tiistai 17. tammikuuta 2017

KIRJOJEN SUOMI 2014: Pajtim Statovci ja Kissani Jugoslavia

On vuosi 2014 ja Kosovosta pienenä Suomeen muuttanut Pajtim Statovci julkaisee pakahduttavan esikoiskirjan nuoresta miehestä ja äidistä, joiden elämä kietoutui toisiinsa kuin symboliset eläimet, joiden tarkoituksen voimme vain kuvitella. Kirja antaa meille kuvan albanialaisuudesta, sodasta, vainoista ja maahanmuuttajien elämästä. Tämä seksuaalisesti ja henkisellä ja fyysisellä väkivallalla vahvasti latautunut kirja ei jätä ketään kylmäksi. Kirjan nimi on Kissani Jugoslavia.


Olin äärimmäisen ilahtunut, kun kuulin, että saan blogata Kissani Jugoslavian Ylen Kirjojen Suomi hankkeessa. Olen lukenut Statovcin esikoiskirjan ilmestymisvuonna ja myös vuonna 2016 ilmestyneen Tiranan sydämen. Pidän vahvoista tarinoista, joissa juoni ei pysähdy. Kissani Jugoslavia suorastaan hyökkää päälle, raapii vahvoilla kynsillä, ja köyristää selkänsä vihaisesti, samalla kun häntä viuhtoo puolelta toiselle. Juuri kun luulee, että nyt on ehkä pieni hetki hengähtää, niin uudet kuviot luikertelevat päälle, ne kietoutuvat jalan ympärille, siitä vatsan ja selän ympäri ja sanat tuovat silmieni eteen punaisen kaksihaaraisen kielen, terävät hampaat ja tappajan silmät.

Pajtim Statovcin taito on luoda sanoista tarina, jonka näkee sielunsa silmin tapahtuvan. Kissani Jugoslavia kertoo tarinan äidistä ja pojasta, joiden kotimaata ei enää ole olemassakaan, sillä se on hajonnut. Perhe kuului albanialaisiin, joita vainottiin vuosikausia Titon kuoleman jälkeen. Oli aika lähteä pakoon, kun perheen isä menetti työpaikkansa etnisessä puhdistuksessa ja koti hajotettiin. "Suomi on maa, jossa jokaisella perheellä on iso omakotitalo ja uima-allas", voi niitä valheita. Äidin viha isää kohtaan kasvoi pimeyden ja kylmyyden keskellä ahtaassa huoneessa, johon piti mahtua seitsemän henkeä. Viha oli saanut alkunsa hääpäivänä. Päivänä, jolloin jokaisen morsiamen pitäisi olla onnellinen.

Kissani Jugoslavian kertojina toimivat perheen poika Bekim ja äiti Emine. Äidin tarina alkaa vuodesta 1980, kun hän käy vielä koulua ja hänen tarinansa jatkuu nykyisyyteen asti. Bekim kertoo särkyneen mielen kamppailusta nykyisyydessä, johon vaikuttavat menneisyyden ikävät tapahtumat. Opiskeluongelmat, irtosuhteet, sekava juhliminen, psyykkiset ongelmat, yksinäisyys, eristyneisyys. Kirja kuvaa vaikeasti traumatisoituneen nuoren miehen kuvaa, jota korostaa erilaisuus, maahanmuuttajatausta ja Suomessa kasvava pakolaisviha. Eminen ja Bekimin tarinoita kerrotaan kuin vuoropuheluna. Jossakin kohtaa äidin tarinassa kuvataan Bekimin lapsuuden ongelmia. Ongelmia yritettiin hoitaa monin eri tavoin. Lapsen kammottaville painajaisille ei keksitty syytä. 

Ylen Kirjojen Suomi hankkeen tavoitteena on esitellä itsenäisen Suomen kaunokirjallisuutta sadan vuoden ajalta, jokaiselta vuodelta yksi kirja plus viimeisenä vuoden 2017 kirja, jolloin kirjoja on yhteensä 101. Kirjablogit ovat haasteessa mukana. Kirjat kuvaavat kyseisen vuoden kiinnostavaa ilmiötä ja vuodelle 2014 en voisi kuvitella kyseistä vuotta enempää kuvaavaa ilmiötä kuin maahanmuuton jatkuvasti kasvava virta, joka vastaavasti kasvatti maahanmuuttoa vastustavien joukkoa. Suomi oli jakautumassa kahtia, sillä maahanmuuton hyväksyjät ilmaisivat myös vahvasti kantansa.  Yhteiskunnan päättäjät joutuivat lujille, kun maahanmuuttajien virta lisääntyi lisääntymistään, kokien huippupisteen vuonna 2015. Maahanmuuttajat ovat ihmisiä ja he ovat paossa vainoja, kidutuksia ja sotia. Tällä hetkellä pakolaiset eivät pääse jatkamaan matkaa suurilta pakolaisleireiltä.

