenkilö kirjoittaa ex-vaimolleen raporttia siitä miksi sieppasi Meadowin ja kertoo samalla oman tarinansa, jota vaimo ei ole ennen tiennyt.

Tarina koukutti minut. Kirjailija on taitavasti kertonut tarinan Ericistä, josta en voinut pitää parhaalla tahdollanikaan, vaikka kirjan takalehdellä yritetään mainostaa sitä, että Gaige saa lukijan rakastamaan kertojaa. Eric menestyi koulussa hyvin ja teki yliopistolle jatko-opintoja, kun hän tapasi tulevan vaimonsa. Opinnot eivät edenneet, joten hänestä tuli appensa avustamana kiinteistömyyjä, mutta siinä hän menestyi. Eric rakasti vaimoaan ja lastaan, talous oli hyvällä mallilla, mutta jostakin syystä vaimo ei enää luottanut mieheensä. Joku voi huokaista, että tuttu tarina, mutta kirjailija on kutonut sekaan kaikenlaista koukuttavaa, joka tekee kirjasta mielenkiintoisen. Tuli kyllä pienoinen tirkistelijän tunne, kun luki kirjaa, sillä se on tosi aidon oloinen kertomus. Onneksi tämä oli kirja, eikä aito tarina. Kirjan pikkutyttö, joka oli syytön kaikkeen, oli todella sympaattisen oloinen. Täytyy sanoa, että ihmiset tekevät tyhmyyksiä, joista omat lapset joutuvat kärsimään, ikävä kyllä. ****

Tämä on selonteko siitä, missä Meadow ja minä olemme olleet sen jälkeen kun katosimme. Siitä tulee pitkä tarina. En vielä tiedä, miten se päättyy. Mutta se alkaa rakkaudesta.

Amity Gaige, Schroder
suom. Jaakko Kankaanpää
Schildts & Söderströms 2014
Englanninkielinen alkuteos Schroder 2013
s. 331

4 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikka kirjan aihe onkin raskas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi Paula sanoa, että tämä kirja olisi viihdyttävä lukukokemus. Kirjailija on rankattu parhaimpien alle 35v. kirjailijoiden joukkoon ja muutamia palkintojakin on rouvalle rapsahtanut ;)

   Poista
 2. Lapset joutuvat lähes aina kärsimään vanhempien erotessa. Itsekkyys voittaa aina (luulen).

  Kiitos kirjapostauksesta, Mai; hyvää viikonloppua sinulle. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin uusimmasta Annasta aikuisista lestadiolaissisaruksista, joiden vanhemmat olivat eronneet, se oli ollut heille vaikeaa ja luottamus oli mennyt isään, joka jätti äidin ja meni uusiin naimisiin. Luottamus oli kuitenkin palannut ajan myötä ja anteeksi oli annettu. Aika haavat parantaa, sanoo vanha sananlasku.
   Tässä kirjassa on muitakin teemoja esim. maahanmuuttaja-teema, johon kirjailija sai vaikutteen omasta latvialaisesta äidistään. Kirjan piti alunperin kertoa kirjailijan äidistä, mutta aihe ei riittänyt.

   Hyvää viikonloppua :)

   Poista