perjantai 13. tammikuuta 2017

Tove Jansson: Viesti

Hei! Meitä on kolme tyttöä joiden sinua koskevalla esitelmällä on kamala kiire joten voisitko auttaa kertomalla ihan lyhyesti kuinka aloit kirjoittaa ja miksi ja mitä ajattelet elämästä ja sitten jokin sanoma nuorisolle, tiedät kyllä. Kiitos etukäteen

Tove Janssonin novelliteos Viesti sisältää nimikkonovellin ja se on viimeisin kirjan 32 novellista. Viesti - novelliin on koottu erilaisia viestejä, joita kirjailija on ilmeisesti saanut rakkailtaan ja ihmisiltä, jotka uskalsivat lähestyä kirjailijaa. Uskon, että kirjailija sai valtavan määrän viestejä ympäri maailman. Niitä lähettivät tehtaat ja yksityiset ihmiset, jotka halusivat käyttää tuotteissaan muumihahmoja. Joku vessapaperitehdas halusi painaa muumiaiheista WC-paperia. Hauska ja humoristinen kirjan viimeinen novelli. Uskoisin, että sellainen suosio voi olla myös rasittavaa, sillä aina viestit eivät olleet hyviä, vaan niitä tuli uskonkiihkoilijoiltakin. Viesti-kirjaan on valittu novellit vuosilta 1971-1997, eli 26 vuoden ajalta. Novellit on koottu Tove Janssonin kuudesta eri novellikirjasta.

Rakas Ewald,
oli todella hauska yllätys saada sinulta kirje. Mistä sait sellaisen ajatuksen.
Totta kai voisimme tavata, niin kun sanot siitä on kauan. Siinä kuusikymmentä vuotta, suunnilleen.

Ylläoleva lainaus on Kirjeitä Klaralta novellista, joka on julkaistu aiemmin Seuraleikki (1991) novelliteoksessa. Novellissa on Klaran lähettämiä kirjeitä ystäville ja tuttaville. Kirjeet ovat tietysti erilaisia sävyltään. Pidän valtavasti kirjekirjoista tai päiväkirjakirjoista, yleensä kirjoista, jotka voi kuvitella kirjoitetun käsin. Käsinkirjoittaminen on katoamassa, valitettavasti, vaikka sen hyöty aivotoiminnalle ja käden hienomotoriselle toiminnalle on tutkimusten mukaan erittäin huomattava. Esim. opettajat ovat huomanneet käsinkirjoitettujen kouluaineiden olevan luovempia ja pidempiä, kun taas näppäimistöillä kirjoitetut (tietokoneilla, tableteilla) aineet ovat lyhyempiä ja vähemmän luovia.

Kaikki päivät kirjoitetaan muistiin ennen pimeäntuloa, samoin vedenkorkeus, tuulensuunta ja lämpötila, ja ovenpieleen muistilista hankittavista tavaroista;  uusia paristoja, sukat jotka eivät pistele, joka lajia vihanneksia, särkysalvaa, toinen lamppulasi varalle, sahanterä, voita, madeiraa, potkurinsokkia.

Orava-novelli, josta lainaus yllä kertoo henkilöstä, joka asuu yksin saarella. Saari ja meri ovat Tove Janssonin kirjojen elementtejä, joista hän kirjoittaa paljon. Novellin henkilön päivät ovat samantyyppisiä ja elämä kulkee eteenpäin kirjaamalla kaiken ylös. Sitten tapahtuu jotain uutta, joka sekoittaa päivärytmin. Saarelle tuli orava. Orava-novelli on aiemmin julkaistu Kuuntelija (1972) teoksessa.

Joskus syyskuussa Alexander aloitti nukkekaapin. Toisin sanoen hän ei tiennyt vielä että siitä tulisi nukkekaappi. Hän teki pienen soikean mahonkipöydän jossa oli leikkauksin koristeltu jalka ja sen jälkeen kaksi viktoriaanista tuolia jotka hän verhoili punaisella sametilla.
Erik sanoi: Niin pieniä ja kuitenkin ihan oikeita. En ymmärrä kuinka sinä pystyt. Mutta mehän emme tunne ketään lapsia.

Nukkekaappi-novelli on lempparini. Se on Nukkekaappi (1980) teoksen nimikkonovelli. Siinä miespari jää eläkkeelle ja toinen alkaa rakentaa ajankuluksi nukkekaappia. Jostakin syystä minulle tulee mieleen muumitalo, sillä nukkekaapin rakennusvaiheissa kuvaillaan juuri muumitalon näköistä nukkekaappia. Sähköistysvaiheessa Aleksander pyytää avuksi Boy nimistä ystäväänsä ja silloin kertomuksesta tulee mielenkiintoinen mustasukkaisuusdraama.

Alusta asti oli selvää ettei kukaan talonväestä pitänyt hänestä. Hän oli synkkä ja laiha yksitoistavuotias poika, näytti jollain lailla nälkäiseltä. Pojan olisi pitänyt herättää luonnollista hellää hoivaamishalua, mutta kun ei, ei lainkaan.

Kesälapsi-novelli on julkaistu aiemmin Kevyt kantamus (1988) novellikirjassa. Jostakin syystä, huolimatta novellin hiukan ilkeämielisestä sävystä, Kesälapsen poika herättää minussa sympatiaa. Poika on lähetetty kesäksi saareen, sillä vanhemmat ovat kiireisiä. Poika tulee uuteen paikkaa, tuntemattomien ihmisten luokse, eikä kukaan pidä hänestä. Jälleen olemme Janssonille mieluisassa miljöössä, saaressa ja meren ympäröimiä.

