torstai 20. huhtikuuta 2017

Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja ja Lukuviikko

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pitkälle tulevaisuuteen, 3000-luvulle, jolloin avaruusmatkailu on jokapäiväistä ja Maan asukkaat asuvat ja työskentelevät asteroideilla, Marsissa, kuissa ja kaukaisimmillakin tähdillä. Muitten tähtien asukkaat eivät ole enää "muukalaisia", vaan tuttuja mukavia kavereita.

Valitsin lukuviikon (17-23.4.17) kirjavinkkaukseksi Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjan. Yleensä voisin vinkata kaikkia hänen kirjojaan, sillä varsinkin nämä tietopohjaiset kuvitetut fantasiakirjat tuovat tiedon mielikuvitusta kiehtovassa satukirjamaailmassa pienimmällekin kuuntelijalle. Kaikkien aikojen avaruuskirja on niin hauska, että se kiinnostaa sekä tyttöjä että poikia ja lukiessani kirjaa yleensä useat ilmoittavat, että heillä on kotona sama kirja. Monet lapset oppivat juuri tämän kirjan avulla aurinkokuntamme planeetat.


Kaikkien aikojen avaruuskirja on upean värikylläinen fantasiakirja, mutta samalla tietokirja, joka on tehty ottamalla lapsen käsityskyky huomioon. Lapsethan ovat paljon fiksumpia kuin kukaan voisi kuvitellakaan ja samaa voisin sanoa Mauri Kunnaksesta, joka on tehnyt pelottomasti myös tulevaisuuden kirjan omien hauskojen visioidensa innoittamana. 

Tulevaisuuden avaruus näyttää iloiselta paikalta asua ja käydä luokkaretkellä, kuten kirjassa tekevät toukokuussa vuonna 3001 Koiraporin ala-asteen oppilaat opettajansa rouva Hallikaisen johtamina. Avaruusbussia kuljettaa bussinkuljettaja Hakkarainen, tuttu hahmo melkein kaikista Mauri Kunnaksen kirjoista. Tällä kertaa Hakkarainen ei kulje unissaan, no pienet nokoset näyttää maistuvan kuussa, vaan kuljettaa luokkaretkeläiset eri planeetoille ja oppilaiden riemuksi vastaan tulee asteroideja, avaruuspölyä ja eri tähtikuvioita. Tavataanpa siellä jopa avaruusromun kerääjä. 

Kirjan yksi sanoma on se, että opitaan omilla toimilla olemaan saastuttamatta luontoa, ettei maapallo muutu huonoksi paikaksi asua. Ihana Mauri Kunnas, kiitos tästä huikean kauniista avaruuskirjasta, joka avartaa ajatusmaailmaa ja avaruusmaailmaa. Tähdenlentoja ja tuikkivia tähtiä huikealle urallesi lastenkirjojen tekijänä. 

Mauri Kunnas, Kaikkien aikojen avaruuskirja *****
kuvitus ja teksti Mauri ja Tarja Kunnas *****
Otava 1989  9. painos
s. 54

Kunnas Mauri: Seitsemän koiraveljestä
Kunnas Mauri: Hyvää yötä, herra Hakkarainen
Kunnas Mauri: Koirien Kalevala
Kunnas Mauri: Apua, merirosvoja!
Kunnas Mauri: Majatalon väki ja kaappikellon kummitukset 
Kunnas Mauri: Kaksitoista lahjaa Joulupukille

 
Osallistun tällä lastenkirjalla Kirjojen pyörteissä-blogin Jennyn Ajattomia satuja ja tarinoita-lukuhaasteeseen.

8 kommenttia:

 1. Tämä on minustakin mukava kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Jokke :) Luin Mauri Kunnaksen haastattelusta, että hänessä asuu pieni opettaja, joka haluaa valistaa satumaailman ohella lapsia. Hieno oppikirja, tietokirja ja satukirja.

   Poista
 2. Tätä Kunnaksen kirjaa emme olekaan lukeneet. Kiitos siis vinkistä, uskon, että erityisesti 5v. lukijamme tulee tykkäämään tästä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kia :)
   5-vuotiaasi tulee rakastamaan tätä kirjaa <3

   Poista
 3. Tässä ilmoittautuu yksi Mauri Kunnaksen ihailija: kautta linjan hyväntuulista, rakentavaa, huumorilla varustettua tiedon ja hyvien asenteiden ryydittämää jälkeä, jota lapset hiirenkorville katselluiksi ja luetuiksi asti rakastavat, - ja minä myös:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmoitus otettu vastaan ilomielin :)
   Meitä Kunnaksen kirjojen ystäviä on aikalailla, sillä niitä on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.
   Jokainen kirja luetaan hiirenkorville, sillä kuvitus on uskomattoman hauskaa :)

   Poista