torstai 12. tammikuuta 2017

Zdeněk Miler & Eduard Petiška: Myyrän auto


Vuoden 2017 ensimmäinen lastenkirja Kirjasähkökäyrässä on jo klassikoksi muuttunut Myyrä ja auto vuodelta 1962. Myyrä on tšekkiläisen kuvittajan ja animaattorin Zdeněk Milerin (1921-2011) piirtämä hahmo, jonka ensivalloitus tapahtui vuonna 1956 Kuinka Myyrä sai housut animaatiossa. Miler loi yhteensä 50 Myyrä-animaatiota. Animaatioissa Miler käytti lastensa ääniä ja aina välillä kuuluukin lasten iloista kikatusta, mutta animaatioissa ne ovat eläimiä. Tšekkiläinen kirjailija Eduard Petiška (1924-1987) on kirjoittanut Myyrä-kirjojen tekstit ja yhteistyö on ollut loistavaa. Myyrä on ollut jo yli 60 vuotta lasten suosikki ja suosiolle ei näy loppua. Kirjojen ja animaatioiden rikkautta ovat hyväntuulinen ja lempeä Myyrä ja muut eläimet, jotka auttavat toinen toisiaan. Tietysti loistava piirrosjälki ja iloiset eläinhahmot tuovat hymyn kaikkien huulille, niin aikuisten kuin lastenkin. Mielikuvitusrikkaista Myyrä-animaatioista, kirjoista, pehmoleluista ja peleistä on saanut nauttia isovanhemmat lapsuudessaan, heidän lapset ja lapsenlapset. Myyrä on klassikko

Minulle riittäisi pikkuruinen auto, kunhan se vain kulkisi. Kääntäisin ohjauspyörää, auto hurisisi iloisesti, ja tuuttaisin aina kun haluaisin. Ah, saisinpa minäkin auton!

Myyrä ja auto kirjassa myyrälle tulee selvästi autokuume, kun hän näkee autoja ja eräässä autossa koiran. Jos koirallakin on auto, niin miksipä myyrällä ei voisi olla autoa.  Myyrä näkee miten autoa korjataan ja miettii, että kyllä hänkin osaisi koota auton. Hän tutkii mitä osia autoon tarvitaan. Ja sittenpä kun auton osat ovat mielessä, on aika alkaa keräämään auton osia.  Kun auton osat ovat koossa, täytyykin miettiä, että mistä kannattaisi aloittaa auton kokoaminen. Tämä on kuin suoraan kasvatusoppaista, kun annetaan lapsen itse tutkia ja miettiä miten työ kannattaisi tehdä: tutkivaa oppimista.

Lopulta myyrän auto on valmis, mutta se ei lähde liikkeelle, mitähän sitten pitäisi tehdä? Sitten tuleekin neljä pyörää vastaan ja ne tulevat rikkonaisesta autosta. Eräs lapsi on rikkonut leluautonsa. Sitten seuraa satukirjojen opetus, sillä hyvissä satukirjoissa on aina opetus:

Eikö hän muka tiedä, ettei niin saa tehdä?

Mutta missä autoja korjataan, hiiri tietää kertoa ja myyrä saa hienon auton, jolla huristella muiden autojen seassa. Lopulta on aika käydä nukkumaan omaan pesäkoloon. Nämä ovat sellaisia ajattomia hyvänmielen satukirjoja, joista kaikki tulevat hyvälle mielelle. Siitäkin lelujen rikkomisesta voi keskustella tämän kirjan avulla ihan luonnollisesti. Lapset lähtevät innokkaasti mukaan kertomaan mitä on rikkonut tai varsinkin joku muu on rikkonut, ehkäpä äiti ja isäkin ovat rikkoneet jotakin. No entäs sitten, mitä pitää tehdä, kun on rikkonut jotakin. Lapsilta saa hirmu monta hyvää vastausta tähänkin kysymykseen. Voi, minä olen jälleen pikkuinen tyttö ja katselen satumaisia Myyrä-animaatioita telkkarista, ja olen haltioissani ♥♥♥♥

Zdeněk Miler & Eduard Petiška, Myyrän auto *****
Zdeněk Miler kuvitus, tarina ja idea
Eduard Petiška teksti
suom.  Kirsti Saraste
Tammi 2015  9. painos
s. 63
Krtek a autičko 1962

Osallistun satukirjalla Kirjojen pyörteissä-blogin Jennyn Ajattomia satuja ja tarinoita-lukuhaasteeseen.
Jokken bloggaus

10 kommenttia:

 1. Myyrä on valloittava hahmo. Hankin joskus ajat siten lapsikavereitamme varten Myyrävideoita. Nyt meillä ei enää ole videoita, hajosivat viime vuonna täysinpalvelleina :) Vetävän näköinen kaara tuossa kuvassa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Rita, kun lapsivieraille on ollut tarjolla Myyrävideoita :)
   Minullakin on ullakolla vanhoja nukkeja, legoja, pelejä, lastenkirjoja ja lasten elokuvia lapsivieraita varten. Tietysti löytyy paperia ja kyniä. Siiri 2v. katseli rauhassa lastenohjelmaa minun tietokoneelta ja pöydällä oli astiallinen tusseja. No mustalla tussilla piirtyi kauniita jälkiä pöytään, ikkunaan, ikkunapieliin ja kun aikuiset eivät puuttuneet mitenkään oli aika värittää kynnet, vatsa ym. Onneksi perusvoiteella lähti iholta pois. Muut piirustukset annoin olla niin kauan kuin pysyivät ♥ Aiemmin eräällä lapsivieraalla oli vahaliidut mukana ja ne piirustukset pysyivät, kunnes vaihdoimme tapetit :)
   Lapsuus on ihanaa aikaa ja myyrän seurassa on mukavaa :)

   Poista
 2. Näitä Myyrä kirjoja sekä animaatioita tuli pojalle luettua ja katsottua yhdessä eräitäkin kertoja. Ihana Myyrä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrä on varmaan sellainen hahmo, että jokainen on sitä katsellut ja lukenut jossakin vaiheessa ja hyvä niin. Positiivisuus, lempeys, onnellisuus, leikkisyys ja satumaisuus, kaikki nousevat näistä kirjoista esiin ♥

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Voi ihanuus tuota myyrää ♥
   Se tuo mieleen niin monta lempeää muistoa ♥

   Poista
 4. Myyrä kuului vahvasti lapsuuteeni ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanuus, kun olet kasvanut Myyrän seurassa ♥
   Jos lapsi saa varhaislapsuudessa tutustua tällaisiin kirjoihin, uskon, että sillä on vaikutusta koko loppuelämään ♥

   Poista
 5. Tämä on kyllä mukava kirja, kuten myyrät muutenkin ja piirretytkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrä-kirjat ja piirretyt ovat mukavia, mutta en tykkää vesimyyristä ja pihapiirin kaivajista. Niitä riittää tuolla kesäkodilla. Siinä ne vain kävelevät päiväkävelyllä porraspielessä, eikä yhtään välitä ihmisistä. Käärmeet tykkäävät myyristä, joten ne tulevat sitten myyrien perässä pihalle.

   Poista