tiistai 26. toukokuuta 2020

Haaste: sukunimesi ensimmäinen kirjain, LL niin kuin lemmikkieläin. Marjatan kirjat ja mietteet blogissa oli mukava haaste, jossa sukunimen ensimmäisen kirjaimen perusteella vastataan muutamaan otsikkosanaan. Marjatta innostui selittelemään vastauksiaan, joten otin kiinni hänen haasteversiostaan, sillä tykkään kuvailla ja selittää asioita laajemmin kuin vain yhdellä sanalla.

VAATE: lapanen, laamapaita
Näitä olen pitänyt päälläni. Lapaset eli vanttuut kudotaan villalangasta. Ne lämmittävät mukavasti käsiä, kunhan ei ole liian kylmä pakkaspäivä. Laamapaita oli joskus tyttöjen ja naisten aluspaita. Kun olin nuori, värjäsin itse valkoisia laamapaitoja eri väreillä kesäpaidoiksi. Kuminauhoilla niihin sai mukavia kuvioita. Tällaiset solmuvärjätyt paidat ovat olleet muodissa nuoruuteni jälkeenkin.

JUOMA: limsa
En tykkää limsasta. Lapsena sanoin limpska ja vanhempani sanoivat limunaati. Saimme lapsena aurinko-jaffaa, kun meillä oli oksennustauti. Edelleen, jos minulla on mahakipuja, juon toisinaan aurinko-jaffaa.

PAIKKA: Liminka
Kun auto saapuu Liminkaan, Ouluun on vain lyhyt matka jäljellä. Limingassa on tasainen maasto ja pelto pellon vieressä. Tiet ovat suoria ja näkymät jatkuvat pitkälle horisonttiin. Samat maisemat jatkuvat Ouluun saakka. Liminkalainen taiteilija Vilho Lampi (1898-1936) maalasi noita aukeita peltomaisemia ja teki töitä kotitilallaan.

RUOKA: loimulohi
Rakastan kalaruokia. Kun menemme kesällä saareen, ostamme usein matkan varrelta eräältä kalakauppiaalta loimulohta, jota hän paistelee ulkosalla. Se on niin hyvää, että en tiedä mikä voisi olla sen parempaa ruokaa.

ELÄIN: lepakko
Lepakosta minulla on hauskoja tarinoita, sillä kesäkotimme katon alla asustaa lepakkolauma, ja aina toisinaan joku utelias yksilö eksyy meidän puolelle. Kerran kun olin lukemassa kirjaa, lepakko lensi ikkunasta sisälle ja alkoi pyöriä ympäri kattolamppua. Yritin pysytellä tyynyn takana piilossa, mutta lepakko alkoi hyökätä tyynyä vasten. Lopulta kiljuin mieheni paikalle, että tule pelastamaan minut. Mies tuli, mutta lepakko meni takan taakse piiloon. Aikansa se kesti, mutta lopulta lepakko pääsi takaisin ulos kavereidensa luokse.

TYTÖN NIMI: Leena, Liisa
Aika monen tuttuni nimeen on yhdistetty joko Leena tai Liisa. Nimipäivien vietto on vähän hankalaa, kun on kaksiosainen nimi. Eräs ystävättäreni ratkaisi ongelman siten, että viettää nimipäivät sekä heinäkuussa Leenan että elokuussa Marjan päivänä. Marja-Leena.

POJAN NIMI: Lars-Antti
Tämä valinta oli helppo, koska Lars-Antti kuuluu perheeseen. Suvussa on jo aika monta Anttia, mutta aiemmin ei yhtään Larsia. Perhe kutsuu häntä Lantiksi.

AMMATTI: Laulaja
Tykkään musiikista ja kuuntelen usein eri laulajien esityksiä YouTubesta. Suomalaisista laulajista tykkään mm.  Johanna Kurkelasta ja Samuli Edelmannista. Ed Sheeran on yksi suosikkilaulajistani, mutta heitä on aika paljon muitakin. Rakastan seurata eri lauluohjelmia ja -kilpailuja. Kun joku laulaa mielestäni todella hienosti, kyyneleille ei meinaa tulla loppua.

Haaste kuuluu sarjaan ”tutustu bloggariin”. Toivottavasti innostut tekemään haasteen.

12 kommenttia:

 1. Tämä on mukava haaste. Kivoja juttuja olet miettinyt. Liminka on minulle ihan tuntematon paikkakunta, kuten monet muutkin paikkakunnat siellä päin Suomea. Loimulohi on herkkua. Lepakoista minullakin on ikäviä muistoja. Olin pari vuotta sitten pimeäkuvauksen valokuvakurssilla. Menimme harjun laella kuvaamaan keskellä yötä ja siellä niitä lepakoita oli yli kyllin. Valokuvaus meinasi unohtua kun piti jahdata niitä lepakoita. - Ihanaa aurinkoista päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, minustakin tämä on mukava haaste.
   Luonto on ihmeellinen. Kesäöisin kun ihailee saariston auringonlaskua, lepakot alkavat lennellä ympärillä. Ei kannata pukea vaaleita vaatteita, sillä lepakot ovat kiinnostuneita vaaleista väreistä.

   Aurinkoista päivää sinulle :)

   Poista
 2. Kivat kohdat sait täytettyä! Liminka on minulle hyvin tuttu!
  Seuraava haastekohta on tyttönimen alkukirjain... Minä vielä sulattelen sitä. Tuon ensimmäinen osa löytyy jo blogistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh. Tyttönimen alkukirjain olisi P. Minäkin sulattelee vähän aikaa. Olen saaressa, enkä tee täällä bloggauksia, joten taukoa tulee automaattisesti. Puutarhahommia vaan.

   Poista
 3. Mai, kiitos kun sain tutustua. <3

  Minulla on kiva muisto lepakoista. Lapsuudenkodissani oli iso tupakeittiö, jonka nurkassa senkki. Senkin päälle oli jotenkin muodostunut pieni aukko vintille, jossa asusti lepakoita. Kun valot sammutettiin lepakot lähtivät lentelemään ympäriinsä. Kukaan ei pitänyt sitä pahana. Nykyään olisi varmaan ajateltu tauteja, kun lepakoistakin on kai peräisin jotain viruksia.
  Meillä on elokuulle lahjakortti lepakkoretkelle Repoveden kansallispuiston maisemissa. Mietin vaihtaisimmeko sen johonkin muuhun, kun lahjaan sisältyy melontaa jättikanooteilla ja kuvassa näkyy, että niissä istuu porukka aika ahtaasti. Siellä on retkiä myös ilman melongtaa. Lepakot kyllä kiinnostaa, ihmeellisiä siipihiiriä.

  Sulla jäi muuten kaksi kohtaa pois: 'kuvaus henkilöstä' ja 'joka kodissa'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Miten minulla oli semmoinen olo, että nytkö nämä jo loppuivat. Jatkan kun olen kotona. Nyt vain puutarhahommia loppuviikko saaressa.

   Poista
 4. Kiva, että teit tämän. Näitä on mukava lukea.

  VastaaPoista
 5. Hauskoja heittoja! Laamapaita on supervaate, ympärivuotinen verme.
  Lepakot ovat hassuja veijareita; lapsena niitä yritettiin pimeällä saada yläilmoista maihin levittämällä valkoinen lakana houkuttimeksi nurmikolle ja viuhtomalla ongenvavalla vinkuvaa ääntä. Tulos nolla...

  Laulaja: mielenkiintoista! Mikä ei ole takanapäin, voi olla edessäpäin:)
  Kurkela Rakkauslauluineen ja Sheeran takuuartisteja.
  Ihana Ozzy paljonpuhuvine katseineen, raps-raps hänelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli vain niitä itsevärjättyjä laamapaitoja, joita pidin kesällä.
   Minä olin aika kova laulamaan nuorena. Lauloin myös bändin kanssa muutaman kerran . Edelleen laulelen Ozzylle ja miehelleni.
   Ozzy saa rapsutukset :)

   Poista
 6. Onpa hauska haaste, tähän voisi osallistua. Minulla tuleekin tähän sama kirjain kuin sinulla. Kiva kun teit sen näin selittäen, näitä oli kiva lukea. Voisin itsekin selittää - tai katsotaan, miltä alkaa tuntua sitten. Liminka on lupaava paikka Lapin matkoillamme. Silloin jännitys alkaa jo tiivistyä!

  Ihana lemmikkieläin muuten tuossa kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana lemmikkieläin on meidän Ozzy :)
   Poikani asuvat Oulussa, joten osa sydämestäni on aina Oulussa. Liminka on jo niin lähellä, että sydämessä tuntuu hyvältä saapua Ouluun.

   Poista