tiistai 7. helmikuuta 2017

Shari Lapena: Hyvä naapuri

Jätimme puolivuotiaan vauvan kotiin ja menimme naapuriin juhlimaan.

Kanadalaisen kirjailijan Shari Lapenan psykologinen trilleri Hyvä naapuri tuo jokaisen vanhemman pahimman painajaisen esille, lapsi katoaa. Mitä siitä seuraa? Kuka ja miksi? Mitä lapselle tehdään? Painajaiset seuraavat toisiaan ja vanhempia pidetään syyllisenä. Pienen tyttövauvan vanhemmat olivat Marco ja Anne. Poliiseilla oli kaikenlaisia teorioita sille, mitä vanhemmat olivat tehneet lapselle. Trilleri pysytteli tiiviisti pienen perheen asunnossa ja poliisiasemalla. 

Kirjasta nousi heti mieleeni muistot Madeleinesta, joka vietiin muutama vuosi sitten perheen hotellihuoneesta vanhempien juhliessa ravintolassa. Pienemmät lapset jätettiin. Kauhea painajainen sekin tragedia, eikä Madeleinea ole löydetty mistään. Tosiasiahan on se, että lapsia katoaa valtavasti, heitä siepataan ja yleisin paikka on ihmiskauppa, missä heitä myydään orjiksi ja seksimarkkinoille, jopa elinsiirtoihin. Julmaa bisnestä. Yksi mieleenpainuvimmista julmista todellisuudessa tapahtuneista sieppauksista oli Natascha Kampusch, joka siepattiin kymmenvuotiaana ja joka pääsi pakenemaan 18-vuotiaana. Olen lukenut ennen blogiaikaa hänen kirjansa 3096 päivää.

Rikostutkija Rasbach seuraa sivusta, kun railo avioparin välillä levenee. Jännite, joka oli havaittavissa välittömästi sen jälkeen kun lapsi oli ilmoitettu kadonneksi, on voimistunut ja paisunut - syytöksiksi. Yhtenäinen rintama, jota vanhemmat yrittivät pitää yllä tutkinnan ensi minuutteina ja tunteina, alkaa rakoilla. Miksi ei rakoilisi? Heidän tyttärensä on kadonnut. He ovat valtavan paineen alla. Poliisit ovat vallanneet heidän kotinsa, lehdistö kolkuttelee kotiportailla. Rasbach tietää, että jos tämän katon alla on jotain löytämisen arvoista, hän kyllä löytää sen.

Hyvä naapuri paneutuu syväluotaavasti ihmisten  salaisuuksiin ja motiiveihin tehdä ilkeyksiä ja pahoja tekoja. Yleensä raha on suurin motiivi tehdä rikoksia, mutta intohimorikokset ja kostot ovat yleisiä. Kirjan yksi motiivi on raha, tuo iänikuinen pahanilmanlintu, joka tekee hyviksistä pahiksia, hyvistä kansalaisista rikollisia. Raha motivoi suunnittelemaan jopa murhia. Raha ei ole tässäkään kirjassa puhdasta, vaan kasteltu verellä. Jollakin on rahaa ja joku muu haluaa hyötyä niistä rahoista, jopa vaarantamalla pienen vauvan hengen. Onko se joku perheenjäsen, vai onko se ulkopuolinen. Lue ja tulet yllättymään. Tai ehkä et ylläty, vaan kuvittelet mielessäsi miten lapsi siepattiin ja kuka sen teki, mahdollisuuksia on monia. Kirjailija antoi runsaasti vinkkejä mahdollisista tapahtumista, mutta lopussa sanoin melkein ääneen, että voi ei. Todella painajaismainen loppu, psykologisen trillerin huipentuma, jota kukaan ei olisi halunnut tapahtuvan.

Shari Lapena, Hyvä naapuri ****
suom. Oona Nyström
Otava 2017
s. 315

Sieppausdraamaa ovat seuranneet monet lukijat täällä blogistaniassa mm. Krista, Leena Lumi, Annika, Ulla, Arja, Riitta, Simo ja moni muu.

12 kommenttia:

  1. Mullakin tuli tästä jo ennen lukemista ihan mieleen Madeleine. Oli kyllä koukuttava kirja, se loppu tosin jopa ärsytti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kirjailija antoi liikaa vinkkejä siitä kuka on kaiken takana ja miksi, ja osasin sitä jo epäillä, mutta loppu oli todella hyvä. Loppu kruunasi muuten keskinkertaisen trillerin ja teki siitä hyvän. Luin muuten yhtä soittoa kannesta kanteen.

      Poista
  2. Tuo alkusitaatti jo kylmäsi! En ehkä pysty lukemaan tätä, esimerkiksi viime syksynä ilmestyneen Minä matkustan yksin -romaanin jouduin heittämään kesken...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suosittele sinulle aitoa kirjaa sieppauksesta eli 3096 päivää. Se oli julmaa luettavaa.
      Jossakinhan se raja menee mitä pystyy kirjoittamaan ja mitä pystyy lukemaan. Minulla raja tuli Carl Axel Sundin toisen kirjan jälkeen. Ja edelleen ihmettelen, että miten pystyin ne kaksi ensimmäistä lukemaan.

      Tässä kirjassahan mässäillä väkivallalla, vaan kirja on psykologinen, ihmisen mieleen porautuva teos.

      <3

      Poista
  3. Kuulostaapa kiinnostavalta! Trillereitä tulee välillä luettua, niissä on oma tehonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen trillerifani, mutta en nyt kovin monta pystyisi lukemaan peräkkäin. Hyvä trilleri nollaa aivot peruslukemille. Joskus luin niin jänniä trillereitä, että en uskaltanut nukkua kuin valot päällä.
      Tämä trilleri ei vienyt yöunia, mutta kun aloitin, oli pakko lukea loppuun asti.

      Poista
  4. Tätä kirjaa markkinoitiin täällä kovasti ja siitä tehtiin jopa erikoispainos (erilaisella "juhlakannella"). Olen mielenkiinnolla seurannut kirjan taivalta, vaikka itse päätin sitä olla lukematta. Aihepiiri ei vain kiinnosta, mutta toisten mielipiteiden seuraaminen aina kiinnostaa. Ja ainahan voi kääntää takkia, mutta nyt en usko, että teen niin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3
      Se on mielenkiintoinen oivallus, että ainahan sitä voi lukea myöhemmin, jos tulee sellainen fiilis.
      Odottelen tämän vuoden jymytrillereitä esim. uusinta Harry Hole-trilleriä Jano. Ja Lars Keplerin Kaniinmetsästäjää.

      Poista
  5. Madeleine pyöri koko ajan mielessä. Harvoin saadaan kulkemaan tarina loppuun asti noin hyvin. Pidin tarinasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu minulla, Madeleine oli mielessä.
      Tämä tarina oli heppoinen ja viihteellinen, kunnes päästiin loppuun. Loppu räjäytti trillerin.

      Poista
  6. Yritän olla lukematta näitä postauksia liian tarkkaan, sillä haluan lukea kirjan jossain välissä, vaikka rankka aihe onkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu minulla. En lukenut yhtään postausta ennen kirjaa. Rankka aihe, samaa mieltä Kaisa.

      Poista