maanantai 27. lokakuuta 2014

Nobel-kirjojen lukuhaaste 2014Jokke haastoi alkuvuodesta bloggaajat lukemaan nobelistien tuotantoa tänä vuonna. Vuoden haaste oli 14 nobelistin kirjoittamaa kirjaa, johon lupauduin osallistumaan. Tässä tulevat lukemani kirjat:

Cela Camilo José: Mehiläispesä (Nobel) 
Coetzee John Maxwell: Kesä   (Nobel)
Golding William: Kärpästen herra (Nobel)
Gordimer Nadine: Poikani tarina  (Nobel) 
Hemingway Ernest: Kirjava satama (Nobel)
Lagerlöf Selma: Peukaloisen retket villihanhien seurassa (Nobel)
Laxness  Halldόr: Salka Valka (Nobel)
Lessing Doris: Viides lapsi  (Nobel) 
Mann Thomas: Kuolema Venetsiassa (Nobel)
Morrison Toni: Rakkaus  (Nobel)
Munro Alice: Viha, ystävyys, rakkaus (Nobel)
Müller Herta: Hengityskeinu (Nobel)
Saramago  José: Elefantin matka (Nobel) 
Sillanpää F.E.: Hiltu ja Ragnar (Nobel)


Haaste oli mukava ja toi tällaiselle satunnaiselle nobelistikirjojen lukijalle mielekästä vaihtelua kirjavalintoihin. Tunnollisena lukijana tykkään lukea kirjailijoiden taustoja ja mitä kirjoja he ovat kirjoittaneet. Tiedonhaluinen kun olen, niin kirjailijoiden elämäntarinat kiinnostavat kovasti sekä se, miksi he ovat saaneet Nobelit, eikä minun suursuosikkini Tove Jansson ole sitä saanut. Tovellahan olisi todella paljon ollut meriittiä Nobel-palkintoon, sillä hän piirsi sodan aikana tosi paljon sarjakuvia sodan vaikutuksista ihmisten elämään mm. kuvia pommisuojissa olevista ihmisistä.

Yksi asia mikä minua harmittaa todella paljon on se, että vain 13 naiskirjailijaa on saanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon, siksi pyrin lukemaan tänä vuonna naisnobelisteja ja sain luettua kuusi kolmestatoista naisnobelistista.

Näistä kaikista kirjoista ylitse muiden on Herta Müllerin Hengityskeinu. Todella loistava teos. Miesnobelistien kirjoista William Goldingin Kärpästen herra pelotti todella paljon kouluaikana ja yhtä kammottavan ihana lukukokemus se oli jälleen pitkästä aikaa. Todellinen Halloween-kirja sellaiselle joka kaipaa kauhua. Halldόrin Salka Valka on kirja, jota voin suositella jokaiselle luontoystävälle. Upea teos Islannista.

Jokken Nobelisti-haasteeseen

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hyvä idea tuo naisnobelisti -"haaste", itsellä ne ovat minusta miltei täynnä,mutta esim. uudemmista Jelinekiä en ole lukenut ja pari muutakin puuttuu.
   Linkkasin tämän postauksen 14-haasteeseeni

   Poista
  2. Kiitos Jokke. Minulla on muutaman päivän ikäinen tietokone, jolla en osaa vielä linkitellä, muuten olisin sen linkittänyt itse :)

   Poista
 2. Salka Valkan juuri kotiutin kirjastosta mutta en tiedä milloin ehdin sitä lukemaan. Herta Mullerin kirjoja en ole lukenut, mutta hyvältä kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi löysin Salka Valkan kirjakaupan alehyllystä. Just kirja, joka sopii kirjahyllyyni, vaikka ei siellä oikeasti ole tilaa. En raaskisi luopua kirjoista. Taidan alkaa siirtämään niitä tuonne kesämökille :)
   Lue ihmeessä Hengityskeinu.

   Poista
 3. Piti aivan tarkistaa, että kestäähän Nobel-haaste loppuvuoteen. :) Sinulla on hieno luettujen lista. Kärpäsen herra kiinnostaa minua kovasti, ja Munroakin haluaisin ehtiä lukemaan vielä ennen vuodenvaihdetta. Hänen novellejaan on niin kehuttu, että pakkohan niitä on kokeilla, vaikken yleensä novelleista niin perustakaan. Mutta sitä ennen... lukupinossani odottaa aivan uunituore Nobelisti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli kierrettyä kirjakauppojen alelaarit ja kirpputorit ja hamstrattua nobelisteja. Nyt niitä on lukemattomien pinossakin (siis siellä vaatekaapissa, jonka ovat kirjat valtaamassa).
   Ajattelin kuitenkin pitää loppuvuoden vapaata nobelisteista :)
   Kiva kuulla mitä pidät uunituoreen nobelistin kirjasta :)

   Poista
 4. Huolestuin sinun postauksesta, että jatkuuhan se vuoden loppuun. Hienosti olet lukenut. En saa noin montaa kasaan. Kuolema Venetsiassa lienee meillä yhteinen, mutta sinun lienee Keltaisen kirjaston kirja. Minun kirjassa on vain tuo niminovelli erillisenä. Joitakin olen noista lukenut. Modianoa yritän lukea lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta Jokken nimestä pääsee siihen hänen nobelistihaasteeseen ja sieltä löytyy haasteen tiedot.
   Minulla oli nyt sellainen fiilis, että halusin kertoa lukemistani nobelisteista ja viihtyä loppuvuosi tuon kirjakasan purkamiseen, mikä kasvaa vain :) Ilolla lueskelen, mutta huomaan jostakin ilmestyneen jotain ihme kriittisyyttä en tiedä mitä. Kiva kuulla, että olet mukana samassa haasteessa :)

   Poista
 5. Tarkistin eilen oman tilanteeni. Ilokseni huomasin saaneeni urakkani valmiiksi. En olisi ikinä uskonut lukevani näin monta nobelkirjaa.

  VastaaPoista