perjantai 11. lokakuuta 2024

Annamari Marttinen: Tapahtui mitä tahansa

 


Vain Reetu tiesi sillä hetkellä. Jos se olisi osannut puhua, olisiko se kertonut minulle? Vai vain katsonut minua ja vaiennut, kuten kaikki muutkin.

Annamari Marttisen uusin teos Tapahtui mitä tahansa järkyttää ja pakahduttaa aihepiirillään. Kirjailija on rohkeasti valinnut teemansa, niin kuin kaikkiin kirjoihinsa. Kirjasta löytyi runsaasti tunteita, jotka vaiettiin hiljaiseksi. Niistä ei voinut puhua kenellekään, ei edes perheenjäsenille. Aihe oli tabu. Aihe oli murha.

Jokin kylmä liikahti vatsassani ja rintakehässäni.

Vesa asui koiransa kanssa Lappeenrannassa omakotitalossa. Hän oli jäänyt eron jälkeen rakentamaansa taloon asumaan. Vanhemmat lapset olivat jo omillaan, vain nuorin oli pari vuotta joka toinen viikonloppu hänen luonaan. Yhteydenpito oli heikkoa, vaikka Vesa oli toivonut asioiden olevan toisin. Sitten sairaalasta oli otettu yhteyttä. Hänen nuorin lapsensa oli syvästi masentunut, mutta hänet pantiin pois osastolta. 

Ennen puhuttiin puskaradiosta. Tänä päivänä jutut kulkivat valon nopeudella. Vielä kun oli kyseessä murha. Ja nuoret tekijät.

Tapahtui mitä tahansa teoksen kertojana toimi koko ajan Vesa. Hänen maailmansa kaventui entisestään tapahtumien jälkeen. Kukaan sukulainen tai ystävä tai kaveri ei ottanut yhteyttä häneen. Eikä Vesa ottanut yhteyttä. Vesalla oli silti hirvittävä paine puhua tapahtuneesta jonkun kanssa, mutta edes muut lapset eivät suostuneet puhumaan siitä. Hekin vaikenivat. Onneksi Vesalla oli koira, jonka kanssa oli kommunikoitava edes vähän, ja sen kanssa oli mentävä ulos. Eläimet eivät tuomitse, vaan he kulkevat rinnalla oli miten paha olo tahansa.

Ja täällä sinulla ei ole huumeita. Miltä se tuntuu? ajattelin. Mitä huumeita käytit? En halua tietää. Olen pelkuri. En vain kestä. Mitään tästä.

Vesan nuorin lapsi oli vangittu, ja edessä oli pitkä tuomio. Miten elää siinä mukana. Rakkaus lapseen ei loppunut synkkään tekoon. Tuli lyhyet vankilavierailut, mutta oikeudenkäynti oli liikaa. Asioiden piilottelu, häpeä, muiden ihmisten seuraaminen, tiesivätkö he, tuomitsivatko he, oliko hän huono isä? Marttisen tyyli kirjoittaa kauhistuttavista asioista salpaa hengen. Hänellä on taito löytää kaikista kipeimmät ja koskettavimmat tunne-elämän kipukohdat.

Annamari Marttisen Tapahtui mitä tahansa kertoi siitä, mitä vaikutuksia synkillä rikoksilla voi olla perheenjäseniin.

 

Annamari Marttinen, Tapahtui mitä tahansa *****

Tammi 2024

s. 277


Annamari Marttinen: Mitä ilman ei voi olla
Annamari Marttinen: Vapaa
Annamari Marttinen: Törmäys
Annamari Marttinen: Kuu huoneessa 
Annamari Marttinen: Häiriömerkintä
Annamari Marttinen: Korsetti

 

 

 

2 kommenttia:

  1. Anna-Leena Marttinen osaa kirjoittaa hyvin vaikeista asioista. Ainakin Häiriömerkintä ja Vapaa ovat minulle tuttuja. Tässä uusimmassa tuntuu olevan todella rankka aihe. Mietin, että onkohan liiankin rankka minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marttisen kirjat ovat todella kerta kaikkisen upeita huolimatta rankoista aiheista. Tässä kirjassa mennään häpeän ja hiljaisuuden ytimeen. Onko elämää murhan jälkeen ja miten perheenjäsenet voivat läheisen osoittautuessa rikolliseksi. Todella rankka aihe.

      Poista