tiistai 31. heinäkuuta 2012

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike


 
Tuomas Kyrö valloitti minut mainiolla Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike – kirjallaan (WSOY 2012). Kuuntelin kirjan äänikirjana pitkän ajomatkan aikana. Äänikirja kestää vajaat kolme tuntia ja sisältää 3 CD:tä. Kertojana äänikirjassa on Mielensäpahoittaja-kirjasta tuttu Antti Litja.

Kirjan hellyttävänä kertojana on Mielensäpahoittaja – kirjasta tuttu 80-vuotias mies, joka joutuu vaimonsa sairaalassaolon aikana selviytymään kotitöistä ja muista naisten hommista ihan itse. Jutun hykerryttävä yksityiskohta on se, että mies on aikaisemmin tehnyt ulkotyöt ja vaimo sisätyöt, johon on liittynyt myös miehen vatsan sisällyksen täyttäminen, mies ei osaa tehdä ruokaa.

Kirjan alussa mies kertoilee kotipalvelun rumasta naisesta, joka huolehtii hänen ruoasta ja pesemisestä, mutta sitten hoitaja vaihdetaan kauniiseen ihmiseen, josta mies pahoittaa tietysti mielensä, eikä päästä kaunista naista sisälle. Mies ei halua pikapesua ja pikaruokaa, vaan rauhallista seuraa tutun ruman naisen parissa. Tästä seuraa tietysti kirjan tärkein sanoma, eli miehen on alettava itse huolehtimaan ruoanlaitosta, johon tietysti liittyy ruokatavaroiden hankkiminen, ruoanlaitto ja tiskaaminen. Totta kai mielensäpahoittaja oppii ruoanlaiton useamman kokeilun jälkeen, mutta hänen täytyy muistaa, että ruoanlaiton välillä ei kannata katsoa urheilua televisiosta.

Mielensäpahoittajalta otettiin aikaisemmassa kirjassa ajokortti pois, mutta onneksi hän pääsee koulutaksin kyydissä asioilleen, kylillä oli kuitenkin nähty hänen ajelevan omalla autollaan, kaikkea ne kateelliset kyttäävät. Mies oppi omatoimisesti ruoanlaiton, johon häntä olisi voitu avustaa kotipalvelun puolesta, eikä väkisin pakottaa syömään mitättömän makuista suurkeittiöruokaa. Loppujen lopuksi mies palkkasi itse ruman naisen hoitamaan pesupuuhat. Miehen omatoimisuutta vastustivat pontevasti omalääkäri, oma poika ja sosiaalityöntekijä.

Kirja on mainio kertomus omatoimisuudesta, johon vanhukset pystyvät, jos heille annetaan siihen mahdollisuus, sekä ajankohtainen kannanotto nykypäivän vanhusten kotihoitoon. Kyrö on kuunnellut tarkkaan kotipalveluongelmista ja kirjoittanut kirjan kotihoitoon liittyvistä vaikeuksista, jotka tarvitsevat uusia näkökulmia ja parannuksia. Vanhuksilla on oikeus päättää omista asioista ja siitä mitä palveluja he kotiinsa haluavat.

Tuomas Kyrö, Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike ****
Wsoy 2012
äänikirja, 3 cd:tä
lukija Antti Litja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti