maanantai 25. kesäkuuta 2012

Perimä


 
Löysin kirjakaupan alennushyllystä Robin Cookin Perimän (Intervention 2009, suom. 2010), joka on kirjailijan 28. trilleri. Kirja muistutti liikaa Da Vinci-koodia, joten lukeminen oli aika tahmeaa. Kirjan sisältö oli muutenkin liian epäuskottavaa, vaikka kirjailija sanoo kirjoittavansa omaa kieltä ”factionia”, jossa sekoittuvat fakta ja fiktio. Neitsyt Marian luiden varastaminen ja tutkiminen oli mielestäni dekkarin aiheena säälittävää.

Cook on ammatiltaan lääkäri, joten hänen kirjoissaan pyöritään sairaalamaailmoissa. Perimän päähenkilö Jack Stapleton on kuolinsyyntutkija, joka tekee kuolleille ruumiinavauksia. Hänen muutaman kuukauden ikäisellä pojallaan on syöpä, johon hoidot eivät vaikuta. Jack vaimoineen miettivät jopa vaihtoehtohoitoa poikansa hoidoksi, mutta Jack tulee toisiin ajatuksiin, kun alkaa taistella vaihtoehtohoitoja vastaan. Pieni taistelu on pian lopussa, sillä Stapleton vaikuttaa tyypiltä, jolla ei ole tutkijan luonnetta pitkäjänteiseen tutkimustyöhön vastuksista huolimatta.

Stapleton saa muuta ajateltavaa, kun kouluaikainen ystävä (piispa) ottaa yhteyttä ja haluaa Stapletonin hankkivan laboratorion toiselle kouluaikaiselle ystävälle (arkeologi), jotta tämä voi tutkia Vatikaanista varastamaansa hauta-arkkua vaimoineen. Uskoo ken tahtoo, että Vatikaanin alapuolelta voi kaivaa arkkuja yöaikaan ja viedä semmoisen vartijoiden ohi. Kyseinen arkeologi lähetti arkun piispaystävänsä nimissä Yhdysvaltoihin, jotta arkkua ei tutkittaisi tullissa.

Loppujen lopuksi Stapleton saa tehtäväkseen toimittaa luut arkkuineen takaisin Vatikaanin alapuolelle samaan hautapaikkaan, mistä arkeologiystävä kävi sen kaivamassa. Sen verran Stapleton alkoi uskoa vaihtoehtohoitoihin, että vei syöpää sairastavan poikansa arkun vainajan sukulaisen luokse, jotta tämä sai yrittää parantaa pojan kosketuksellaan. Vauvan kohtalosta kiinnostuneet voivat lukea kirjasta, miten hoito toimi. 

Kirjassa oli liikaa isoja aihepiirejä, kuten arkeologia, uskonto ja vaihtoehtohoidot ja niihin jokaiseen keskityttiin turhan hätäisesti, sillä jokaisesta aiheesta Cook saisi hyvän dekkarin aikaiseksi, mutta nyt yritystä oli liikaa. **

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti