lauantai 14. helmikuuta 2015

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta

 Hyvä herra Graham,

olisittepa nähnyt, miten meidän pikkuisessa postitoimistossamme kuhisi. Kyläläisiä kerääntyi katsomaan, kun minä luin ensimmäistä ihailijapostiani, kuten te amerikkalaiset sanoisitte. Nuo ihmispolot varmaan luulivat, ettei kukaan meidän saaremme ulkopuolella ole kuunaan luonut katsettaan minun runoihini.

Tänään Ystävänpäivänä osallistun Ystävänpäivälukumaratoniin, ainakin puolikkaaseen. Tässä maratonin ensimmäinen kirja, unohtumaton rakkaustarina, aivan ihana kirja, josta tulin todella hyvälle tuulelle. Amerikkalainen kirjailija Jessica Brockmole on asunut useita vuosia Skotlannissa, joten hänen kirjansa, Kirjeitä saarelta, päätapahtumat tapahtuivat Skotlannissa. Kirjan päähenkilö oli  nuori runoilijatar Elspeth, joka asui Skyen saarella Skotlannissa, eikä ollut poistunut koskaan saarelta. Hän sai ihailijapostia amerikkalaiselta Daveyltä ja kirjeenvaihdosta tuli vuosikausia pitkä. Ensimmäinen kirje saapui Skyen saarelle vuonna 1912. Ensimmäinen maailmansota kolkutteli eurooppalaisten ovilla.

Älä päästä minua rintamalle, ennen kuin olen koskettanut sinua ensi kerran, ennen kuin olen kuullut sinun lausuvan minun nimeni. Älä päästä minua rintamalle, ennen kuin minulla on sydämessäni muisto sinusta.

Davey halusi osallistua ensimmäiseen maailmansotaan vuonna 2015. Vihdoinkin oli aika tavata, mutta tulisiko Elspeth pois omalta saareltaan, sillä hän kammosi purjehtimista.

En tiedä mitä vaihtoehtoja meille on tarjolla tulevaisuudessa. Mutta tarvitseeko meidän surra sitä nyt? Maailmassa on tarpeeksi murheita, turha lisätä uutta vyyhtiä siihen sekasotkuun. Keskity sinä pysymään poissa kranaattien ja luotien tieltä, niin minä keskityn kirjoittamaan sinulle ja rakastamaan sinua päivä päivältä enemmän.

Kirjeitä saarelta keskittyy kahteen maailmansotaan: ensimmäiseen ja toiseen. Toinen maailmansota herätti Elspethissä vanhat muistot nuoruusajan rakkaudesta. Pommitukset ja tyttären kyselyt herättivät halun etsiä nuoruudenrakastettu ja saada hänestä tietoja. Jessica Brockmole on kirjoittanut ihastuttavan kirjan rakastavaisista. Rakkaus koki kaikenlaisia esteitä, kuten hyvään tarinankerrontaan kuuluukin. Kirjeitä oli viehättävä lukea. Kirjan kuvioissa loukattiin läheisiä, sillä amerikkalaisen ja skotlantilaisen rakkaustarina ei ollut kaikkien mieleen. Suosittelen kirjaa kaikille historiallisten rakkaustarinoiden ystäville. Huolimatta rakkaudesta, kirja ei ole siirappimainen, vaan pikemminkin rosoinen ja elämänmakuinen, johon sodat toivat omat mausteensa. Lukekaa ja nauttikaa.

Jessica Brockmole, Kirjeitä saarelta *****
suom. Marja Helanen kiitos hienosta suomennoksesta
Bazar 2015
s. 327
Letters from Skye 2013
10 kommenttia:

 1. Rakastuin kirjan loppuun. Ihania Ystävänpäivän iloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa oli kaikki kohdillaan: alku oli hyvä, tarinankaari ja huippukohdat ja sitten se tapahtuma, joka muutti kaiken, sekä ihana loppu :)
   Hyvää Ystävänpäivää :)

   Poista
 2. Lukuintoa, jos maratoniaikaa on vielä jäljellä. :) Minä vasta suuntaudun kohti lähtökuoppia... tämä on todella kiinnostavan oloinen kirja, jossa on upean näköinen kansikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuintoa sinullekin :)
   Suosittelen tätä kirjaa, jos haluat vaihtelua ja keväistä kepeyttä lukupinoihin :)
   Jostakin syystä tykkään lukea rakkaudesta juuri keväällä :)

   Poista
 3. Tämä kirja kiehtoisi kovasti, kirjeromaaneissa on aivan oma viehätyksensä.

  Oikein ihanaa ysävänpäivää, Mai :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin kirjeromaaneja olen lukenut ja pitänyt kovasti.
   Kiitos Kaisa reetta ja hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 4. Oi historialliset rakkaustarinat ja kirjemuoto! Tämä vaikuttaa kiehtovalta kirjalta, saattaa olla että joskus ennätän tämän äärelle...

  Hyvää ystävänpäivän jälkeistä päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :)
   Uskon, että tämä kirja on kuin sinulle tehty, lue ihmeessä :)
   Hyviä lukuhetkiä :)

   Poista
 5. Hyvää ajanvietettä tämä romaani tarjoaa. Ihmiset tulevat lähelle ja miljöö on kiinnostava. Kirjeromaaneissa on jotain ihan omanlaistaan viehätystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin kirjan tunnelmaan ja toivon, että kirjasta tulee romanttinen elokuva joku kaunis päivä. On tämä niin ihana kirja :)

   Poista