Pajtim Statocvi kertoi  tarinan, jonka lähtömaa oli Jugoslavia. Sellaista maata ei enää ole, sillä se on hajonnut. Sota, vainot, pakolaisuus, maahanmuutto, maahanmuutajana asuminen vieraassa maassa, nuo ilmiöt tulevat hyvin esille Kissani Jugoslavia teoksessa. Rinnan oman erilaisuuden hyväksymisen kanssa kulkee seksuaalisuus, johon fantasia antaa oman lisävärityksen Bekimin tarinassa. Äidin ja pojan tarinat ovat sävyltään erilaiset, mikä on juonellisesti hyvä asia, sillä heitä erottaa niin moni asia. Taianomainen, värikäs, vahva, salaperäinen, väkivaltainen, symbolinen ja seksuaalinen kirja antaa lukijalle kukkuramäärin ajateltavaa. Kirja on kuin silittäisi vihaista kissaa vastakarvaan.

Pajtim Statovci, Kissani Jugoslavia *****
Otava 2014
s. 285

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Pajtim Statovci: Tiranan sydän

 
KIRJABLOGIT JA 101 KIRJAA

28 kommenttia:

 1. Upea bloggaus Mai. Minulla on tämän mentävä aukko kirjasivistyksessä. Tänä vuonna lukuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta <3
   Hyvä idea lukea kirja tänä vuonna, kun se on 101 kirjan listalla. Minä luin sen jo toisen kerran ja täytyy sanoa, että nyt toisella kerralla kiinnitin ihan uusiin asioihin huomiota esim. albanialaiseen kulttuuriin.
   Mutta sama fiilis syntyi kuin ensimmäiselläkin kerralla. Taika ei ollut kadonnut <3

   Poista
 2. Voi miten hieno ja symbolinen arvio! Näkee että joku taisi tykätä! 😊 En ole vielä syystä tai toisesta lukenut tätä - muuta kuin yhden kohdan eräällä kurssilla; nyt kiltisti pistän kirjan varaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tani :)
   Tykkäsin kovasti ja kirja tulee lukuun varmaan kolmannenkin kerran jossakin vaiheessa.
   Tuo kirjan symboliikka on todella vahva ja se tuo mieleeni erään kuuluisan kirjailijan, John Irvingin, joka on myös yksi lempparikirjailijoistani.
   Lukuiloa sinulle :)

   Poista
 3. Kyllä tosiaan olet onnentyttö, kun sait "Kissan" blogattavaksi Ylen projektissa. Hienosti tuot tätä loistavaa teosta esiin. Tässä kirjassa on niin paljon, mutta ei sekavasti, vaan hallitusti.

  "Taianomainen, värikäs, vahva, salaperäinen, väkivaltainen, symbolinen ja seksuaalinen" - KYLLÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppu :)
   Kyllä näin hienosta Kissasta on huikea kirjoittaa Ylen Kirjojen Suomi hankkeessa. Ja minulle sopii hyvin, että se tuli näin alkuvuodesta tehtäväksi. Kirja on todella hyvä. Toinen lukukerta toi esille uusia asioita, kulttuurisia asioita albanialaisuudesta. Statovci on todella hienosti paneutunut kirjan yksityiskohtiin.

   Poista
 4. Oi miten hieno bloggaus upeasta kirjasta, Mai! <3

  Kissani Jugoslavia kuului vuoden 2014 hienoimpiin lukukokemuksiini ja tämä sinun tekstisi toi kokemuksen jälleen niin lähelle, Kiitos! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta <3

   Sama juttu minulle, Kissani Jugoslavia oli parhaimpien lukemieni listalla vuonna 2014 ja kuten olen jo hehkuttanut, taika ei ollut kadonnut. Toinen lukukerta oli ehkä vieläkin parempi <3

   Hienoa, että kirjan lukukokemus muistui mieleesi <3

   Poista
 5. Samat sanat kuin muillakin, hienosti kirjoitettu hienosta kirjasta!
  Luulen, että saamme muutaman vuoden kulttua lisää kirjoja maahanmuuuttajien kokemuksista.

  Minulla oli viimeisinä työvuosinani entisen Jugoslavian alueelta perheensä kanssa paenneita oppilaita, Branka, Goran ja Milan. He erottuivat hyvillä käytöstavoillaan ja yritteliäisyydellään. Täytyy olla hankalaa tulla kahdeksannelle luokalle kieltä osaamattomana.

  Onko Tiranan sydän sinusta yhtä hyvä kuin Kissani Jugoslavia? Sitä en ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta <3
   Kirja on todellakin hieno ja toivon kirjailijalta uutta kirjaa. Hän kirjoitti Kissani Jugoslaviaa ja Tiranan sydäntä rinnakkain ja aikomus oli kirjoittaa yksi kirja, mutta se olisi ollut liian laaja aihepiiriltään ja kooltaan.
   Minulle Kissani Jugoslavia oli ykkönen ja Tiranan sydän kakkonen, mutta monelle bloggarille kirjat on toisinpäin, heille Tiranan sydän on parempi. Se on tietysti makuasia. Tiranan sydän on kansainvälisempi ja tietysti siinä on vahvasti läsnä seksuaalisuus. Minä niin toivon, että tämä sama linja jatkuu kirjoittajalla, sillä kirjat ovat niin erilaisia mitä Suomessa on totuttu lukemaan. Aivan superhienoja.
   Lue Tiranan sydän, tulen sitten lukemaan mitä mieltä olet kirjasta :) Jo kirjan nimi ja kansikuva kertovat kirjasta paljon.
   Oikeasti molemmat kirjat ovat rakkauskirjoja ja sitä rakkauden etsimistä.

