maanantai 26. kesäkuuta 2023

Anne Vuori-Kemilä: Maahan viilletty raja

 


Haugesundin kannelle oli sytytetty lamppuja, jotka piirsivät mereen ympyrän. Aika hävisi, muuttui sekunneiksi, vuosiksi, ikuisuudeksi. Kaikki mitä oli ollut kiertyi lankakeräksi Nannin pään sisälle, äiti, isä, kohtuun kuollut vauva, hengiltä itsensä juonut aviomies, kotona odottava Reeta, vahva ja nopeaoppinen Elsa.

Pohjois-Suomesta kotoisin olevan Anne Vuori-Kemilän vahva ja koskettava teos Maahan piirretty viiva kertoi saman suvun naisista. Reetan äiti ja sisko hukkuivat merionnettomuudessa Haukiputaan Warjakassa palatessaan laivalastin purkuhommista. Samoja töitä joutui orpo Reeta tekemään elättääkseen itsensä. Huutolaislapsena olo oli ollut ikävää, mutta ajat olivat sellaiset vuosisadan alussa 1900-luvun Suomessa.

Jotenkin kaikki on muuttunut, heittänyt ajan kuin kärrynpyörän taaksepäin. Arvi ei katsele enää kuin ennen, tuimana pyyhältää ohi niin kuin ei olisi näkevinään, tai jos kuljen lautatarhan läpi niin kääntää selän. Se on huomannut mahan, vaikka yritän sen sitoa pienemmäksi, ja jos ei ole niin muu sakki on varmasti valistanut.

Reetalla oli miesystävä, mutta mies jätti, kun Reeta tuli raskaaksi. Rakkaus lensi tuulen lailla pakoon Reetaa. Kuka nyt huutolaistytöstä ottaisi vaimoa itselleen. Sitten kävi ikävästi ja raskaus keskeytyi. 

Päätin etten yhdenkään miehen takia enää surussa riutuisi, eläisin kuten eläisin, itsekseni ja itselleni, lupauksia minulle olisi turha tulla antamaan tai valoja vannomaan. Läksyni oppisin kerrasta.

Nuoren ihmisen mieli muuttuu herkästi, ja jälleen Reeta huomasi olevansa raskaana. Mies oli naimisissa, joten Reeta kirjoitti hänelle kirjeen. Pari haki Signen kasvattilapsekseen Kemiin. Hyvin kasvattivatkin, mutta Reeta halusi tytön takaisin, kun tämä oli seitsemän vanha. Hän tarvitsi lastenhoitoapua ja kodinhoitoapua, kun lapsia syntyi jatkuvasti. 

Signe katkeroitui jouduttuaan hyvistä oloista ahtauteen ja köyhiin oloihin. Kuudentoista vanhana hän lähti, eikä halunnut olla sen jälkeen missään tekemisissä äitinsä kanssa. Signe piti kasvattitätiään äitinään ja hän palasikin isänsä ja kasvattitätinsä luokse asumaan Kemiin.

Anne Vuori-Kemilän  teos Maahan viilletty raja kertoi sukupolvelta toiselle periytyvästä kovaosaisuudesta ja rikotusta rakkaudesta. Kirja pohjautuu todellisiin tapahtumiin, ja se kuvaa naisia, jotka tekivät satamatöitä. Kirjan kertojina toimivat äiti ja tytär, Reeta ja Signe.

 

Anne Vuori-Kemilä, Maahan viilletty raja

Karisto 2023

s. 329

1900-1960 

Kemi ja Haukipudas

 

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä


2 kommenttia:

  1. Tämähän voisi olla myös minun kirjani. Kiinnostaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena kommentistasi. Suosittelen sinulle tätä kirjaa. Suosittelen myös tuota Finlandia-ehdokkaana ollutta Mustaa jäätä.

      Poista