perjantai 27. toukokuuta 2016

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli

Ei. Henrik ei palaisi enää kotiin. Hänen päänsä tervehtisi kulkijoita seipään nokassa Korppolalaismäellä vastapäätä linnaa. Siellä se muistuttaisi mammonan ja prinssien suosion katoavaisuudesta. Muistuttaisi siitä, miten nopeasti meistä kaikista voisi tulla pyövelin piilukirveen ruokaa.

Kristiina Vuoren viides historiallinen teos, Kaarnatuuli, on elämäkertateos porvari Valpuri Innamaasta, joka eli 1500-luvulla ja kohosi rikkaimmaksi kauppiaaksi Turussa. Alkuperinnön Valpuri sai ensimmäiseltä mieheltään, joka menetti päänsä, koska oli hyvää pataa Juhana-herttuan kanssa. Erikin tullessa kuninkaaksi Juhanan suosikeilta tippuivat päät. Vielä tänäkin päivänä Turussa voi astella Valpuri Innamaan katua. Katu ei sijaitse lähellä tämän rikkaan ja vaikutusvaltaisen kauppiaan asuinkotia, joka mielestäni olisi hieno kunnianosoitus myös naisen mahdollisuudelle elää, tehdä työtä ja rikastua miesten hallitsemassa maassa 1500-luvun Suomessa. Valpurista ei ole olemassa taulua, joten kirjailijan on pitänyt kuvitella tämän historiallisen henkilön ulkomuoto ja luonteenlaatu, joka kirjassa oli kipakka jopa tyhmänrohkea ja ylpeä, hyviä ominaisuuksia, jotta uskalsi vastustaa miehiä ja käydä oikeutta heitä vastaan. Päätökset oli pystyttävä tekemään ilman miesten apua, sillä toinen mies oli keikaileva kirjanpitäjä ja naisten perässä juoksija ja kolmas mies oli koko ajan sotimassa. Neljännestä miehestä lukija voi itse ottaa selvää.

Ukkonen voi sytyttää tulipaloja ja sellaista me viimeksi haluamme. Siitä tulikin mieleeni. Muistuta Heinoa huolehtimaan portinpielen vesitynnyristä. En halua korttelivahdin pääsevän taas kerran valittamaan, että vaarannamme naapurimme, kun emme pidä riittävästi vettä käsillä.

Kirjan hienous on kirjailijalle ominaiset aidontuntuiset miljöökuvaukset. Oli kuin olisin kuljeskellut keskiaikaisen Turun kujilla ja satamassa tai matkustanut hevoskyydillä Helsingaan tai puisella purjelaivalla Lyypekkiin. Valpuri oli rohkea nainen ja kulki pelkäämättä pelkän rengin matkassa mm. markkinoilla ja keräämässä vuokralaisten tuloja maaseuduilta. Kaupoissa piti olla myytävää ja sitä Valpuri hankki laivoillaan ulkomailta. Tämän kaiken lisäksi Valpuri ehti olla äitinä kahdelle tyttärelleen, jotka kulkivat pienestä pitäen mukana työssä.

Ummistin silmäni. Halusin palata takaisin siihen ainokaiseen iltaan ja yöhön, jolloin Olavi oli ollut yksin minun. Suljin silmäni ja hengitin. Muistelin.

Kaarnatuuli on tiivis tietopaketti Valpuri Innamaan elämästä, joka oli värikästä ja täynnä erilaisia vaiheita. Valpuri oli uskomattoman työteliäs ja älykäs historiallinen naisihminen, jota eivät miehet määräilleet, vaan hän määräili miehiä välistä kärsien siitä. Kirja on jokaisen historiallisen rakkauskirjan ystävän toiveuni, sillä kieli on mehevää ja tapahtumia on laidasta laitaan... ja sitä rakkauttakin on välillä ilmassa ja vällyjen alla.

Nainen. Yrittäjä. Vaimo. Kauppias. Äiti. Emäntä. Rakastettu. Laivanvarustaja. Ystävä. Suurmaanomistaja. Turun menestynein porvari 1500-luvulla.

Kristiina Vuori, Kaarnatuuli ****
Tammi 2016
s. 501 + 5s. tietoa Valpurista + 5s. sanasto

Vuori Kristiina: Näkijän tytär
Vuori Kristiina: Siipirikko
Vuori Kristiina: Disa Hannuntytär
Vuori Kristiina: Neidonpaula

2 kommenttia:

  1. 1500-luku. Jännittävää eläytyä siihen. Pään katkaisu karmaisee ajatuksena
    mutta siihen aikaan oltiin varmaan jossain määrin tottuneita ajatukseen. (Huh)
    Nimi Kaarnatuuli jää kivasti mieltä askarruttamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, minä niin tykkään historiasta ja Kristiina Vuori kirjoittaa niin herkullisia historiallisia kirjoja. Ajatella, että Valpuri on oikeasti elänyt ja ollut Turun rikkain kauppias, laivanvarustaja ym. siinä sivussa neljä aviomiestä jne. Todella mielenkiintoinen elämä.
      Turun linnassa tai Aboa Vetuksessa voi syventyä vanhoihin rikoksiin ja niistä saatuihin rangaistuksiin... mielenkiintoista... arvaa kuka hipsuttelee pitkin Turun linnaa aina kun mahdollista ;)

      Poista