torstai 15. kesäkuuta 2023

Marianne Cedervall: Varjo yössä #dekkariviikko

 

 

"Toiset hautajaiset ovat raskaampia kuin toiset, varsinkin jos henkilö kuolee aivan liian varhain."

Ruotsalaisen Marianne Cedervallin dekkari Varjo yössä aloitti uuden Gotlantiin sijoittuvan dekkarisarjan nimeltään Mullvaldsin murhat. Kirjailija on keksinyt uuden kylän Gotlantiin, nimeltään Mullvalds, jonne kirjan päähenkilö, Anki, muutti Tukholmasta. Anki oli jäänyt leskeksi ja eläköitynyt, joten nyt oli aikaa omille unelmille ja islanninhevosille. Lapsuudenaikainen haave omista hevosista oli vihdoinkin toteutumassa.

"Jos olisin sinä, varoisin tuota tyyppiä", joku sanoi Ankin vierellä ja nyökkäsi kohti seurakuntakodin ulko-ovea. "Hän tarttuu tilaisuuteen heti kun sellainen tarjoutuu."

Kirjan alkupuoli sujui naapureihin tutustuessa. Mullvaldsin asukkaat vaikuttivat koko lailla sisäänpäin lämpiävältä porukalta. Ulkopuolelta tulevista ihmisistä ei pidetty. Kun kirkko löytyi sotkettuna heti Ankin tulon jälkeen, syyttävät katseet kohdistuivat häneen. Lisää ikäviä juttuja oli pian edessä, ja kun Anki löysi puutarhamajastaan jotain todella ikävää, naapurit olivat varmoja syyllisestä. Kukaan mullvaldenilainen ei tekisi noin ikäviä rikoksia. Ei ikinä.

"Ehdotan että alamme tehdä yhteistyötä. Mitäs sanot? Nolataanko nuo maitoparrat ratkaisemalla rikos itse?"

Kylästä löytyi yksi henkilö, joka ei pitänyt Ankia syyllisenä ikäviin tapahtumiin. Tutustuessaan paremmin toisiinsa, he huomasivat, että he olivat kiinnostuneita samoista asioista, eli he olivat kiinnostuneita ratkomaan rikoksia. 

Marianne Cedervallin dekkari Varjo yössä esitteli napakan eläkkeellä olevan opettajan, joka huomasi uuden asuinpaikkansa olevan täynnä räjähdysherkkiä salaisuuksia. Mitä Ankille tapahtui noidan talossa? Sen voit lukea tarkemmin kirjasta.

 

Marianne Cedervall, Varjo yössä

suom. Riie Heikkilä 

Otava 2023

s. 302

Av skuggor märkt 2015

Cosy crime

Mullvaldin murhat-sarja 1. osa 

 


 

4 kommenttia:

  1. Tähän on melkein pakko tutustua, juuri koskaan kirjoissa ei ole Anki-nimisiä naisia! :D Varsinkaan päähenkilöinä.

    VastaaPoista
  2. Tää kiinnostaa mua. Enpä oo tainnu lukea Gotlantiin sijoittuvia kirjoja aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestaan olen lukenut Maria Wernistä kertovia dekkareita, joten Gotlanti on tullut tutuksi. Olen katsonut myös Maria Wern-tv-sarjan ja elokuvia.

      Poista