tiistai 10. helmikuuta 2015

John Green: Kaikki viimeiset sanat

 ... jos ihmiset olisivat sade, minä olisin tihku, ja Alaska olisi rajumyrsky.

Luin yhdysvaltalaiselta kirjailijalta John Greeniltä ihanan nuorten kirjan Tähtiin kirjoitettu virhe, joka kertoi nuorista rakastuneista, jotka molemmat sairastivat syöpää. Kirja oli kaikesta surullisuudestaan huolimatta positiivinen ja hellyttävä kirja. 2014 Greeniltä suomennettiin hänen esikoiskirjansa, joka on nimeltään Kaikki viimeiset sanat. Kirjan nimi tulee nuoren päähenkilön harrastuksesta, joka on myös kirjailijan oma harrastus, nimittäin julkisuusihmisten viimeisten sanojen kerääminen, sanojen, jotka he sanovat juuri ennen kuolemaa. Niistä on myös kirjoitettu kirja, kirjoittaja ei kuitenkaan ole John Green. John Green on kirjoittanut kuusi kirjaa, joista Time-lehti valitsi vuoden 2012 parhaimmaksi kirjaksi Tähtiin kirjoitettu virhe teoksen, josta on tehty myös elokuva. Kaikki viimeiset sanat on mielestäni yhtä laadukas ja juonellisesti elokuva/näytelmäainesta.

Alaska nielaisi suullisen ranskalaisia, veti henkoset tupakasta ja puhalsi savut Hankin naamalle. "Kuolen ehkä nuorena", hän sanoi. "Mutta ainakin kuolen fiksuna. No niin, takaisin tangentteihin."

Miles oli muuttanut Alabamaan sisäoppilaitokseen. Miles etsi Suurta Ehkää ja toivoi löytävänsä sen ennen kuin kuolee. Aikaisemmassa elämässä hänellä ei ollut ystäviä, mutta sisäoppilaitoksessa hän sai oman kaveripiirin, johon sopeutui hyvin. Luvassa oli tupakointia, juopottelua, kiusantekoa muille oppilaille, snobeille, ja opettajille, ehkä tyttökaveri ym. nuoren miehen elämään kuuluvaa, joka siis aiemmin oli ollut Suuri Ehkä. Miles ei enää ollut ulkopuolinen, vaan hän kuului johonkin.

Treffikatastrofin jälkeen minusta oli parasta olla puhumatta Laralle mitään edes aivotärähdyksestä ja/tai oksennusiskustani, vaikka Lara olikin sanonut seuraavana päivänä matikantunnilla, "mjitas pienista".

Kaikki viimeiset sanat on kirjoitettu kahteen osaan: ennen ja jälkeen. Näiden tapahtumien keskipisteessä tapahtui jotakin hyvin traagista ja lopullista, mutta Miles huomasi sen kuten moni muukin, että aika parantaa haavat. Kun päästää surusta irti, niin saa lopulta tilalle jotakin uutta. Miles sai kokea rakastumisen ihanan tunteen ja sen Suuren Ehkän. Kirja oli ihana ja sitä oli todella hauska lukea ja uppoutua nuorten maailmaan, jolloin pienet asiat ovat valtavan suuria ja suuret asiat mahdottoman pieniä.

John Green, Kaikki viimeiset sanat *****
suom. Helene Bützow
WSOY 2014
s. 320
Looking for Alaska 2005


6 kommenttia:

 1. Minä en pitänyt Tähtiin kirjoitetusta virheestä, joten en oikein uskalla tarttua muihinkaan Greenin kirjoihin. Pitäisi kyllä yrittää, ennakkoluulojen kumoaminen on aina mahtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aivan lumouduin Tähtiin kirjoitetun virheen huumorista ja hellyttävästä tarinasta.
   Olen itsekin lukenut joiltakin kirjoittajilta kirjoja, vaikka en edes pidä niistä. Kochin taiturimainen kirjoitustyyli vetoaa, vaikka tarinat ovat kamalia.
   Ainahan kirjan voi skipata pois :)

   Poista
 2. Tämä on lukulistalla :) Kuulostaa hyvin kiinnostavalta kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen :)
   Kirja on loppujen lopuksi aika humoristisesti kirjoitettu ja sitten siihen sisältyy se iso tragedia, jonka vuoksi kirjassa on kirjoitettu Otsikot Ennen ja Jälkeen.

   Poista
 3. Aloituslainauksesi on osuva luonnekuvaus. Minä luin kirjan englanniksi ja panin merkille saman kauniin lauseen."If people were rain, I was drizzle and she was a hurricane."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta <3
   Green kirjoittaa nuoriin uppoavia kirjoja. Eräs 12-vuotias sukulaistyttö on lukenut Tähtiin kirjoitetun virheen neljä kertaa ruotsiksi, kerran suomeksi ja kerran englanniksi, ruotsi on kotikieli.
   Looking for Alaska on hieno ja hyvä tarina nuoruuden kasvukivuista.

   Poista