sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Lukuiloa äideille 2020!



Äitienpäivä on yksi kevään kivoimmista juhlapäivistä. Tänä poikkeusvuonna 2020 äitejä juhlitaan hillitysti kotona neljän seinän sisällä. Ruokaillaan kotosalla ja syödään kakkua. Vanhemmat ikäluokat ovat eristyksissä ja hyvä niin, sillä toivomme heille kaunista, helppoa ja pitkää ikää. Äitejä voidaan kuitenkin muistaa kukkasin ja vaikka kirjalahjoilla. Kirjoista on iloa pitemmäksi aikaa, sillä niiden pariin voi aina palata uudestaan ja uudestaan vuosien varrella. Olen koonnut tähän alas listan lukemistani ja bloggaamistani kirjoista, joita suosittelen äideille lahjaksi. Kirjaa klikkaamalla pääset lukemaan kirja-arvosteluni.



Laura Lähteenmäki: Sitten alkoi sade
Laura Lähteenmäen uusin kirja, Sitten alkoi sade, pureutui ystävyyteen. Miten ystävyys syntyy, miten se jatkuu, miten se voi loppua ja voiko vanhan ystävyyden solmia uudelleen? Tarinan jo hiukan iäkkäämmille ystävyksille oli tullut jokin ylitsepääsemätön riita, jonka johdosta heidän ystävyytensä loppui. Tämän trauman kanssa he molemmat olivat yrittäneet elää, mutta tärkeä ystävyys eli koko ajan muistoissa. Kirjassa äänensä antoivat Paula ja nuori pakolaistyttö Ojó.



Shin Kyung-sook Shin: Hovitanssija
Eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin kirjat ovat ihastuttaneet minua, suorastaan rakastan niiden maailmaa. Hovitanssija suorastaan lumosi minut heti ensimmäiseltä sivulta lähtien. Uppouduin kirjailijan lumovoimaiseen tekstiin, sillä 1800-luvun loppupuolen tapahtumat Koreassa olivat todella mielenkiintoisia. Kirjan päähenkilö oli tarinan alussa nimetön hovitanssija kuninkaan hovista, johon ranskalainen lähettiläs ihastui heti ensimmäisestä katseesta.


Niina Meron esikoiskirja Englantilainen romanssi oli kutkuttanut lukuhalujani jo pidemmän aikaa, joten olipa kiva, kun vihdoin sain sen luettua. Romanttista chick litiä, mutta kirjassa oli tosi kiva meininki. Tapahtumat sijoittuivat Englantiin. Vastahakoinen Nora sai kutsun siskonsa häihin, sillä Heli-sisko oli asunut jo useamman vuoden aatelismiehensä kanssa vanhassa kartanossa, ja nyt oli tullut aika sanoa tahdon. Heli lähetti jopa lentolipun Noralle, jotta sai siskonsa luokseen kaasoksi.


Heather Morris: Cilkan tarina
Heather Morrisin Cilkan tarina ei jätä kylmäksi ketään. Tarinan taustalta löytyy todellinen henkilö, jonka kurjia kokemuksia voimme vain kuvitella, todellisuus on varmasti ollut tätä tarinaa pahempi. Cilkan selviytyminen Auschwitzin keskitysleiriltä ja siperialaiselta työleiriltä on ihme. Heather Morris on kirjoittanut Cilkan tarinan, jossa säälimättömät ja tiheätunnelmaiset tapahtumat seuraavat toisiaan, ja missä nuori tyttö joutuu kokemaan liian paljon pahaa.

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita
Yhdysvaltalainen kirjailijan Celeste Ng:n Tulenarkoja asioita koukutti minut heti ensimmäisestä lauseesta. Mitä sellaista tapahtui, että lapsi päätti polttaa kotinsa? Huikea koukutus ja niitä koukkuja jatkui pitkin tarinaa. Tietysti tämä ensimmäisen lauseen koukutus kiinnosti ihan loppuun saakka, sillä sitä ennen loppuhuipennusta kehitellään hyvinkin juonikkaasti. Celeste Ng syventyy kirjassaan varsinkin erilaisiin äiti - teemoihin.

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
Japanilaisen Sayaka Muratan Lähikaupan nainen kertoo erikoisesta Keikosta, joka viihtyi hyvin töissä lähikaupassa. Lähipiirin ja suvun mielestä hänen pitäisi olla naimisissa ja pitäisi olla paremmassa työpaikassa, mutta Keiko oli tyytyväinen työpaikkaansa ja työkavereihinsa, jotka vaihtuivat useasti. Keikon selviytymiskeinot sosiaalisissa tilanteissa oli muiden tarkkailu ja matkiminen, sillä sosiaalinen osaaminen oli tuottanut hänelle aina vaikeuksia. Samassa työpaikassa viihtyminen ja töiden hallitseminen oli hänelle kunnia-asia.



