torstai 5. lokakuuta 2017

Patricia Cornwell: Kaaos

Kasvihuoneilmiö. Ilmastonmuutos. Jumalan rangaistus. Paholainen ahertaa pajassaan. Merkurius kulkee takaperin. El Nino. Lopun aika.

Massachusettsissa on todellinen helleaalto käynnissä, + 38 astetta on liikaa kenelle tahansa, niin myös Patricia Cornwellin rikostekniselle patologille Kay Scarpettalle. Lisäksi hänen siskonsa on päättänyt tulla vieraisille juuri nyt, kuumimpaan aikaan. Sisko, joka ei juuri vieraile, ja jonka kanssa Scarpetta ei tule toimeen. Nyt näyttäisi siltä, että sisko on löytänyt jälleen uuden miehen pitkään miesjonoonsa ja se mies on Scarpettan lähipiiriä. Eihän nyt Dorothya muuten saisi liikkeelle, ei edes oma tyttö tai tytönpoika. Kuuma päivä ja sisko tulossa, ukkosta ja salamoita ilmassa, myös vainoajat ovat liikkeellä ja netti kuhisee omituisia viestejä Scarpetalle, viestejä, joiden tiedot tietää vain lähipiiri. Sitten alkaa tapahtua, ja kesken illallisen molemmat Scarpetta ja Benton (lempihahmo) saavat omituiset puhelut.

Pysähdyn eteisen soikionmuotoisen antiikkipeilin eteen, kuljetan sormeni velttojen hiusteni lävitse. Tuijotan naarmuisesta lasista pitkää ja komeaa miestä, joka seisoo takanani kalpeanharmaissa vaatteissa, häilyy lähelläni kuin henkeäsalpaava haamu.

Patricia Cornwellin Kaaos on 24. osa Kay Scarpetta-sarjasta. Olen lukenut ne kaikki. Taitaa olla pisin sarja, jonka olen lukenut. Kay Scarpetta sarjamurhaajatrillereistä on tullut uskomaton menestystarina. Kirjoja on julkaistu 50 maassa ja Kay Scarpetta-hahmo on palkittu Scherlock Awardilla parhaana yhdysvaltalaisen kirjailijan luomana salapoliisina. 

Kay Scarpetta on joutunut monenlaiseen kiipeliin rikollisten kanssa ja aika monesti hän on kirjan loppupuolella herännyt sairaalasta rikollisten ruhjomana. Kirjan parasta antia on tietysti itse päähenkilö ja hänen lähipiirinsä joka on muuttunut vuosien varrella. Benton ei ole aina ollut kuvioissa mukana. Ja Scarpetan siskontytön Lucyn rakastajat ovat myös muuttuneet. Yksi heistä on tuonut ikäviä yllätyksiä perhepiirille ja muille ihmisille vuosikausia ja tällä kertaa hän on jälleen kuvioissa mukana ilkeänä ja kostonhimoisena sekä väkivaltaisena kuin aina ennenkin. Kirjan lopussa hänen pahin kosto tulee julkiseksi.

Patricia Cornwell kritisoi jokaisessa trillerissään jostakin asiasta. Tämän kuumuudesta hohkavan kirjan juonikuvioissa pohditaan ilmastonmuutosta, lisäksi pohditaan kaiken muuttumista julkiseksi, kun jokainen asia kuvataan ja lähetetään bittiavaruuteen ihmisten nähtäväksi. Joillekin asioille olisi parempi, jos ne tutkittaisiin ennen niiden julkistamista. Lisäksi julkisuuden henkilöiden ihmisoikeudet tallataan olemattomiksi julkisuuden julmassa pyörityksessä usein keksityillä tarinoilla, niin tässäkin trillerissä.

Kiitos mutta ei kiitos, hän sanoi minulle. Minua vakoillaan jo aivan tarpeeksi.

Patricia Cornwell, Kaaos *****
suom. Karri Rimpeläinen
Otava 2017
s. 377
24. Kay Scarpetta-teos
Trilleri

Cornwell Patricia: Punainen usva 
Cornwell Patricia: Paljaat luut
Cornwell Patricia: Tomuksi ja tuhkaksi
Cornwell Patricia: Samaa verta
Cornwell Patricia: Riistetty
Cornwell Patricia: Kaaos 

8 kommenttia:

 1. Oletkin lukenut runsaasti Cornwellia. Minä olen lukenut pari kirjaa tästä Kay Scarpetta -sarjasta. En yhtään ihmettele että sarjasta on tullut todellinen menestyssarja. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin joskus nuorena vuoden verran patologian laboratoriossa töissä leikkelemässä kudoksia jne. Scarpetan työ tässä sarjassa on niin tuttua, että kirjojen lukeminen kiehtoo jo siksi.

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 2. Mulla on tää sarja luvun alla, kuus kirjaa oon jo lukenu. Että voi kestää hetken, että pääsen tähän Kaaokseen asti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpas ottanut luku-urakan itsellesi :)
   Se voi sitten kestää. Se hyvä puoli, että voi pitää pitempiäkin taukoja ja jatkaa sitten, kun tuntuu siltä, että Scarpettan tutkimukset kiinnostavat. Telkkarista tulee tv-sarja Hiljainen todistaja, jonka jaksot olen katsonut. Siinä on myös oikeuspatologit salapoliiseina.

   Poista
 3. Minulle Patricia Cornwellin sarja on jäänyt tuntemattomaksi, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Ajankohtaisia aiheita tässä viimeisimmässä, voisi olla uutislähetyksistä poimittuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä milloin Cornwell kypsyy kirjoittamaan Scarpetta-sarjaa. Aika huikea saavutus kirjoittaa 24 kirjaa samaa sarjaa.
   Luulen, että Cornwell kirjoittaa itselleen kiintoisista asioista, koska kritisointi tulee niin luontevasti. Tietysti nuo asiat ovat päivänpolttavia asioita ja hyvä, että kirjailija voi tuoda oman kantansa kirjassa läpi mm. tuo ilmaston lämpeneminen ja USAn negatiivinen kanta siihen.

   Poista
 4. Minä olen nyt jättänyt muutaman uusimman Scarpetan väliin, kun kyllästyin aina samaan vanhan toistoon. Nyt alkoi tehdä mieli lukea tämä uusin, kun luin juttusi. Ehkäpä tuli Scarpettaa ikävä...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scarpetta on hyvä henkilöhahmo, omine juttuineen. On hänellä huumorintajuakin, joten kikattelin ääneen parissa kohtaa. Nämä kirjat tulevat niin harvakseltaan, että saakin olla vähän toistoa ;)

   Poista