Nyt juna saapui. Ja siinä hän tuli, yhtenä ensimmäisistä jotka laskeutuivat vaunusta, pitkä ja laiha hahmo yllään valtavan laaja musta päällystakki, hatutta päin, valkoinen tukka tuulessa hulmuten. Ilman neilikkaakin Mari olisi arvannut, että näin kertakaikkisen outo lintu ei voinut olla kukaan muu kuin Wladyslaw.

Reilua peliä (1990) novellikirjassa aiemmin julkaistu Wladislaw tuo mieleeni muumilaakson taikurin hulmuavassa viitassaan. Wladislaw on marionettitaiteilija ja on tullut Suomen vierailulle. Siinäkin mainitaan meri. Ihana novelli, romanttinen.
32 novellia voi tuntua rankalta, mutta niitä voi lukea silloin tällöin. Ehkä kokonaisuus kärsii, koska novellit on kerätty kuudesta eri novellikirjasta 26 vuoden ajalta. Tällaisessa kootuissa novellikirjoissa ei ole yleensä kirjailijan punaista lankaa. Toivottavasti lukijoille välittyi Janssonin laaja tuotanto ja kuusi novellikirjaa, joista jokainen voi valita luettavaa. Tämän kirjan sain blogiystävältäni Valkoiselta kirahvilta Opuscolo-blogista. Lukusaatteeksi hän kirjoitti viestin: Hyvästä matkaseurasta kiittäen. En tuolloin tiennyt, että Viesti oli samalla jäähyväisviesti. 

Tove Jansson, Viesti ****
suom. Kyllikki Härkäpää, Kristiina Kivivuori, Eila Pennanen, Oili Suominen ja Päivö Taubert.
Wsoy Bon-pokkari 2014
s. 325
ensim suom. painos 1999
Meddelande 1998

Tove Jansson: Nukkekaappi

Osallistun kirjalla Ompun Novellihaasteeseen

Kaisan bloggaus
Villiksen bloggaus
Ainon bloggaus
Nuoren opettajattaren bloggaus
Jokken bloggaus

6 kommenttia:

  1. Luin tämän kokoelman, ja pidin Viesti-novellista. Se minusta kuvaa tätä ihmisten loputonta itsekkyyttä, joka minua on aina ihmetyttänyt, kuin itsekäs ihminen on, ihan taviskin siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet Jokke oikeassa. Novelli kuvaa ihmisten itsekkyyttä, kuten tuossa lainauksessa tytöt haluaisivat suurin piirtein Tove Janssonin kirjoittavan heidän aineensa ja sillä oli vielä kiire. Varmaan jokaisesta löytyy itsekkyyttä, mutta nythän pinnalle ovat nousseet poliitikot, jotka eivät kaihda mitään ja moraali on todella löysä, varsinkin bisnesajattelussa. Viesti-novellissa esiin nousivat todellakin ihmiset, jotka halusivat hyötyä muumi-aiheesta tai yleensä Tove Janssonista.
      Tein muuten hauskan löydön, kun laitoin Viestin kirjahyllyyn, siellä oli Tove Janssonin Reilua peliä novellikirja, siis lukematon, enkä muista yhtään mistä olen sen hankkinut. Hyvä hankinta :)

      Poista
  2. Hieno teksti! <3

    Viestien saaminen on ihanaa - Aivan liian vähän tulee kirjoitettua kirjeitä käsin, tuskin ollenkaan. käsin kirjoittamista kuitenkin harrastan edelleen, sillä kirjoitan kaikki bloggaukseni ensin käsin. Jotenkin tuntuu, että ajatus lentää paremmin kynä kädessä kuin tietokoneen äärellä.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa Reetta <3

      Minäkin ilahdun aina viesteistä. Kirjeet ja kortit muuttuivat sähköposteiksi ja tekstiviesteiksi. Nykyään ei niitäkään juuri tule kirjoiteltua, joulukortteja ja syntymäpäiväkortteja vain. Harmi.
      Äitini oli säästänyt koko nuoruudenaikaisen kirjeenvaihtoni ulkomaisten ystävieni kanssa. Niitä oli mukava lukea sitten aikuisena. Kaukaisin kirjeenvaihtokaverini asui Hong Kongissa asti. Kirjeet kirjoitettiin tietysti käsin.
      Minä pidän kesäkodilla saaressa mökkipäiväkirjaa, jota kirjoitan käsin. Se on ihanan terapeuttista. Paljon kivempaa kuin näpytellä tietokoneella. Kirjoja on kertynyt jo aika monta. Ajatus lentää todellakin ihan eri tavalla kynä kädessä.

      <3

      Poista
  3. Toven astiat eivät kiinnosta minua, eikä muumit. Mutta tänä vuonna tulee ihmisestä itsestään kirjoja. Toki jotkut Muumikirjatkin maistuvat. Enemmän se on rakkaus kotipaikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tove on kyllä lempparikirjailijoitani ja olen blogannut aika monesta hänen kirjoistaan ja tietysti muumeista.
      Välillä on aika vaihtaa suuntaa ja lukea jotain erilaista.

      Poista