Elizabeth Strout: Olive Kitteridge 
Yhdysvaltalaisen kirjailijan Elizabeth Stroutin Pulizer-palkittu Olive Kitteridge kertoi 13 tarinan kautta kirjan nimihenkilön elämästä matematiikan opettajana, Henryn vaimona, Christopherin äitinä, isoäitinä, anoppina, naapurina, yhteisön jäsenenä, eläkeläisenä ja ystävänä. Jokaisella oli jotain sanottavaa Olivesta, joka tuppasi sekaantumaan joka asiaan. Kirjailija kertoi hyvin ihastuttavalla tavalla kirjan ihmiskohtaloista, joista varsinkin vanhempien ihmisten ihastumisista oli mielenkiintoista lukea. Ihastumiset ja rakastumiset eivät katso ikää.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen
Johanna Venhon fiktiivinen teos Ensimmäinen nainen kertoo Sylvi Salome Kekkosesta os. Uinosta (1900-1974), joka oli kirjailija, tasavallan presidentti Urho Kekkosen puoliso ja kahden pojan äiti. Kirjailijaksi Sylvi Kekkonen ajautui kuin vahingossa, mutta hän piti kovasti kirjallisuudesta ja runoudesta ja vietti aikaansa mielellään kirjailijoiden parissa. Johanna Venho on koonnut kirjansa siten, että 66-vuotias Sylvi suree ystävänsä kuolemaa ja pakenee suremaan kesämökille. Siellä yksinäisyydessä on aikaa ajatella ystävyyttä ja muita vielä kipeämpiä asioita.
Johanna Venho on kuvannut Sylvin Ensimmäinen nainen teoksessa juuri sellaisena kuin olen Sylvin kuvitellutkin, älykkäänä ja herkkänä ajattelijana ja luonnonystävänä.

Heli Laaksonen: Aurinko. Porkkana. Vesi.
Heli Laaksosen runokirja Aurinko.  Porkkana. Vesi. saa hyvälle tuulelle jo, kun katselen kirjan kansikuvaa, jossa orava hyppelee tammen oksalta koivun oksalle, vaikka se ei olisikaan oikeassa elämässä mahdollista, sillä tammen terhoja on syksyllä ja koivun urpuja kesällä. Mutta runoilla ei ole rajoja.
Sen voin ilolla ilmoittaa, että Helin runoja lukiessa tulen aina iloiselle tuulelle, vaikka en ymmärtäisikään kaikkea, mitä ne tarkoittavat. Heli Laaksosen runot ovat täynnä ilon pisaroita, naurun kuplia ja hyvää tekevää tuulta.


munt kirjotti Heli
ei kenenkään äit
muistoks täst ajast
kui eletti oltti


6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Satu :)

      Äideille on kiva tehdä kirjalistoja. Mietin mitä kirjoja itse haluaisin saada, joten lista on sen mukainen. Uutuudet jäivät listaamatta, koska niitä en nyt korona-aikana ole voinut lukea, kun kirjastot ovat kiinni. Jospa ne aukeaisivat äitienpäiväksi. Se olisi minulle sopiva lahja <3

      Poista
  2. Joka vuosi äitienpäivän alla, kun joka paikassa jaetaan näitä kirjavinkkejä äidille, olen kateellinen ihmisille, joilla on lukeva äiti. Minun äitini mielestä lukeminen on yksi turhimmista asioista auringon alla. Hän ei lue kuin lehtiä, ja nekin hyvin pintapuolisesti.

    Mutta pääasia on tietysti, että itse voin, saan ja haluan lukea mielin määrin! Sinulla on tässä tosi hyviä kirjavinkkejä, voisin lukea näistä melkein kaikki. Varsinkin Sitten alkoi sade ja Hovitanssija kiinnostavat. Ensimmäisen naisen olen lukenutkin, ja se oli aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirjarakkautta :)

      Lukeva äiti ja/tai isä olisi tietysti ihana jokaiselle lapselle, sillä esimerkin voima on lapselle tärkeä asia. Oma äitini luki kirjoja, isä vain sanomalehtiä. Ehkäpä sinun äitisi ei ole kohdannut omaa mieleistä kirjagenreään tai se on sitten ne lehdet.

      Sitten alkoi sade on niin hieno tähän aikaan sopiva kirja. Siinäkin käsitellään äitiyttä ja äiti-lapsisuhdetta. Hyviä aiheita.
      Hovitanssija on uskomattoman hieno historiallinen kirja, joka pureutuu Korean menneisyyteen.
      Ensimmäinen nainen oli ihana kirja <3

      Poista
  3. Mielenkiintoinen lista.
    Ensimmäinen kevätsade ropisee ja ulkona tuoksuu ihanalle.
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :)

      Sade tekee hyvää kevätmaalle, kukille, kukansiemenille, kukkasipuleille... ylipäätään luonnolle. Ja siitepöly poistuu ilmasta maahan, joten on parempi hengittää.

      Mukavaa uutta viikkoa :)

      Poista