maanantai 27. huhtikuuta 2015

Matti Laine: Merkitty mies

Näyttelijä ja kirjailija Matti Laine oli minulle ennestään tuntematon, kun lainasin hänen kirjoittamansa rikosromaaninsa Merkitty mies. Rikosromaani on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Pahojen miesten seuralle (2012). Laineelta on ilmestynyt myös rikosromaanit Pudotus (2008), Ammattilainen (2010) ja Eksytetty (2011). Merkitty mies valikoitui lukulistalle, koska siitä oli äänikirjaversio ja meillä oli jälleen miehen kanssa yhteinen pitkä matka, ja ajomatkat sujuvat rattoisammin äänikirjoja kuunnellessa. Tietysti kirjojen pitää olla sellaisia, joita voimme yhdessä kuunnella. Äänikirjan lukijalla on myös suuri vastuu siitä, pystyykö kirjasta nauttimaan, joten ensimmäinen matkalle lähtenyt kirja siirtyi nopeasti sivuun (en viitsi mainita kirjaa ja lukijaa) ja Ville Tiihosen mainiosti lukema Merkitty mies siivitti matkaamme rattoisasti maan eteläosasta lappiin asti.

Merkityn miehen päähenkilö oli Elias Vitikka, entinen huippukiekkoilija, joka oli siirtynyt alamaailman leipiin ja puuhasi salakuljetettujen luksusveneiden parissa parin alaisensa kanssa. Rikollisen valinta on mielestäni erikoinen valinta rikosromaanin päähenkilöksi, ja hän muistutti mielestäni Matti Röngän Viktor Kärppää siinä mielessä, että dekkarin päähenkilö oli joku muu kuin poliisi, ja kirjassa liikuttiin alamaailmassa ja rikollisuuden piireissä. Tietysti Reijo Mäen yksityisetsivä Vares on yksi tunnetuimmista suomalaisista rikoskirjallisuuden hahmoista, joka liikkuu alamaailmassa kuin kotonaan, mutta myöskin poliisipiireissä.

Elias seurusteli ja hän joutui kulkemaan salateitä mennessään rakkaansa luokse. Syy oli tietysti se, että muut rikolliset eivät pysty kiristämään Vitikkaa hänen naisystävänsä avulla. Lukijan kannattaa ottaa selville miten Vitikka onnistui salailussaan. Vitikka yritti auttaa myös siskoaan, joka piti turvataloa ja Vitikka vei sinne henkilön, jota piti piilotella rikollispiireiltä. Kirjan kuvioissa rikolliset leikkivät kissa-hiiri-leikkiä erittäin ahkerasti. Sekaan olivat sekaantuneet poliisit ja muutkin yhteiskunnalliset vaikuttajat, joten kirjassa oli todella paljon jännitystä ja odottamattomia tapahtumia, joita Vitikka yritti kaikin keinoin selvittää. Ei ole helppoa olla rikollinen, ja kirjan yksi tärkeimmistä sanomista oli se, että rikolliselle tielle luisuminen on loppujen lopuksi nopeaa, mutta se voi olla erittäin tuskallista. Suosittelen lukijoita tutustumaan Matti Laineen rikosromaaneihin ja uskoisin, että niitä ilmestyy yhtä tiiviiseen tahtiin kuin tähänkin asti.

Matti Laine, Merkitty mies ***
lukija, Ville Tiihonen
Paasilinna 2014
8 CD:tä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti