sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Kristina Ohlsson: Syntitaakka


Tiedät kyllä, silloin kaikki muuttui. Kun kaikki romahti, ja sain yllättävää tietoa omasta lähenevästä kuolemastani. Silloin päätin, että minun oli aika ottaa vastuu tuosta asiasta, joka aikoinaan meni päin helvettiä. Minun oli aika sovittaa rikokseni.

Ruotsalaisen Kristina Ohlssonin Fredrika Bergman-dekkarisarja on ollut todella hyvä. Tänä syksynä ilmestyi sarjan kuudes kirja Syntitaakka. Ehdin jo kaivatakin kirjaa ja luin välissä hänen Martin Benner-dekkarisarjan kaksoisteokset Lotus Blues ja Mion Blues.  Syntitaakan päähenkilö Fredrika on töissä Tukholman poliisissa Alex Rechtin erikoisryhmässä. Hän piti välillä taukoa poliisityöstä ja oli oikeuslaitoksen palveluksessa, mutta mieluummin tekee poliisityötä kuin istuu pöydän takana toimistotöissä.

Syntitaakassa töitä ja uhreja kasaantuu kovaa vauhtia, sillä asialla on sarjamurhaaja, joka haluaa korjata asiat oman kieroutuneen tai traumatisoituneen ajatusmaailmansa mukaiseksi. Fredrikan kotiasiat ovat surkealla tolalla. Tämän sarjan vahvuus on ollut se, että poliiseilla on myös perheet ja kotiasiat, jotka muuttuvat sarjan edetessä, eli Fredrikakin on vanhentunut nuoresta naisesta äidiksi. Pelkkä poliisityö ja rikosten selvittely voisi olla liian yksitoikkoista minun mielestä.

Ei ketään.
Pelkkiä varjoja.
Joten miksi hän oli niin varma siitä, että joku seurasi jokaista hänen ottamaansa askelta?

Syntitaakan alku on hyytävä ja muuttuu koko ajan pelottavammaksi. Useampi ihminen tuntee olonsa uhatuksi, joku seuraa. Ja sitten koko paletti levitetään erikoisryhmän harteille. Työtä on valtavasti, ja Fredrikaa tarvittaisiin nyt muuallakin kuin töissä. Voimavarat alkavat olla äärirajoilla, sillä päivät venyvät yötunneille tutkimuksen laajetessa koko ajan. Aika pian alkaa olla selvää, että murhaaja liikkuu lähipiirissä, sillä rikollinen tietää liikaa ja kohdistaa paineita Fredrikan esimiehelle.  Yhtään sormenjälkeä tai dna-jälkeä ei löydy. Dekkarissa kauhua levittävä murhaaja tietää mitä tekee ja hänellä on selvät suunnitelmat, joihin kukaan ei saa otetta vai saako. Jännityksen mestarikirjoittajan uusin teos koukutti minut lukemaan kirjan kannesta kanteen yhdellä lukukerralla. Suosittelen.

Hän oli tuntenut jopa hiukan ylpeyttä, varsinkin kun oli niin helposti pysynyt vapaalla jalalla. Ja silloin oli syntynyt seuraava ajatus: mitä muuta hän voisi tehdä suodakseen muille ihmisille hyvityksen?

Kristina Ohlsson, Syntitaakka *****
Suom. Laura Beck
Wsoy 2017
s. 425
Syndafloder 2017

Fredrika Bergman-sarjan kirjoissa on joka kerta jokin kiinnostava teema, joka kulkee sivujuonena varsinaisen tutkimuksen rinnalla. Tällä kertaa se on eutanasia. Tämä aihe kiinnostaa selkeästi kirjailijoita, sillä viimeksi Anna-Leena Härkösen Valomerkissä paneuduttiin syvällisemmin eutanasiaan. Fredrikan mielestä eutanasia on avustettu itsemurha. Mitä mieltä sinä olet eutanasiasta?


Ohlsson Kristina: Nukketalo
Ohlsson Kristina: Tuhatkaunot
Ohlsson Kristina: Varjelijat
Ohlsson Kristina: Paratiisiuhrit 
Ohlsson Kristina: Daavidintähdet
Ohlsson Kristina: Lotus Blues 
Ohlsson Kristina: Mion Blues

6 kommenttia:

 1. Ohlssonin Blues-kaksikosta pidin, joten kiinnostaisi jossain vaiheessa tutustua hänen tuotantoonsa laajemmin. Mietin vain, onko meno liiankin pelottavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Blues-kaksikko oli pelottavampi. Enkä tykännyt Martin Brenneristä. Fredrika on symppis päähenkilö, samoin hänen esimiehensä.

   Poista
 2. Mai, Olhssonin Daavidintähdet on ollut mulla hyllyssä jonkin aikaa. Nyt luen ensimmäistä kirjaa häneltä ja nautin. Niin monisärmäinen, mutta kiehtova juoni, että ehkä otan tämän nyt voimakirjana. Syntitaakka on varattava kirjastosta heti tai tilattava. Kiitos vinkistä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luetko Daavidintähteä vai kaikkein ensimmäistä sarjan kirjaa eli Nukketaloa? Sen jälkeen on Tuhatkauno ja sitten Varjelijat, Paratiisiuhrit ja viidentenä tulee Daavidintähdet, joka on kyllä parhaimmasta päästä tätä sarjaa. Syntitaakka on monisärmäinen kirja, jota ei voi lukea surematta tulevaa...

   <3

   Poista
  2. Mai, sain yöllä luettua Daavidintähdet. Yritän ehtiä tuoda sen blogiini ennen joulua, jos...Kirjoitan sen huomenna wordille ja varasin kirjastosta jo tämän Syntitaakan. Otin myös Annikan suosituksesta Alvtegenin varhempaa tuotantoa.

   Daavidintähdet on todella hyvä, mikä harmi, että innostuin niin, että en tehnyt paljoakaan muistiinpanoja. Harvoin saa lukea noin monipovlista ja kiinnostavaa juonta ja vielä pysyy hyvin mukana. Onneksi tämä on oma eli menee aikanaan Jaelille, kun hän taas ehtii meille.

   Kiitos vinkeistä<3

   Poista
  3. Daavidintähdet oli kyllä tosi hyvä trilleri. Fredrika on symppis päähenkilö. Olen tykännyt sarjasta paljon. Kirjailija kirjoitti Daavidintähdet muistaakseni Israelissa.

   Poista