tiistai 26. syyskuuta 2017

Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat


Sadie Jones on monipuolinen kirjailija ja uusin suomennos Kutsumattomat vieraat tuo esille uuden puolen hänen lahjakkuudestaan kirjoittamisen saralla. Ensimmäinen kirja, jonka luin häneltä oli todella traaginen Kotiinpaluu, joka kertoi pojasta, jonka äiti kuoli. Kuolema oli pojalle traumaattinen kokemus, mikä ei voinut olla jättämättä jälkiä. Seuraavaksi luin Jonesin Ehkä rakkaus oli totta teoksen. Teoksen päähenkilöt rakastivat toinen toisiaan, mutta rakkauksilla oli eri kohteet, ne eivät kohdanneet. Ehkä rakkaus oli totta nosti Jonesin maailmanmaineeseen, mutta minulle Kotiinpaluu oli se kirja, joka jätti voimakkaamman lukujäljen.

Uusimmassa suomennoksessa Jones on luonut kartanomiljöön, mutta kartanon asukkaiden taustalta ei löydy vanhoja sukuja eikä rikkaita tuttavuuksia. Kartanon asukkaat ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta köyhiä, sillä heillä ei olisi oikeasti varaa asua kartanossa. Päivänä, jolloin kartanossa tapahtuu kaikenlaista omituista, juhlitaan perheen vanhimman tyttären syntymäpäiviä. Perheen äiti toivoisi tyttärensä ja naapurin tehtailijapojan (kutsuvat häntä maanviljelijäksi) kihlajaisia, mutta äiti saa pettyä. Sieltäkään ei rahapulaan tule apua.

Syntymäpäiville on tulossa juhlijoita, mutta samaan aikaan eräs juna on ollut onnettomuudessa ja pian kartanoon alkaa ilmestyä epämääräisen likaisia ja kolhiintuneita matkustajia, jotka pitäisi pitää juhlien ajan hiljaisina. Englantilainen teehän se auttaa vaivaan kuin vaivaan, no vähäksi aikaa. Illasta ei muodostu aivan syntymäpäiväsankarin Emeraldin toiveiden täyttymystä, mutta on siinä tietyt positiiviset puolensakin. Yksi vieraista on todella mielenkiintoinen ja komea henkilö ja kiinnostus näyttäisi olevan molemminpuolista. Toisaalta vieraiden joukkoon ilmestyi myös kummallinen tyyppi, joka kävi yläluokkaisesta henkilöstä pukeutumisensa puolesta, mutta käytöstavat olivat kaikkea muuta. Ja kaiken lisäksi tuo tyyppi näytti tuntevan heidän äitinsä.

Sadie Jones pureutuu tässä kartanoromantiikkakirjassaan luokkayhteiskunnan kuvailuun, samalla kun hän pureutuu pinnan alla luikerteleviin salaisuuksiin ja häväistyksiin, joiden aika on tulla esille makaaberilla tavalla. Uskon, että kirjalle on vankkumaton lukijakuntansa, mutta itse olin kirjan loputtua pettynyt. Tiedän, että kirja olisi tv-elokuvana mainio, sillä juonista löytyy todella koukuttavia kohtia esim. perheen nuorin tyttö järjestää todella hauskoja tapahtumia, joista aikuisilla ei ole hajuakaan, vaikka ne haisee…
Samoin oudoista matkustajista saisi hyviä kuvauskohteita. Haluaisin siis nähdä tämän kirjan valkokankaalla tai tv.ssä. Kirjailija on aiemmin toiminut tv-käsikirjoittajana, joten se näkyy tässä kirjassa.

Charlottea ei niinkään tyrmistyttänyt Travesham-Beechersin – hänen tuhonsa välikappaleen – läsnäolo, sillä ainahan mies oli ollut tyranni ja maanvaiva. Enemmän häntä häiritsi tapa, jolla mies oli ilmaantunut huoneeseen: jollakin käsittämättömällä konstilla lukitun oven läpi.

Sadie Jones, Kutsumattomat vieraat ***
Suom. Marianna Kurtto
Otavan kirjasto 2017
s. 291
The Uninvited Guests 2012
Kartanoromantiikkaa
Mustaa huumoria

Sadie Jones: Kotiinpaluu

Leena Lumin bloggaus

12 kommenttia:

 1. Olisinpa minäkin nähnyt tämän vaikka leffana.

  Kutsumattomat vieraat on täydellinen esimerkki, miten monipuolinen kirjailija Jones on, sillä kaikki häneltä lukemani kolme teosta ovat aivan erilaiset. Kotiinpaluu jäi minuunkin. Tämä ei sitä ohita, vaikka onkin laatua ja kansi on mitä hurmaavin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kolme teosta ovat todellakin laidasta laitaan erilaisia ja kirjoitustyylikin on erilainen. Tässä viimeisessä oli jotain omituista kauhukabinettitunnelmaa.

   <3

   Poista
 2. Piti ensin käydä lukemassa Everstinna-bloggauksesi, kun oli jäänyt se huomaamatta. - Täytyy sanoa että Sadie Jonesia en ole koskaan lukenut, hyllyssä on kyllä tuo Kotiinpaluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä tuo Kotiinpaluu, se on mielestäni paras kirja ja koukuttaa heti alusta lukemaan.

   Poista
 3. Kiinnostavaa, miten erilaisia kirjoja Jones kirjoittaa. Tämä kiinnostaa minua kovasti monestakin syytä, osin Jonesin kirjailijakuvan vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonesin kirjailijakuva on kyllä monipuolinen jo näiden kolmen kirjan perusteella. Kolmen eri aikakauden kirjat ja jokainen eri kirjallisuusgenreä.
   Oikein kiinnostava kirjailija ja seuraavaa suomennosta odotan innolla.

   Poista
 4. Katoin minisarjan kirjasta Kotiinpaluu ja se oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua harmittaa, kun olen jättänyt sen katsomatta, sehän olisi näkynyt myös Areenassa. Telkkaristakin se on tullut jo ainakin kaksi kertaa. Katson tosi vähän telkkaria. Kesäisin en juuri ollenkaan.

   Poista
 5. Tämän lukemista odotan kovasti, sillä Kotiinpaluusta on tullut yksi minulle tärkeimmistä kirjoista<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiinpaluu oli minullekin yksi ilmestymisvuoden parhaimmista kirjoista. Todella traaginen tarina.
   Kutsumattomat vieraat on ihan erilainen tarina. Tulen sitten lukemaan mitä pidit kirjasta <3

   Poista
 6. Kotiinpaluu oli huippu, mutta tämä olikin sitten jotakin ihan muuta. Ei ollut minun kirjani, ei. Täytyy pitää vähän taukoa Jonesista, sitten aion vielä kokeilla Ehkä rakkaus oli totta -romaania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiinpaluu on minunkin suosikkini, vaikka onkin surullinen teos. Ehkä rakkaus oli totta on sitten taas ihan eri genreä ja sehän oli Jonesin läpimurtokirja isommille areenoille. Tykätty teos, mutta Kotiinpaluun jälkeen ei innostanut sekään. Blogistaniassa siitä on tykätty kovasti :)

   Poista