sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Viimeinen kesä 

Pariisissa asuva Tatiana de Rosnay on kirjoittanut Viimeinen kesä (suom. 2011 alkuteos A Secret Kept 2009) teoksessaan perhesalaisuuksista. Kirjan päähenkilö pariisilainen Antoine Rey on yli nelikymppinen arkkitehti, eronnut ja kolmen lapsen isä. Hän vie siskonsa viettämään neljäkymmenvuotissyntymäpäivää saareen, jossa he ovat viettäneet lapsuudessaan lomaviikkoja vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa.

Matkalla takaisin Pariisiin, sisko muistaa kuolleesta äidistään jotakin ja samalla ajaa kolarin. Antoinelle ei satu mitään, mutta sisko joutuu sairaalaan. Antoine jää siskonsa seuraksi pienelle paikkakunnalle ja tapaa siellä ihastuttavan naisen, jonka kanssa viettää jatkossa mielenkiintoisia viikonloppuja ja mukavia hetkiä sängyssä. Kirjasta ei siis puutu salaisuuksia, arkielämän kolhuja teini-ikäisten lasten seurassa, kuolemaa, sairauksia ja rakkautta. Kirja on lyyrinen, kauniisti kirjoitettu ja sitä lukee mielellään. Olisin kaivannut kuitenkin enemmän särmää varsinkin ex-vaimon ja Antoinen välille, mutta Antoine on puhumaton mies, joka sulkee kaiken pahan mielen sisäänsä.

Kirja ei ole jännityskirja, vaikka päähenkilö etsii syytä nelikymppisen äitinsä kuolemalle. Syy on äidinkaipuu ja halu tuntea oma äiti, sillä poika oli kymmenvuotias äidin kuollessa. Kirjan lopussa äidin kuolemalle löytyy selitys, jonka Antoine hyväksyy.

Tatiana de Rosnay on asunut Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Englannissa. Hänen äidinkielensä on englanti, mutta hän on kirjoittanut vain kaksi kirjaa omalla äidinkielellään Avain ja Viimeinen kesä – teokset. Avain-kirjasta on tehty myös elokuva.

Tatiana de Rosney, Viimeinen kesä
suom. Leena Tamminen
 WSOY 2011
s. 320
A Secret Kept 2009

 Avain on julkaistu suomeksi uudella nimellä, Nimeni on Sarah. Herkkä ja liikuttava teos, suosittelen.


Susan bloggaus
Mari A:n bloggaus
Minnan bloggaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti