tiistai 19. syyskuuta 2017

Affinity Konar: Elävien kirja


Auschwitz oli rakennettu vankilaksemme. Birkenau oli rakennettu surmaamaan meidät. Vain muutama kilometri liitti nämä pahuudet yhteen. En tiennyt, mihin tarkoitukseen Tarha oli luotu – saatoin vain vannoa, ettei Pearlia ja minua pantaisi ikinä häkkiin.

Toisen maailmansodan aikana tohtori Josef Mengele (1911-1979), kuolemanenkeli, teki julmia ja raakoja lääketieteellisiä ihmiskokeita keskitysleireillä. Hän oli kiinnostunut kaksosista. Amerikkalainen Affinity Konar on laittanut teoksessaan Elävien kirja päähenkilönsä, 12v. kaksostytöt Pearl ja Stasha, kidutettaviksi Tarhaan, joksi Mengele kutsui aluettaan Auschwitzissa, luultavasti hän ajatteli eläintarhaa, ja eläintarhoissahan eläimet ovat häkeissä.

Leipä sai meidät kaikki unohtamaan. Se oli ensimmäisiä asioita, jonka Bruna minulle opetti. Se oli täynnä bromidia, ja riitti että yksi päiväannos peitti mahalaukun seinämät, niin mieli sumentui. Koska minä olin se puolisko, joka vartioi aikaa ja muistia, annoin yleensä Stashalle suurimman osan annoksestani. Päätin, että toisen meistä olisi hyvä unohtaa mahdollisimman paljon, ja löysin Brunan avulla toisia keinoja ravita itseäni.

Kirjailija on tehnyt monta vuotta taustatyötä Josef Mengelen tutkimuksista, joiden keskiössä olivat identtiset kaksoset. Mengelen tutkimukset olivat mielipuolisia, eli hän saattoi ruiskuttaa silmiin aineita muuttaakseen niiden värin, ja seurata silmän muuttumista tai tuhoutumista, tai kaatoi korvaan kiehuvaa vettä ja seurasi kuuroutumista. Hän irrotti sisäelimen toisensa perään ja seurasi missä vaiheessa vanki kuoli, ja pian katosi myös toinen kaksonen. Yksi julmimpia oli siamilaisten kaksosten teko erillisistä kaksosista.

Veitseni kärjellä tein ranteeseeni pienen kaivon. Kaivosta sain kaksi tippaa verta. Tarvitsin vain yhden, mutta en hylännyt toistakaan. Tiesinhän, että veritipatkin liikkuivat mielellään pareittain. Niiden punalla lavastin hänen poskipäänsä terveiksi.

Mengelen julmuudella ei ollut mitään määrää, hän manipuloi ja hurmasi (netistä voi katsella hänen hymyileviä kuviaan) vankeja luulemaan kaikenlaista. Narsistinen sarjamurhaaja kiduttaja sai kaikessa rauhassa suorittaa omia mielihalujaan elävillä ihmisillä. Näistä tutkimuksista ei valitettavasti ole dokumentteja ja kaikkien henkilöiden nimiä, jotka joutuivat hänen uhreiksi, sillä natsit ehtivät tuhota paljon aineistoa, mutta ihmisiä jäi eloon ja heiltä on saatu tietoja. Kirjassa tutustutaan moniin Mengelen tekemiin ihmiskokeisiin. Pahinta oli, että häntä ei saatu koskaan tuomiolle. Niin se häkki…

Pearl ja Stasha olivat vaaleatukkaisia tyttöjä, joiden hiuksia Mengele ihaili. Mengelen tapana oli valita toinen kaksosista, jolle tehtiin julmemmat kokeet, ja seurata vaikuttiko tutkimukset toiseen kaksoseen. Kirjasta voit lukea mitä kirjailija on tarinassaan laittanut Mengelen tekemään tytöille.  Jossakin vaiheessa Pearl katosi ja Stasha aloitti tarkkailun puisessa sadevesitynnyrissä. Hän oli varma, että Pearl löytyy, mutta henkinen yhteys siskoon oli kadonnut. Yleensä kadonneen kaksosen jälkeen toinenkin kaksonen katosi, mutta Stasha pysyi keskitysleirillä. Sitten tulivat venäläiset lentokoneet.

Affinity Konarin Elävien kirja on fantasianomainen tarina keskitysleiriajasta ja sen jälkeisestä ajasta. Kirjasta voi lukea selvisivätkö tytöt vai eivät armottomasta nälkiintymisestä ja julmaakin julmemmista ihmiskokeista. Auschwitz on tänä päivänäkin olemassa ja ihmisten kiduttamisesta on runsaasti dokumentteja. Ihminen on toiselle ihmiselle hirviö, ja tästä kirjasta voi lukea armottomasta ja raa´asta julmuudesta. Kirjasta voi lukea myös tyttöjen  selviytymiskamppailusta ja toivosta, jota he pitivät yllä yhdessä ja leirillä saamiensa ystäviensä kanssa. Elävien kirjan taustalta löytyvät faktatiedot, joiden ympärille on kudottu kaksostyttöjen Pearlin ja Stashan uskomaton tarina, tarina jonka pahuus ei itkettänyt, ainoastaan hyvyys. Mutta tarinassa on se häkki…

Mutta jopa minä tiesin, että tämä ei ollut totta; se oli minun häkkini ja minun vartijani logiikkaa, ja minun piti voittaa se.


Affinity Konar, Elävien kirja *****
Suom. Hanna Tarkka *****
Wsoy 2017
s. 457
Mischling 2016
Toinen maailmansota
keskitysleiri

Kiitokset blogiystävilleni, että  olette bloganneet tästä kirjasta hienoja arvioita. Kiinnostuin kirjasta teidän ansiostanne mm. Kirsi, Annika, Kirjaluotsi, Luetut kirjat, Jonna, Marika, Anneli ja Evaria

8 kommenttia:

  1. Olipa mukava lukea postaustasi kun minäkin bloggasin tästä kirjasta. Se olikin elämäni toinen kirjabloggaus! Kyllä oli vaikuttava kirja, vieläkin tulee silloin tällöin mieleen vaikka luin sen muutama viikko sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hurja kirja ja vaikuttava kuten sanoit. Hieno juttu, että olet nykyisin myös kirjabloggari <3
      Tämä kirja nousi minun tämän vuoden käännöskirjalistallani ensimmäiseksi, oli kyllä niin vaikuttava kirja. Ja ärsyttää todellakin, että Mengeleä ei saatu kiinni ja tuomiolle.

      Poista
  2. Mai, minä luin tämän jo monta, monta viikkoa sitten. Tarkoitus oli tehdä tästä postaus, mutta tarinan loppu oli niin rankka, että menin ihan lukkoon. Tässähän on vahva kontrasti kerrontatyylin lapsenomaisuuden ja lapsille tapahtuvan todellisuuden välillä. Jossain siinä matkalla, minulla meni yli. Se oli se häkki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen odottanut sitä postausta koko ajan. Kävin katsomassa koko kesän bloggaukset sinun blogista, mutta nyt tiedän miksi et ole postannut.
      Se häkki oli todella julma.
      Tämä meni kyllä käännöskirjojen ykköseksi tänä vuonna.

      Poista
  3. Tämä oli mulla jo kerran lainassa kirjastosta ja luinkin tätä jonkun matkaa, mutta en vaan jotenkaan innostunut. Mutta nyt sun arviosi sai kiinnostumaan tästä uudelleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulia <3
      Suosittelen kirjaa. Kirja on kirjoitettu tyttöjen näkökulmasta ja tuotu sitä sumua, jonka lääkitys aiheutti mukaan kertomukseen, joten tarina on jollakin tasolla fantasianomainen, jopa satumainen...satu, jossa on se paholainen ja sen ilkeydet ja pahuudet.
      Lue ihmeessä <3

      Poista
  4. Saattaa olla, etten voi lukea Konarin kirjaa, niin tärkeä kuin se onkin. Jokin lukko estää minua tarttumasta natsisaksan julmuuksista kertoviin.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Natsisaksa on minullekin sellainen lukko, että yritän välttää siitä kertovia kirjoja, mutta se on ihan mahdotonta, sillä nytkin olen lukenut kirjoja, joissa sivutaan aihetta.
      Tämän lukemista välttelin, mutta kun kuulin, että siinä on pääosassa kaksostytöt, kiinnostuin lukemaan kirjan. Minulla kun on kaksospojat.

      <3

      Poista