tiistai 31. toukokuuta 2016

Roope Lipasti: Viikinkisolmu

Maanavilja katseli kaikkea ympärillään ja hymyili. Pekko katsoi häntä ja kysyi, mikä niin nauratti. Vilja oli juuri aikeissa selittää, että hän hymyili sitä että vatsa oli täysi ja oli lämmintä ja turvallista ja hauskaa ja mielenkiintoista, kun hän yhtäkkiä näki kaukana jotain kamalaa. Sanat ja ilo tarttuivat hänen kurkkuunsa, sillä mereltä päin näkyi tulen kajoa ja hämärtyvään taivaanrantaan piirtyi korkea savupatsas. Vainovalkeat oli sytytetty. Vihollinen lähestyi.

Roope Lipasti on kirjoittanut seikkailukertomuksen kouluikäisille lapsille. Kirjan nimi on Viikinkisolmu ja sen tapahtumat sijoittuvat Linnavuorelle, joka sijaitsee Turun lähellä Liedon Vanhalinnassa. Meri ylettyi viikinkiaikana Linnavuorelle asti ja viikingit tekivät ryöstöretkiään Linnavuorelle. Linnavuoren läheisyydestä on oikeasti löytynyt hopea-aarre, jonka 900 hopearahaa oli kätketty 1060-luvulla. Aikamoinen tarina senkin taakse varmaan kätkeytyy, mutta kyseinen hopea-aarre on myös sijoitettu tähän seikkailutarinaan, jonka pääosissa olivat lapset, Maanavilja, Pekko ja Egil. Maanavilja asui Linnavuorella, mutta Pekko tuli kauppiaiden mukana ja Egilin tulosta voivat lukijat ottaa selvää.

Viikinkisolmu kertoo kolmen erilaisen lapsen ystävyydestä, leikeistä, seikkailuista ja myöskin niistä ikävimmistä tunteista, vihasta ja mustasukkaisuudesta, suuttumuksesta, kaikesta siitä mitä ystävyyteen kuuluu, mutta josta selvitään puhumalla ja sopimalla. Kesäpäivät sujuivat nopeasti ja kirjan lopussa oli aika katsoa kuka jäi Linnavuorelle ja kuka lähti kiertämään maailmaa kauppiaiden mukana. Kirjan tarina on täynnä seikkailutunnelmaa viikinkisotilaiden yrittäessä pariin otteeseen saarelle. Jännittäviä tunnelmia riitti ja uskon, että kouluikäiset lapset viihtyvät kirjan parissa. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Viikinkisolmu on saanut jo jatkokirjan, joka on nimeltään Thorin pöly.

Roope Lipasti, Viikinkisolmu ****
WSOY 2015
s. 188

4 kommenttia:

 1. Ojensin Sinulle palkintohaasteen, kesäisen kukkakimpun: http://mummomatkalla.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka matkailija...olen vallan otettu palkintohaasteista, aina ja ikuisesti :)

   Poista
 2. No jopas, samalla asialla minä kuin Takkutukkakin eli saman pokaalit saat täältäkin. :)

  http://mainoskatko.blogspot.co.uk/2016/06/palkintojenjakotilaisuus-ja-juhlapuhe.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia pokaaleista, laitan ne takan reunukselle loistamaan :) Tämähän menee varmaan yhdellä postauksella tällä kertaa. Olenkin ihmetellyt, että missä kaikki haasteet luuraa, kun tänä vuonna ei ole näkynyt aiemmin, mutta nyt tämä on jo kolmas perättäinen :) Nämä haasteet ovat kivoja ja piristäviä :)

   Poista