maanantai 2. heinäkuuta 2012

Saara Kessävuori: Tarvitse minua


 


Saara Kesävuori on kirjoittanut kirjan Tarvitse minua (2010), jossa useampi henkilö pohtii omia elämänvalintojaan ja syitä miksi on valinnut eri elämänpoluista sen, jota noudattaa. Heistä jokainen pohtii myös sitä, mitä pitäisi tehdä nyt. Kirjan henkilögalleria on erikoinen, sillä äänensä kirjassa antavat kolarissa sokeutunut Dora, Anton, joka on Doran pojan Josen paras kaveri, sekä Antonin kasvatti-isä Tuukka. Dora toivoo, että Jose tarvitsee häntä, Tuukka toivoo, että Anton tarvitsee häntä ja Anton toivoo, että Xia ja Jose tarvitsevat häntä. 

Kirjan tärkeimmäksi henkilöksi nousee Anton, joka on taidemaalari. Olisin toivonut, että kirja alkaisi esimerkiksi prologilla Antonin lapsuuden kauhukokemuksesta. Hänen isänsä ja äitinsä kuolivat autokolarissa, jossa Dora sokeutui. Anton on yli nelikymppinen ja asuu kiinalaisen Xian kanssa. Xia haluaa perheen, mutta Anton ei, sillä hänen kokemuksensa omasta lapsuudestaan ovat vaikeat. Onneksi Anton alkaa ajatella, että hän tarvitsee Xiaa, ja miettii syitä, miksi hän tarvitsee Xiaa. Lopulta myös lapsi on tervetullut Antonin elämään. Anton on menestynyt hyvin taiteilijana, mutta ei ole halunnut antaa suomalaisille toimittajille lausuntoja, koska ensimmäisen lausunnon kirjoittaja lyttäsi hänet.

Kirjan mielenkiintoisin henkilö on Tuukka, joka on elänyt selibaatissa omassa avioliitossaan useamman vuoden ajan. Hänen vaimonsa pimittää, kiusatakseen miestä, tiedon lapsesta, joka on jo aikuinen. Antonille ja Joselle selviää lapsen olemassaolo, mutta jostakin syystä he eivät kerro sitä lapselle eivätkä Tuukalle. Nämä ovat näitä elämää suurempia kysymyksiä, että miksi tietoa ei voi antaa henkilöille, joita se koskettaa. Mikä oli kirjailijan tarkoitus pimittää tieto?
Kirjan sanoma on salailu ja puhumattomuus. Tietoja pimitetään asianosaisilta. Onko eläminen helpompaa, kun kaikkea ei tiedetä, vai käykö salailu ihmisten psyyken päälle. Helppoa eläminen ei ole ja se nousee pinnalle Kesävuoren kirjassa.

Saara Kesävuori, Tarvitse minua **

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti