maanantai 18. kesäkuuta 2012

Jasmin Darznik: Iranilainen tytär


 

Suomalaiselle naiselle ajatus olla miehen omaisuutta, voisi olla vaikeaa, mutta iranilaiseen maailmaan kätkeytyy naisten alistaminen uskonnon, perinteisten tapojen ja miesten vallan alaisuuteen. Kaikki naiset eivät alistu tähän kohtaloon, vaan vastustavat sitä. Jasmin Darznikin kirjassa Iranilainen tytär pääkertoja Lili taistelee onnensa edestä. Lili on kirjan kirjoittajan oma äiti ja kirja on kirjoitettu äidin sanelemien nauhoitusten pohjalta.

Lili on salannut tyttäreltään, että on ollut lapsena naimisissa ja tästä avioliitosta on tytär Iranissa. Lili on salaisuuksien mestari, mutta on katsonut parhaimmaksi vaieta avioerostaan ja lapsen jättämisestä, sillä muutettuaan ennen vallankaappausta Yhdysvaltoihin, siellä oli jo runsaasti iranilaisia, jotka elivät omassa patriarkaalisessa iranilaisessa kulttuurissaan, jossa eronnut nainen ei kuulunut yhteisöön. Eronnutta naista hyljeksittiin, vaikka hän olisi mennyt uusiin naimisiin.

Lili oli siis 13 vanha, kun hänet vihittiin sadistisen miehen kanssa. Raakuudet voi lukea kirjasta. Myös isän naisystävä yritti päästä 13v. tytöstä eroon antamalla yliannoksen oopiumia, mutta onneksi Lili selvisi siitäkin. Lilin selviytymistä edisti isän kunnianhimo kouluttaa poikansa ja tyttärensä, joten Lili lähetettiin veljen perässä Saksaan kätilökoulutukseen. Saksassa hän tapasi tulevan miehensä, joka muutti Iraniin Lilin kanssa ja meni hänen kanssa naimisiin. Lili toimi kätilönä Iranissa, kunnes vallankaappaus oli lähellä ja pakeneminen maasta oli väistämätöntä.

Lilin tarina on selviytymistarina myös alkoholistin vaimona, mutta jota ei kauheasti korosteta kirjassa. Jonkinlaisten kulissien pitämistä yllä ymmärtää, kun ajattelee amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa perhe, harrastukset sekä koulussa menestyminen on tärkeää. Lili halusi antaa kaiken tämän nuoremmalle tyttärelleen, joka kipuili omaa kasvuaan toisen polven amerikkalaisena. Äiti vaati kuuliaisuutta ja hyvää iranilaista käytöstä, mutta tyttö oli kasvanut amerikkalaiseen kulttuuriin, joka poikkeaa iranilaisuudesta. Lili oli myös menneisyyden vanki ja vaali vanhoja perinteitä.

Kirja on läpileikkaus iranilaisuudesta, mutta toisen polven amerikkalaisen kirjoittamana. Kirjassa kuvataan naisia ja heidän kohtaloitaan iranilaisten kotiseinien sisäpuolella, sillä ulkona vaanivat miehet, jotka veivät naisilta sen arvokkaimman, eli immenkalvon. Immenkalvon puuttumiseen löytyi pian plastiikkakirurgit, jotka rikastuivat ompelemalla uudet kalvot entisten tilalle. Kaksinaismoraalia, jota vaalitaan perinteillä. Kirja imaisi maailmaansa ja piti lujasti otteessaan. Suosittelen.

Jasmin Darznik, Iranilainen tytär
suom. Anu Nyyssönen
Like 2011
s. 336
The Good Daughter 2010

2 kommenttia:

 1. Huh, kuulostaa tärkeältä ja rankalta kirjalta... onko miten raakaa tuo sadismi, kyselee Herkkä Sielu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin edellisen kommenttini, koska sain anonyymiltä vastaajalta itseäni koskevan rankan arvostelun.
   Kirjan sadismi on todella raakaa.

   Poista