tiistai 29. syyskuuta 2015

Sofi Oksanen: NormaNorma nousi autosta, repäisi skopolamiinilaastarit pois korviensa takaa ja kyynärtaipeista ja sytytti tupakan. Kohta hän heittäisi hautausmaalta haisevat vaatteensa takapihan roskalaatikkoon, leikkaisi pois päivän tuoman surun ja avaisi punaviinitonkan, jonka hän oli varannut keittiönkaappiin helpottamaan seuraavan aamun odotusta. Pitäisi vain avata portti ja astua porttikongiin. Se oli muodostunut viimeisten viikkojen aikana vaikeimmaksi askeleeksi.

Siinä se nyt on, Sofi Oksasen uusin teos, Norma. Kirjan kansikuva on todella hieno ja vastaa hyvin kirjan sisältöä, joka kertoo tarinan kolmikymppisestä Normasta, joka elää yksin ja vielä yksinäisemmäksi hän tuli, kun äiti kuoli yllättäen. Norman ja äidin asunnot sijaitsivat samassa talossa. Kirjan tarina on tummasävyinen ja jännittävä. Mukana on kansainvälistä rikollisuutta ja kotimaan liike-elämän kovan luokan johtajia, jotka keinoja kaihtamatta etsivät rikastumiskeinoja. Tällä kertaa peiteoperaatioina liikkuivat hiukset, mutta sen alta löytyi mm. ihmiskauppaa. Sofi Oksasen Norma joutui yllättäen äitinsä kuoltua velkojien eteen, äidin velkojen ja velkoja perivät juuri nämä kotoperäiset gangsterit, kirjan klaani.

- Äitisi ei ollut sekaisin, äitisi ei ollut Helena eikä äitisi ollut höperöitymässä kuten mummosi. Äitisi oli sekaantunut ikäviin ihmisiin. Siksi hän käveli raiteille. Itse. Vaikka hän varmasti kuvitteli suojelevansa sinua teollaan, hän vain jätti koko sopan sinun harteillesi.

Norma sijoittuu nykyaikaan, mutta siinä muistellaan vanhoja sukulaisia ja tapahtumia. Äiti oli koonnut tyttärelleen kuvia ja tarinoita vanhoista sukulaisista. Äidin haaveena oli, että he muuttaisivat ulkomaille ja tietysti taka-ajatuksena oli karistaa velkojat pois niskaan hengittämästä. Kirja oli niin mukaansatempaava juoneltaan, että luin sen yhdellä lukukerralla ja kello taisi olla aika paljon yöllä, kun lopetin lukemisen. Pidin kirjan juonesta paljon enemmän kuin edellisestä kirjasta Kun kyyhkyset katosivat. Puhdistus on Sofi Oksasen kirjoista se, josta pidän eniten.

Norma keskittyi päämäärään, siihen että näkisi seuraavan juhannuksen.

Norma jatkaa hienon kirjailijauran luoneen Sofi Oksasen vaikuttavien yhteiskunnallisten kirjojen sarjaa. Tarinan tihenevässä jännityksessä on jotain mystistä ja erikoista, joka sai hengityksen tihenemään ja lukemaan nopeasti Norman tarinan, Norman, jolla oli harvinainen lahja, joka oli pidettävä piilossa. Todella erikoinen lukukokemus, jonka jaan mielelläni muiden lukijoiden kanssa. ****

Sofi Oksanen, Norma
LIKE 2015
s. 304

Oksanen Sofia: Kun kyyhkyset katosivat


12 kommenttia:

 1. En ole ehtinyt tätä vielä lukea, mukava jos on juoneltaan parempi kuin "kyyhkyset"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tiivistunnelmainen ja tästä puuttuu tietyt teemat mm. Viro, vaikka sen olisi hyvinkin voinut liittää myös tähän kirjaan. Tässä on uusia teemoja mukana mikä on hyvä. Teksti on uskomattoman hienoa ja ne dialogit ja pohdinnat.

   Poista
 2. Ensimmäinen lukemani blogiarvio Normasta, jännittävää! En ole itse aikeissa lukea tätä vielä, ehkä joskus ensi vuonna, mutta mukava kuulla, mitä tästä pidetään, koska en ole oikein varma, minkälaisia fiiliksiä kirja minussa nyt herättää. Toisaalta kiinnostaa, toisaalta ei aivan kamalasti, joten jään odottelemaan muita arvioita ja katson, mihin suuntaan fiilis kehittyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin luvata, että kirja on ihan erilainen kuin edelliset, joten kannatan lukemaan, voit yllättyä.

   Poista
 3. Minäkin luin tämän kahdessa päivässä (joka on minulta aika nopeaan!). Kirjoitus tulee blogiin loppuviikosta :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin tämän julkaisupäivänä, mutta minulla oli vielä kesken tuo edellinen kirja. Sormet syyhysivät ja hiusjuuria kutitti, sillä kirja veti puoleensa magneetin tavoin :) Kiva, että postaus on tulossa :)

   Poista
 4. Kiitos arviostasi Mai!
  Totta kai luen kun milloin hankin kirjan..:)

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili :) Sofi Oksasesta on kehittynyt suomalainen kulttuuripersoona, joka tunnetaan hyvin ulkomailla. Hänen kirjojansa on käännetty 48 eri kielelle, joka on huikea saavutus.
   Suosittelen kirjaa myös sinulle :)

   Poista
 5. Sinulta on ehtinyt tulla monta hyvää bloggausta sinä aikana kun olen joutunut olemaan paljon Blogistanista hektisen syyskuuni vuoksi. (Uusi työpaikka) Nyt alkaa helpottaa... Tulen ensi tilassa lukemaan artikkelisi erityisherkkyydestä. Kiinnostaa, mutta olen toistaiseksi ehtinyt vain silmäillä. Keep up the good work ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uuteen työpaikkaan :)
   Snellmannin kirja on todella hyvä, suosittelen :)

   Poista
 6. En ole vielä ehtinyt tutustua Sofi Oksaseen ollenkaan, mutta arviosi sai minut kiinnostumaan ormasta. Vaikuttaa lisäksi sen veeran erilaiselta edeltäjistään, ettei haittaa, vaikka tämän lukee ensimmäisenä Oksasen kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, kirja ei kuulu edelliseen aihepiiriin. Tämä on ehkä kirjoitettu vähemmällä vimmalla eikä tästä naisasiat nouse niin ärhäkästi esille kuin edellisistä kirjoista, vaikka on tässä kyllä kaikenlaista naisiin liittyvää kuten hiuslisäkkeet ja sijaissynnyttäjät plus ihmiskauppa, mutta niitä ei kuvata yhtä intohimoisesti kuin mm. Puhdistukseen liittyvää prostituutiota tai sisarkateutta ja naisena selviytymistaistelua miehitetyssä Virossa.

   Poista