torstai 7. kesäkuuta 2012

Herttaseiska


 

Vauhdikasta luettavaa Stephanie Plumin seurassa löytyy seitsemännestä Janet Evanovichin dekkarista Herttaseiska (alkuteos Seven up 2001 suom. 2011). Evanovichin kirjojen nimistä näkee, monesko kirja Stephanie Plum-sarjasta on menossa. Ensimmäisen kirjan nimi on Ensin rahat ja siitä on tehty elokuva. Kirjat ovat mielettömän hauskoja ja jos olet allapäin, niin suosittelen kirjoja nauruterapiaksi. Luin Herttaseiskaa junassa ja linja-autossa, mutta minun oli aivan pakko nauraa hekottaa ääneen kirjan juonenkäänteissä. 

Stephanie Plum on palkkionmetsästäjä, eli hän yrittää saada serkkunsa Vinnien maksamat syytetyt oikeuden eteen kuulemaan minkä tuomion he saavat oikeudessa. Syytetyillä on mahdollisuus takuuta vastaan päästä vapaaksi oikeudenkäyntiin asti ja Vinnie maksaa näitä takuita. Jos syytettyä ei saada oikeuden eteen, Vinnie menettää takuut. Herttaseiskan yksi syytetyistä on vanha mafiapomo, sokea ja melkein kuuro, alapäässäkään ei tapahdu naisten seurassa mitään, mutta vanha ukkeli on liukasliikkeinen ja nopsajalkainen ja pääsee eroon Stephanien ja muidenkin palkkionmetsästäjien kynsistä.

Stephaniella on kaksi ihailijaa, Morelli, joka on poliisi ja Ranger, joka on palkkionmetsästäjä. En kerro kumpi on kirjan lopussa Stephanien suosiossa, mutta miehet järjestävät Stephanielle kuumia hetkiä ja vipinää vällyjen alla. Naimisiinmeno ja vakiintuminen ei oikein Stephanieta kiinnosta, ainakaan vielä vähään aikaan, luetaan seuraavasta kirjasta, miten vauhdikkaalle palkkionmetsästäjällemme käy.

Stephanien perhe on hauska italialainen perhe. Isoäiti Mazur on Stephanien hengenheimolainen ja kovasti miesten perään vielä vanhoilla päivilläänkin. Stephanien ajellessa Harrikalla, päätti isoäiti hankkia ainakin harrikka-asun, ellei sitten jopa oman pyörän, kun pyörä aiheuttaa vipinää alapäähän. Perhe ei oikein innostunut isoäidin ajatuksista. Isoäidillä on laaja tuttavapiiri ja hän on välillä hyvä apuri Stephanien hommissa. Tosin ruumiinvalvojaisissa yritetään pitää isoäiti kaukana ruumiin läheltä, ettei ruumiille satu vahinkoja, isoäiti on niistä tunnettu.
Silmät mustankirjavina, kulkupelit mäsänä ja luotien paukkuessa ei haittaa Stephanieta hänen ammatissaan, hänet on luotu siihen työhön. Vaviskaa karkurit, Stephanie tulee perässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti