keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Eowyn Ivey: Maailman kirkkaalle laidalle


Eilen illalla hämärän aikaan rantaa pitkin löntysti ruskeakarhu soutuveneittemme keskellä. Tänään mittasimme hiekasta tassunjäljen, joka oli yhtä leveä kuin miehen kaksi kämmentä vierekkäin levällään. Ajatukseni kiirivät Sophieen aina kun en ole työssä, vaikkei minulla ole varaa moiseen nautintoon. Minun on keskityttävä nykyiseen tehtävääni.

Eowyn Ivey jatkaa Alaska-aiheen parissa uusimmassa kirjassa Maailman kirkkaalle laidalle. Esikoisteos Lumilapsi sijoittui myös Alaskaan ja oli Pulizer-palkintoehdokas. Uusin teos on jo päässyt Amazonin vuoden 2016 parhaiden kirjojen listalle. Maailman kirkkaalle laidalle sijoittuu vuoteen 1885, mutta kyllä siitä löytyy hieman nykyaikaakin. Kirja on kirjoitettu etupäässä päiväkirjamuodossa, joten se on kirja minun makuuni, sillä päiväkirjamaiset ja kirjeromaanit ovat lempilukemistoani. Koska kuljemme kirjassa kaukana historiassa, on tekstikin hieman vanhanaikaista, joka sopii kirjan luonteeseen hyvin.

Kirjan päähenkilöt ovat vasta-avioitunut pari Sophie ja Allen Forrester. Sophie jää Vancouverin kasarmille siksi aikaa, kun mies on tutkimassa Alaskan erämaa-alueita, joita kukaan ei ole pystynyt ennen tutkimaan, tai tutkimusretket ovat epäonnistuneet. Alueella asuu paljon intiaaneja, joten heidän lukumääränsä, asuinpaikat, aseet, metallivarat ym. rikkaudet pitää raportoida tarkkaan. Siksi Allen kirjoittaa joka päivä, mutta sen lisäksi hän kirjoittaa päiväkirjaa Sophielle, jonka hän tietää janoavan tietoja matkasta.

Kun kirjoitan tätä, lähelläni istuu intiaani nimeltä Skilly. Hän osaa hieman englantia, mutten ole koskaan nähnyt yhtä hurjan näköistä intiaania. Hänen nenäänsä lävistää sylinterimäinen hammaskotilo. Mustat hiukset on jyrsitty lyhyiksi aivan kuin tylsällä veitsellä. Yllään hänellä on karibunnahasta tehty, sudenkarvalla koristettu anorakki & kaulassa helmikoristeinen veitsentuppi – niistä ollaan tavattoman ylpeitä & intiaanimiehet eivät riisu niitä edes käydessään nukkumaan.

Lumilapsi oli aikuisten satukirja, sitä samaa fantasiaa löytyy tästäkin kirjasta. Kirjassa on paha henki, joka muuttaa muotoaan ja aiheuttaa ikäviä tapahtumia erämaamatkalaisille ja myös Sophielle. Tämä fantasiaosuus kirjan koko matkan ajan tekee kirjasta mielikuvitusrikkaamman tarinan, joka yhdessä hurjien luontokuvausten kanssa kuvittaa kirjan seikkailuksi vailla vertaa. Intiaanien elämä oli vielä vuonna 1885 vapaata vaelluselämää luonnon lakien mukaan, he noudattivat vanhoja esi-isiltä perittyjä tietoja, taitoja ja kulttuuria sekä uskontoja. Kirjassa pääsemme kurkistamaan intiaanien elämäntyyliin ja siihen mitä heille on tehty ja mitä tullaan tekemään.

Vaikka kersantti Tillman & luutnantti Pruitt ovat todistajina, ei tee mieli kirjata tätä. Miten selitämme sellaisen tapahtuman? Olemme nälissämme, se on totta, mutta olen minä ollut vieläkin lähempänä nälkäkuolemaa, enkä silti ole kokenut tällaisia hallusinaatioita. Olemmeko mahdollisesti törmänneet johonkin luonnonpäihteeseen?

Maailman kirkkaalle laidalle vie tutkimusretkeläiset uskomattomiin seikkailuihin luonnon ja pahahengen kiusatessa heitä. Intiaaneilla oli omat shamaaninsa, joista joku yritti saada retken epäonnistumaan, joten Allen ja kumppanit kokivat kaikenlaista uskomatonta. Kotona Vancouverissa Sophien päivät täytti hänen uusi harrastuksensa, joka liittyi luontoon. Kirjailija nostaa hienovaraisesti esille 1800-luvun lopun naisen aseman eri yhteiskuntaryhmissä. Myös intiaanien asema ja heihin kohdistuneet epäkohdat nousevat esille. Kirja on niin mielenkiintoinen ja se sisältää niin paljon kaikkea kiinnostavaa, että tekisi mieleni aloittaa kirja uudestaan alusta. Kirja on huikea seikkailukirja.

Äärettömyys, koko ihanuus, supussa kuin kosteat höyhenet pikkuruisen munan sisällä.


Eowyn Ivey, Maailman kirkkaalle laidalle *****
Suom. Marja Helanen
Bazar 2017
s. 547
To the Bright Edge of the World 2016
Seikkailukirja
Alaska

Eowyn Ivey: Lumilapsi

9 kommenttia:

  1. Mulla on tämä juuri lainassa kirjastosta, mutta en ole ehtinyt lukemaan kun taas kävi niin, että kaikki varaukset tupsahti melkein yhtäaikaa noudettavaksi, yyh! Ihana kansikuva ja kiinnostavan kuuloinen tarina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut sama ongelma, nyt niitä kirjoja sitten tulee kirjastosta liikaa yhdellä kertaa.
      Jokin tuossa kansikuvassa häiritsee minua, se on ehkä tuo possunpunainen väri ja kuvan leikkaus aivan kuin jostakin isommasta kokonaisuudesta. Jos saisin muuttaa sitä, siinä olisi tuo maisemakuva kokonaisuutena ja naisen pää.
      Kirjassa on muuten niin paljon kaikenlaista esim. valokuvia. Tuo minun bloggaukseni ei tee ollenkaan oikeutta kirjalle. Kirja on tämän vuoden parhaimpia mitä olen lukenut <3

      Poista
    2. Tai siis taustavärin vaihtaisin. Ei se luonnonvalossa ole ihan noin possunpunaisenkellertävä.

      Poista
  2. Oho, tämähän vaikuttaakin oikein kiintoisalta. Olin etenkin lapsena inkkarifani ja silloin tuli luettua paljon Hopeanuoli-sarjakuvia. Tästä Eowyn Iveyn kirjasta en ole pahemmin ottanut selvää, koska Lumilapsi jäi minulle hieman vaisuksi kokemukseksi (Tai siis pidin siitä, mutta se plärhäti loppua kohden). Nyt kuitenkin sinun mietteesi luettuani taitaakin takki kääntyä ja nostankin tämän lukulistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että pidät kirjasta ja Sophien harrastuksesta. Tämä on hiukan erilainen kirja, josta nostan pointseja. Suosittelen :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Very beutiful and exiting novel from Alaska. I like it <3

      Poista
  4. Eikö teillä voi kirjastossa lukita varauksia? Helmetin tietokannassa varauksen voi lukita ja tällöin varauspaikkasi jonossa etenee koko ajan, mutta pysähtyy viimeistään silloin, kun olet ensimmäisenä jonossa (ellei joku muu ole lukinnut omaa varausta anna ennen sinua, jolloin et luonnollisesti pääse numero ykköseksi). Sitten voitkin vapauttaa lukituksia itsellesi sopivana aikana. Takanasi olevat varauksen saavat kirjan ennen sinua, kunnes poistat lukituksen. Todella kätevää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tutustunut tuohon käytäntöön, mutta pitääpä tarkistaa, onko Vaskissa Turun nettikirjastossa tuo sama käytäntö. Kiitos neuvoista. Hyvä neuvo ja käytäntö :)

      Poista