tiistai 15. lokakuuta 2024

Charlotte Al-Khalili: Vastapyörre

 


Silloin hän kuulee viimeinkin. Sireenit, pelastus. Hän avaa silmänsä toivottaakseen siniset valot tervetulleiksi, mutta katu on tyhjä. Ääni haipuu kaukaisuuteen, ambulanssi ei tule hänen luokseen, ja se vahvistaa hänen epäilyksensä.

Ruotsalaisen Charlotte Al-Khalilin esikoisdekkari Vastapyörre sujahti piireihin, jossa ei pelätä väkivaltaa, päinvastoin, väkivalta oli toimintatapa, millä saavutettiin omia etuja. Vastapyörteen maailmassa liikuttiin maahanmuuttajien, huumeiden ja yhteiskunnan ikävimpien asioiden piirissä pää sekaisin ja teräviä veitsiä heilutellen.

Sinä iltana he istuivat Adamin kanssa kotona Stuvassa katsomassa painia. He blandasivat Elliotin laivalta ostamaa vodkaa ja Red Bullia ja ottivat pari amfetamiinitablettia.

Kirjan tapahtumissa selvitettiin Adamin väkivaltaista kuolemaa. Poliiseilla ei pahemmin ollut intoa selvittää väkivaltaisen rikoksista tuomitun miehen kuolemaa, mutta äiti etsi selviötä tapahtumille. Adamin kaverin Elliotin piirtämät hahmot veivät tutkimusta eteenpäin. Elliotin oma elämä oli muuttunut ahdistavaksi ja pelokkaaksi. Tilanteessa, jossa Adam kuoli, Elliotkin loukkaantui. Jokainen päivä näyttäytyi täynnä pelkoja.

Sen jälkeen kaikki kävi nopeasti. Lovisa perääntyi niin että selkä painautui vasten postilokeroita, ja hän näki tapahtumat puhelimen näytöltä kuin filminpätkinä. Hän ei uskaltanut nostaa katsettaan, hän ei kyennyt kohtaamaan todellisuutta.

Kirjassa oli myös pari lukiolaista tyttöä, Poppy ja Lovisa, jotka liittyivät juttuun todistajina. Mitä he oikein todistivat? Mikä heidän osuutensa oli tapahtumiin? Charlotte al-Khalili on kirjoittanut nykyaikaan sijoittuvan mysteerin, joka kyllä selvisi, mutta jätti mieleen kysymyksiä, joihin ehkä toinen sarjan kirja toisi vastauksia. Kiinnostavat henkilöhahmot, nopeat tapahtumat, väkivalta ja rikollisuus kutoivat tarinan, jonka takaa löytyi henkilö, joka piti puikkoja käsissään hyvin tiukoin ottein.

 

Charlotte Al-Khalili, Vastapyörre ****

Suom. Anu Koivunen

BlueMoon 2024

s. 422

Malström 2022 

Dekkari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti