perjantai 28. huhtikuuta 2017

Beth Lewis: Suden tie

Keltaiset silmät tuijottivat minua saniaisryppään keskeltä. Vain kymmenen askeleen päästä. Väläys harmaata turkkia vihreyden lomassa. Silmät räpsyivät nopeaan. Se liikkui kasvuston läpi ja piti katseensa minussa. Minä puristin veistä niin lujaa, että iho meni aaveenvalkeaksi.

Lontoolaisen Beth Lewisin esikoiskirja Suden tie on erikoinen tulevaisuuteen sijoittuva hengissäselviämiskirja. Ihminen on omilla teoillaan pilannut asuinseudut. Osa luontoa on radioaktiivista, osa täysin tuhoutunutta, osa uudelleen kasvatettua, mutta luonnotonta, ilman luonnon ominaistuoksuja ja luonnollista kasvua. Sellaista näkee, kun metsä on kaadettu ja maa myllätty, jonka jälkeen uudet taimet on istutettu järjestyksessä, jokainen puu kasvaa samaa tahtia kuin sotilaat marssivat tahdissa. Kirjan luontokuvaukset ovat mahtavia.

Tuntui kuin olisin kuollut sisältä, kun en ollut saanut vettä päivään ja hikoilin aiemmat nesteet raskaan takin alla. En kuullut puron lirinää, pelkkää ärsyttävää hiirien ja lintujen piipitystä. Ympärillä pörräsi vain hyönteisiä ja kärpäsiä, jotka oikein pyysivät tulla tallatuiksi ja läiskityiksi. Sitten keinometsä alkoi muuttua. Köynnöskasvit ja vääntyneet rungot nielivät siistit rivistöt. Pusikkoa tunki esiin kuin höyhentyynyjä ja täytyy myöntää, että rynnistin täyttä höyryä oikeaan metsään.

Kirjan päähenkilö on 17-vuotias Elka, joka oli asunut metsässä 7-vuotiaasta asti Ansastajan kanssa. Ansastaja oli opettanut hänelle kaikki metsässäselviämiskeinot metsästyksestä kalastukseen, suolistamisen, tulenlaitot ym. Vanhemmat olivat jättäneet tyttönsä mummon hoiviin ja olivat lähteneet kaivamaan kultaa pohjoiseen. Suuren myrskyn aikana tyttö joutui eroon mummostaan ja päätyi Ansastajan luokse. 17-vuotiaana tuli hetki, jolloin Elkan oli paettava Ansastajan luota ja yritettävä päästä pohjoiseen omien vanhempien luokse. Ansastaja ei ollut se henkilö jona Elka oli oppinut pitämään häntä, vaan paha, todella paha. Ja ennen kuin Elka muuttuisi itse samanlaiseksi, hänen piti päästä mahdollisimman kauas menneestä ja muistoista, jotka tulivat painajaisina ajatuksiin.

Matkalla pohjoiseen Elkaa auttoi nuori susi. Elka tutustui myös nuoreen naisen, jota hän auttoi pääsemään vaikeuksista eroon ja joka auttoi Elkaa pääsemään vaikeuksista eroon. Elka ei ollut oppinut lukemaan, joten matka oli myös lukemaanoppimismatka. Pikkuhiljaa Elka alkoi pelätä sitä, että Ansastaja oli hänen perässä ja Elkan piti hioa metsästystaitoja kohtaamisen varalta. Suden tie on sopiva sekoitus trillerimäistä seikkailua tulevaisuudessa, jossa laki ja järjestys sekä oikeus olivat muuttuneet villin lännen tavoiksi. Mikä on oikein ja mikä väärin tai mikä on pahaa ja mikä on hyvää, mihin luottaa ja mihin ei. Moraalikysymykset nousevat vahvasti esille Elkan tarinassa. Villi luonto, aseitakantavat ihmiset, Elkaa jahtaava Ansastaja. Elkan tarina ei ole helpoimmasta päästä, mutta se koukuttaa lukijan ansaloukkuun, kuten jänikset, jotka pyristelivät Elkan asettamissa pyydyksissä.

Beth Lewis, Suden tie ***
suom. Elina Koskelin
Like 2017
s. 410
The Wolf Road 2016
dystopia/trilleri

Elkan asettamissa ansapyydyksissä ovat olleet mm. Annika, Ulla, Tuijata, Raija, Pihi nainen , Maria, ja Arja

2 kommenttia:

 1. Tämä kiinnostaa minua yhä ja edelleen. Kiinnostaa luontoteema ja moraalikysymykset. Lääpin tätä jo kirjastossakin kerran, mutta jätin silloin hyllyyn, kun oli muuta niin paljon. Jospa ensi kerralla lähtisi mukaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevaisuuskirjat kiinnostavat myös minua. Kirjaston Niina suositteli tätä minulle, oli itse lukenut ja tykännyt. Hän ei yleensä lue muuta kuin dekkareita, mutta olen minä saanut hänet lukemaan esim. Neljäntienristeyksen ja kuulema tykkäsi siitä.
   Tässä kirjassa luonnolla on iso merkitys. Moraalikysymykset ovat sitten sellaisia, kun ihminen on oppinut elämään ilman niitä ja miten niihin sitten herää.
   Tässä oli jälleen kirja, johon oli liitetty alkuun kirjan jännin osa, joka toistuu sitten myöhemmin. En ymmärrä miksi kustantamot tekevät sellaista. Spoilaavat lukunautinnon. Siksi kolme tähteä.

   Poista