lauantai 21. tammikuuta 2017

Emelie Schepp: Ikuisesti merkitty

"Hän on oikeasti kuollut." Nainen nyyhkäisi taas. Nyyhkytykset vaihtuivat nopeasti hysteeriseksi itkuksi, ja sitten hätäkeskuspäivystäjän kuulokkeista kuului vain pitkä, tuskainen huuto.

Vuosi 2017 alkoi erinomaisten uusien dekkarien parissa. Ruotsalainen Emelie Schepp jatkaa ruotsalaisten huippudekkaristien jäljillä esikoisteoksellaan Ikuisesti merkitty, jonka päähenkilö on syyttäjä Jana Berzelius. Jana on adoptoitu lapsena ja hän liittyy tiukasti  ensimmäisen kirjan hyytävään tarinaan. Kirja on Jana Berzelius-sarjan aloituskirja. Heti alkumetreillä Jana haluaa olla askeleen edellä poliiseja, sillä hänellä on paljon menetettävää, jos hänen lapsuusvuodet tulevat julkiseksi. Kannattaa siis hankkia kirja ja uppoutua Janan merkilliseen lapsuuteen, jota lukija voi pitää kammottavana. Jana halusi tietää lapsuudestaan, koska hän ei muistanut mitään, ja se tiesi kammottavan rikosliigan tutkimista. Väkivalta ei ollut uutta Janalle, sillä hän oli kokenut kaiken.

"Älä itke", mies sanoi. "Älä enää ikinä itke. Ei ikinä."

Kirja alkaa, kun vaimo löytää maahanmuuttovirastossa työskennelleen miehensä kotoa kuolleena, verilammikossa makaamassa. Tietysti vaimoa pidetään syyllisenä, mutta häntä vastaan ei löydy todisteita. Kirja on tiukkaa poliisityötä, johon syyttäjä Jana Berzelius liittyy tiiviisti, aina hiukan edellä poliiseja. Hän haluaa tietää, ja hän haluaa kostaa, mutta mitä? Rikollismaailma on kekseliäs, ja toivon, että tämä kirja ei anna rikollisille enempää ideoita, joita heillä jo on. Minulle tämä oli uutta dekkarimaailmassa.

Rikoksia tutkivat Mia Bolander ja Henrik Levander, siinä on mielenkiintoinen tutkijapari. Mia on sinkku, joka elää viimeistä päivää ja on velkaa joka puolelle. Ei haittaa omaatuntoa kenen lompakko on esillä, jotain Mia sieltä vie. Katsotaanpa seuraavassa kirjassa minne Mian tie on menossa, huonolta näyttää. Henrik on tunnollinen vaimon tossun alla asustava perheenisä, mutta sitten jysähtää uutinen, jota sulatellaan varmasti seuraavassakin kirjassa. Jälleen yksi mies, joka ei elä tasavertaisessa suhteessa. Jokohan on aika repäistä jotain omaperäistä.

Ruotsissa Jana Berzelius-sarjasta on jo ilmestynyt kolme teosta ja sarja on myyty 29 maahan. Ihan pakko kirjoittaa, että dekkaritähti on syttynyt ja valaisee nyt myös suomalaisia lukijoita rikollisten puuhailuilta. No, aika erikoinen persoona Jana itsekin on. Hyvä Emelie Schepp.

Sitten hän otti yhden askeleen eteenpäin ja huomasi astuvansa suoraan toiseen maailmaan. Suoraan muistoon. Hän muuttui välittömästi pieneksi tytöksi kellarissa. Tytöksi, joka halusi selviytyä.

Emelie Schepp, Ikuisesti merkitty ****
suom. Hanna Arvonen
HarperCrime 2017
s. 381
Arvostelukappale
Märkta för livet 2014
Vita spår 2015
Prio ett 201611 kommenttia:

 1. Tervetuloa Martta Hyllyn täydeltä -blogista Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa kiinnostavalta! Minulla tämä on mennyt ohi, mutta lisään (loputtomalle) lukulistalle. Hyvää, lukuisaa lauantaita Mai ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyi olevan jo kirjakaupassakin uutuuspöydällä. Krista, onneksi tilanne on vielä sellainen, että lukeminen ei lopu. Kyllähän tilanne on muuttunut maailmalla sellaiseksi ja myös Suomessa, että uutuuksia julkaistaan yhä vähemmän, joka surettaa minua kovasti. Pidetään lippu korkealle ja luetaan <3 Lukuisaa sunnuntaita sinulle Krista ❤

   Poista
 3. Pitääpä ottaa tämä tutustumislistalle. Huh, uusia hyviä dekkareita ja jännäreitä pukkaa naapurimaasta hurjaa tahtia. :) Itse odottelen kovasti Jenny Rognebyn Leona-sarjan toista osaa, mutta tätä genreä ei voi olla lukulistalla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, että tulee myös uusia kirjoittajia, kun osa vanhoista kyllästyttää jo. Jo Nesbon Jano (Harry Hole) ja Lars Keplerin Kaniininmetsästäjä jänskättää etukäteen. Leona oli hyvä esikoinen ja kakkosta odottelen.
   Pari lukemaani dekkaria odottelee postaamista. Silloin tuli dekkariähky, kun luin ne ehkä 25 dekkaria sinun dekkarihaasteeseen yhtenä kesänä. Tottakai jännitystä pitää välillä lukea, se nollaa mukavasti päänupin :)

   Poista
 4. Mä olen niin ollut dekkarintarpeessa. Hmm, tämän voisin varata kirjastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi nyt on julkaistu tosi hyviä dekkareita, ainakin uskon niin ja pari hyvää postausta on tulossa uutuusdekkareista.
   Jana on ihan säpäkkä ja reipasotteinen päähenkilö.

   Poista
 5. Vaikuttaa tosi kiinnostavalta. Pitää kirjastosta ettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsista tulee näitä kiinnostavia naisdekkaristeja. Onkohan se geeneissä?
   Tämä dekkari on kiinnostava ja hyvä tietää, että uusia suomennoksia on tulossa :) Sarja jatkuu...

   Poista
 6. Olen juuri kirjoittamassa bloggausta tästä ja sanonpa minäkin: dekkaritähti on syttynyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kirja synnytti sinussa samoja ajatuksia. Nyt kun saisi uusimmat pian luettavaksi. Toivottavasti eivät pidä ihan koko vuotta seuraavaan suomennokseen.
   Lukuiloa <3

   Poista