torstai 7. kesäkuuta 2012

Armon piiri 
Norjalaisen Jørgen Brekken esikoiskirja Armon piiri (2011) kertoo Johanneksen kirjasta ja murhaajasta, joka saa kirjasta sairaita kiksejä alkaa sarjamurhaajaksi. Murhaaja käyttää veitsiä ja muuta iljettävää puuhaa, mutta onneksi jäi lopulta kiinni.

Johanneksen kirjaa seurataan 1500-luvulla ja nykyiset tapahtumat sijoittuvat 2010 Trondheimiin sekä Richmondiin. Trondheimin sarjamurhaajajahtia johtaa Odd Singsaker, ja Richmondin jahtia johtaa Felicia Stone. Molemmissa paikoissa tapahtuu vastaavanlainen murha, toinen miehelle ja toinen naiselle.

Trondheimissa poliisit jahtaavat miestä, jonka vaimo ja poika katosivat muutama vuosi aiemmin. Richmondissa epäilty on vanhojen kirjojen keräilijä, joka haluaa Johanneksen kirjan itselleen. Johanneksen kirjaa säilytetään norjalaisessa museossa Trondheimissa.

1500-luvun kertomukset liikkuvasta parturista ja hänen oppipojastaan ovat mielenkiintoista luettavaa. Tuon ajan partureiden työnkuva ei ollut ainoastaan hiusten ja parran leikkuuta, vaan työhön kuului amputoimisesta lähtien kaikenlainen veitsenkäyttö ihmisten vaivoissa sekä eläville että kuolleille. Kuolleiden silpominen oli kiellettyä, mutta lääketiede ei olisi kehittynyt, jos ihmiset eivät olisi tutustuneet mitä ihmisen ihon alla on.

1500-luvun kerronta nivoutuu hyvin yhteen nykyajan tarinan kanssa. Norjalainen poliisi näytetään kömpelöltä, hitaalta ja tehottomalta amerikkalaiseen poliisiin verrattuna. Norjalaiset yrittävät estellä yhteistutkimusta, mutta amerikkalainen naispoliisi on jo lentokoneessa tulossa tutkimaan murhien samankaltaisuutta. Singsaker menee nukkumaan muutamaksi tunniksi, kun pitäisi toimia ja etsiä murhaajaa, joka tuntuu hieman turhan kärjistävältä, mutta sen ymmärtää, kun on kyseessä leikkauksesta toipuva poliisi.
Kirja loppuu onnellisiin tapahtumiin, onneksi, mutta ruumiita tässä kirjassa kyllä riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti