sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Juha-Pekka Koskinen: Lumottu lelutehdas

Juha-Pekka Koskisen Lumottu lelutehdas on jatkokirja Haavekauppias (2013) lastenkirjalle. Kirjasarja on jatkunut Kirottu kartano teoksella (2015). Kirjoissa seikkailevat jo kouluikäiset sisarukset Sami ja Liisa ja heidän kaverit. Tällä kertaa kaupungissa oleva vanha lelutehdas on saanut purkutuomion, mutta kaverukset aikovat seikkailla tehtaassa ennen sitä. He haluavat saada selville mistä johtui tehtaan alasajo, vaikka se toimi hyvin. Tehdas ei ole mikä tahansa tehdas, vaan sisältää labyrinttimaisia piilopaikkoja, salaseiniä ja  katoavia ovia. Ovet ovat ovelasti suunniteltuja ja niihin tarvitaan aina erilaisia avaimia, jotta piilopaikkoihin tai jopa tehtaaseen pääsee sisälle.

Tämä on Haavekaupungin automaattinen hönttipalvelupiste. Hönttien toiminta-aika päättyy kello 5:50. Jos olet vielä kentällä, Severin seurantapanta palauttaa sinut Haavekaupunkiin. Kiitos soitostasi. Tämä on Haavekaupungin...

Seikkailu lelutehtaassa oli aikamoinen, sillä lelutehtaan purkua oli aikaistettu ja kaverukset olivat vielä satimessa labyrinttimaisissa sokkeloissa. Haavekaupungin kuningaskin vieraili lelutehtaassa  ihmeellisten hönttien kanssa. Lelutehdas on todellakin lumottu, mutta kaverukset tekivät yhteistyötä ja selvisivät seikkailustaan, kuten hyvässä lastentarinassa käy. Juha-Pekka Koskisen Lumotussa lelutehtaassa on sopivasti jännitystä, seikkailumieltä ja fantasiaa. Päähenkilöt ovat ihan tavalliset sisarukset ja vanhemmat ovat ihan tavalliset, paitsi isä, joka on seikkailuihin taipuvainen. Kirja on hauska ja jännittävä, suosittelen 2-4-luokkalaisille. Parannusehdotuksena toivoisin kirjoihin kuvitusta. Kansikuvat ja kansien sisäsivut olivat todella riemukkaasti kuvitettu.

Minä olen istunut koko päivän tutkimassa maahisten levinneisyyttä 1600-luvun Suomessa kun kaikki muut ovat seikkailleet ympäri kaupunkia. saatte kertoa minullekin koko jutun, isä nurisi ja iski Samille silmää.

Juha-Pekka Koskinen, Lumottu lelutehdas
kuvitus: Miranda Koskinen

Karisto 2014
s. 130

Anun bloggaus
Kian bloggaus

4 kommenttia:

 1. Kiitos linkityksestä :) Minä jäin tosiaan kaipaamaan lisää kertomusta tarinan siitä osasta, kun muu lapsiporukka seikkailee tehtaan sokkeloissa Samin ollessa suuressa salissa. Pitäisi kyllä lukea sarjan kaksi muutakin osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä oli oikein sopivaa luettavaa ala-asteikäisille, seikkailua ja jännitystä. Voisi lukea ihan tunnillakin ääneen koko luokalle. Uskon, että lapset kuuntelevat mielellään tätä sarjaa.

   Poista
 2. Tykkäsin JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetään -kirjasta viime vuonna. Pitäisikin kokeilla hänen lastenkirjojaan. Tätä sarjaa en ole edes huomannut aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka sydän pysäytetään oli mielestäni suomalaisten kirjojen parhaimmistoa viime vuonna.
   Aika moni kirjailijoista kirjoittaa aikuisten kirjojen lisäksi myös lasten- ja nuortenkirjoja. Miehistä tulevat mieleen JP Koskisen lisäksi Roope Lipasti, Kari Hotakainen, Hannu Mäkelä jne.

   Poista