Mistä Marilynin taika koostuu? Kuka hän oli?
Salla Simukka ja Marika Riikonen ovat koonneet antologian näyttelijä Marilyn Monroesta (1926-1962). Antologiassa lähestytään taianomaista Marilynia tarinoiden kautta. Kirjassa on 12 novellia ja 12 suomalaista kirjailijaa, jotka lähestyvät omalla tavallaan Marilynia. Salla Simukan aloittama novelli kertoo Drag Queenista, joka esittää työkseen Marilynia. Novellin henkilö pukeutuu Marilyniksi ja miettii ulkonäköä, puhetta, olemusta ja sitä mikä erottaa Marilynin muista naisista ja tekee hänestä ainutlaatuisen.
Marilynin ääni on ääni, jonka ihminen tahtoisi kuulla aivan korvansa juuressa ja joka lähettää väristyksiä selkäpiitä pitkin varpaiden kärkeen saakka.
Jari Järvelän novelli Kaninkäpälä on hieman erikoisempi novelli, sillä siinä on valkoinen kani nimeltään Marilyn. Novelli on kuin vertauskuva Marilynin elämästä ja kuolemasta. Saara Turusen novellissa Minä ja se toinen Marilyn sekoilee ja kertoo elämästään ja kuolemastaan. Novellissa on nostettu esille äiti, joka jätti pienen tyttönsä muiden hoidettavaksi ja esillä ovat myös useat kodit, joissa tyttö kasvoi. Ei mitään kaunista elämää, mutta tytöllä ei ollut vaihtoehtoja. Peter Franzénin Nana-Jeane kertoo suomalaisesta hotellin tarjoilijasta, joka vie shamppanjaa hotellihuoneeseen, jossa tapaa erityisen naisen tai ehkä kummituksen tai imitaattorin. Päivi Haanpään Smart girl novellin päähenkilöllä on muuttopäiviä, alkaen Koulukadulta ja päättyen Itsenäisyydenkadulle. Hänen mukanaan kulkee postikortti, jossa on Marilyn Monroen kuva.
"A wise girl knows her limits, a smart girl knows that she has none."
Tommi Kinnusen Jatsityttö kertoo tarinan Marilynin äidistä. Tämä tarina koskettaa jostakin syystä ehkä siksi, että vielä vanhuksena ajatukset elävät nuoruutta, kun fyysinen olemus pysyy sängynpohjalla. Milja Kauniston novelli Juhlat kertoo juhlista, joihin halutaan Marilyn mukaan, mutta Marilyn on nauttinut liikaa kaikkea. Maria Riikosen Kimaltava nainen rannalla novellissa ollaan kesämökillä, jonka seinät on vuorattu Hollywood-tähtien kuvilla. Niinpä ilmeisesti vanhempi mies alkaa nähdä elokuvatähtiä mökin ympäristössä, myös Marilynin. Antti Tuomaisen novellin nimi on Mustavalkoinen. Taija Tuomisen novellin nimi on Olen aina halunnut ajaa avoautolla läpi Amerikan. Riina Katajavuoren novelli on Tästä se lähtee. Viimeisenä kirjassa on Siri Kolun Alas, alemmas.
Vaalea tukkasi taittaa valoa paremmin kuin yksikään timantti.
Marilyn Monroen elämä on tullut tutuksi elokuvista, lehtijutuista ja kirjoista. Hän eli kiihkeästi ja poltti siipensä moneen kertaan miesten ja huumeiden ja alkoholin kanssa. Marilyn oli miehille kuin huumetta, hän oli elokuvankatselijoille kuin huumetta ja on edelleen. Simukan ja Riikosen antologia Marilyn, Marilyn luo erilaisia näkökulmia traagisesti nuorena menehtyneen Marilynin elämästä. Marilyn voi olla näköharha, muistikuva, valokuva, näytelty hahmo tai fiktiivinen kertomus, näytelmä tai elokuva. Edelleen tänä päivänä Marilynin kuvat ja elämä kiinnostavat, ehkä se on kun karismaan ja kauneuteen lisätään traaginen elämä ja hyväksikäytetyn imago. Ehkä juuri sen vuoksi hänen tähtensä loistaa edelleen. Rauhaton tähti.
Salla Simukka & Marika Riikonen (toim.), Marilyn, Marilyn: Tarinoita ikonista ja ihmisestä ***
Tammi 2017
s. 193
novellikirjan kirjoittajat:
Salla Simukka
Jari Järvelä
Saara Turunen
Peter Franzén
Päivi Haanpää
Tommi Kinnunen
Milja Kaunisto
Marika Riikonen
Antti Tuomainen
Taija Tuominen
Riina Katajavuori
Siri Kolu
Osallistun kirjalla Ompun Novellihaasteeseen.
Hienosti kirjoitettu teoksesta, Mai!
VastaaPoistaLämmin kiitos ☺ ♥
Kiitos Aili ♥
PoistaTämä novellikirja tuo hieman eri tavalla Marilynin esille. Tykkään varsinkin niistä, joissa eletään jo nykyaikaa.
Iloista vappua ♥
Kiitos Aili ♥
VastaaPoistaTämä novellikirja tuo hieman eri tavalla Marilynin esille. Tykkään varsinkin niistä, joissa eletään jo nykyaikaa.
Iloista vappua ♥
Tämä olisi kiva lukea. Huomasin, että kirja olisi BookBeatissakin. Käytän palvelua äänikirjojen kuunteluun, mutta novellien lukeminen sen kautta voisi olla mukava kokemus. Suosin kyllä painettuja kirjoja, mutta ainakin voisi kokeilla.
VastaaPoistaMukavaa vappua!
Kiitos Katja ja mukavaa vappua sinullekin ♥
PoistaJos hyvä lukija sattuu olemaan, niin kuuntelen mitä vain, mutta toisinaan nukahdan, vaikka olisi kuinka hyvä lukija. Siksi suosin painettuja kirjoja. Aika suuri variaatio näissä novelleissa oli, joten jokaiselle jotakin mistä tykätä.
Osuvasti sanottu että Marilyn oli miehille kuin huumetta. Sen voi hyvin uskoa !
VastaaPoistaHänellä on niin ihana olemus valkokankaallakin että jää ikuiseksi tähdeksi joka ei kuole koskaan ❤️
Marilynin katse on minusta aina surullinen, suu hymyilee, mutta silmät eivät. Liikaa juhlimista, lääkkeitä ja huumeita ja väärää seuraa. Miehet veivät mennen tullen ja palatessa mihin halusivat. Ja loppu on myös traaginen. Itsemurha vai murha? Ja miksi?
PoistaMielenkiintoinen kokoelma! Marilyn on ikoni, jonka hohde ei sammu. Voisin tutustua teokseen, jos se jossain tulee vastaan. Kiitos mukavasta jutusta ja ihanaa toukokuun alkua sinulle! <3
VastaaPoistaKiitos Kaisa Reetta <3
PoistaToukokuu on alkanut auringonpaisteessa ja lämmössä, ihanaa :)
Tämä on mielenkiintoinen novelliantologia ja katsos mikä kirjailijakaarti on saatu mukaan. Marilynin säteily kestää vuodesta toiseen <3
pari kirjaa ikonista kirjahyllyssäni
VastaaPoistaHuippua. Minullakin on yksi, Maf-koira ja hänen ystävänsä Marilyn Monroe.
Poistahttp://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2015/10/maf-koira-ja-hanen-ystavansa-marilyn.html