   Alle kouluikäisille kielen opettelu käy nopeasti, mutta kun ikää tulee, niin se on aina vaikeampaa. Kielikylpyluokat ovat tehokkaita kielenoppimisympäristöjä.

   Poista
  2. Näyttää olevan 1 kappale lähikirjaston hyllyssä. Haen pois huomenna!

   Poista
  3. Hieno juttu. Lukuiloa ♥♥♥

   Poista
 6. Hieno kirja ja ihana kuva kirjan lukijasta. <3 Kirjaa en tosin ole vielä lukenut, mutta voisinpa ottaa vuoden lukuohjelmaan. Kirjailijan uusimman olen aikonutkin lukea, mutta olen mieltänyt tämän esikoisen jotenkin "vaikeaksi" kirjaksi. Lienee turhan ennakkoluuloista - bloggauksesi perusteella kyseessä on mainio, ajattelemisen aihetta antava kirja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marika <3
   Tämä sopii sinulle hyvin. Olet viime aikoina lukenut fantasiaa ja tässä on sitäkin. Ei tämä ole vaikea ollenkaan, höpsistä kukkuu.
   Suosittelen lämpimästi, uskomaton kirja <3

   Poista
 7. En ole vieläkään lukenut tätä. Sinun hieno postauksesi saa ajattelemaan, miksi en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit <3
   Siitä vain varaaamaan kirja kirjastosta ja kirja-alet ovat käynnissä. Kissani Jugoslaviaa oli ainakin Suomalaisessa 7,95 ja siitä 50% alennus. Nuo kirjojen hinnat tulevat vauhdilla alas.
   Hyvä kirja ja suosittelen lämpimästi <3

   Poista
 8. Olen sivuuttanut tämän kirjan täysin, en tiedä miksi sillä olen kyllä ollut tietoinen kirjailijasta (ja tästä kirjastakin). Olen vain ehkä ajatellut, että ei ole minun juttu. Vaikuttavan kirjoituksesi luettuani taidankin kääntää kelkkani, joten kiitos tästä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ele ♥♥♥
   Siis tätä suosittelisin juuri sinulle, samoin Tiranan sydäntä. Minusta tuntuu, että nämä kirjat olisivat juuri sinun juttuja ♥♥♥

   Poista
 9. Onnittelut, että pääsit kirjoittamaan omasta suosikistasi! Itse en ole vielä lukenut. Joskus kirjakaupassa avasin kirjan kauhistuttavasta kohdasta ja ahdistuin. Mutta ehkä vielä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥♥♥
   Oli kyllä hyvä tuuri. Pidän kirjasta tosi paljon ja ehkäpä sinäkin luet sen vielä joskus. Suosittelen.

   Poista
 10. Kiitos Mai, upeasta kirjasta upea postaus!
  On vieläkin lukematta, mutta ehkä joskus!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili ♥♥♥
   Suosittelen lämpimästi. Kirja on jotain uuden ja vanhan sekoitusta, kulttuurien vastakkainasettelua, kirja on todella hyvä ♥♥♥

   Poista
 11. Kissani Jugoslavia kuuluu minunkin suosikkikirjoihini. Vahva, upea teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että pidit kirjasta <3
   Todella vahva ja upea teos.

   Poista
 12. Hieno ja innoittava postaus! Huomenna, kun pääsen töihin, niin lainaan tämän kirjan mukaani yhdeksi lukupiirikirjaehdokkaaksi. Kiitos Mai! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ♥
   Tässä kirjassa on todella paljon aihetta lukupiirikirjaksi, hyvä idea ♥

   Poista
 13. Kyllä oli hyvä ja ajatuksia herättävä bloggaus. En ole lukenut tätä, mutta ilmiselvästi kannattaa. Kirjoituksestasi huomaa, miten suuren vaikutuksen kirja on sinuun tehnyt. Kytket sen myös hienosti osaksi yhteiskuntaamme ja siellä vaikuttavia asioita sekä keskusteluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kia ♥
   Suosittelen kirjaa, kyllä kannattaa lukea. Kirjojen valitsijat kertoivat jokaisen blogattavan kirjan pureutuvan sen vuoden ajankohtaiseen aiheeseen. Tämä kirja pureutui niin selvästi maahanmuuttoon, joka oli lyhyessä ajassa räjähtänyt käsiin. Kirjan maahanmuutto oli tapahtunut aiemmin Jugoslavian hajottua ja muututtua sotatantereeksi. Kirjan henkilöt kokevat muutenkin elämässä kovia, mutta kirja ei osoita ketään, vaan kertoo päähenkilöiden tarinat.
   Hieno kirja ja olen todella iloinen, että sain blogata tästä kirjasta ♥

   Poista