perjantai 13. huhtikuuta 2018

Meredith Russo: Tyttösi sun


Ainoa tulevaisuus, jonka mä voin kuvitella itselleni, on sellainen, jossa mä olen tyttö.

Amerikkalaisen Meredith Russon esikoisteos Tyttösi sun kertoo 18v. Amandasta, joka käy läpi sukupuolen korjausta. Hän syntyi pojaksi, mutta ei ole koskaan kokenut olevansa poika. Hän on kokenut kiusaamista, haukkumista ja jopa väkivaltaa siitä, että muut lapset ja nuoret ovat pitäneet häntä outona. Kiusaamista ja väkivaltaa on vaikea ymmärtää, mutta Meredith Russo tietää mistä kirjoittaa, sillä hän on itse vaihtanut sukupuolta. Kirja ei kerro kirjailijasta, mutta hän on voinut tietysti kirjoittaa myös omista kokemuksista. Amanda oli vahvasti masentunut ollessaan poika, joten hän teki jotain itselleen. Terapeutin luona hän pystyi purkamaan omia tuntojaan väärästä identiteetistä. Kirjasta tuli mieleen Marja Björkin teos Poika, jossa kirjailija kertoo transsukupuolisesta Makkesta. Muistui myös mieleeni ihana Lili David Ebershoffin teoksessa Tanskalainen tyttö.

”Entä jos poikasi olisikin tyttäresi?”

Murrosikä on vaikeaa aikaa, ja jos siihen liittyy vielä sukupuoli-identiteetin häiriö, edessä voi olla pitkä ja kivulias muutosprosessi siksi ihmiseksi, joksi nuori kokee itsensä. Ihan kevyin perustein ei Amandakaan selvinnyt muutosprosessista. Leikkaukset ja hormonilääkitykset masennuslääkityksen lisäksi muuttivat ulkonäköä ja rinnat kasvoivat ja kehoon tuli pyöreyttä. Muutosprosessi aloitettiin hyvään aikaan, sillä murrosikä ei vielä ollut muuttanut ääntä ja ulkonäköä miehekkääksi, ainoastaan pituutta oli kertynyt reilusti. Kirjan kansikuvassa on kaunis Kira Conley, joka on transnainen ja toimii menestyvänä mallina.

”Mistä sä olet saanut tuon mustan silmän.”

Amanda muutti isänsä luokse asumaan eri kaupunkiin, sillä aiemmassa lukiossa hän oli joutunut väkivallan uhriksi. Vanhemmat halusivat Amandan turvaan. Uudessa lukiossa hän sai ystäviä ja ihailijat piirittivät häntä. Isä varoitti häntä ihastumasta, mutta eräs Grant oli innokkain piirittäjä. Amanda koki ensisuudelmansa Grantin kanssa. Mutta elämä ei ole ruusunpunaista ja kirjailija on tarinoinut aikamoisia juonenkäänteitä lukijoiden varalle. Kestääkö Amandan ja Grantin ihastus? Selviääkö uusille ystäville ja Grantille Amandan salaisuus? Lue ihmeessä tämä koukuttava nuortenkirja, sillä voit oppia paljon uutta transsukupuolisuudesta.

Meredith Russo, Tyttösi sun ***
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2018
s. 338
If I Was Your Girl 2016
Nuortenkirja

Björk Marja: Poika
Ebershoff David: Tanskalainen tyttö 

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa niin kiinnostavalta, että pitää lukea tää jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Alun haparoinnin jälkeen kirja muuttui oikein kiinnostavaksi :)

      Poista