torstai 12. huhtikuuta 2012

Maria Eriksson: Mian salaisuusMian salaisuus (2006) on jatkoa kirjoille Uhatut ja Turvapaikka, mutta nyt kirjoittajana on ainoastaan Maria Eriksson. Aiemmat kirjat Maria teki yhdessä Liza Marklundin kanssa. Ensimmäinen kirja oli todella hyytävä ja siinä kerrottiin seikkaperäisesti päähenkilön Mian ja hänen tyttärensä Emman kokemasta perheväkivallasta. Kirjoittaja oli selkeästi Liza Marklund. Turvapaikka-kirja oli sekavammin kirjoitettu ja siinä oli runsaasti lukijaa hämääviä, mutta samalla kiusallisia virheitä vuosiluvuista. Kerronta oli myös sekavaa. 
Uhatut-kirjassa Mia ja Liza aloittivat yhteistyön ja kirjan kirjoittamisen. Turvapaikka-kirjassa aloitettiin Turvapaikkakirjan kirjoittaminen, joka nyt hämää Mian salaisuus-kirjassa, koska siinä aletaan myös kirjoittaa Turvapaikka-kirjaa. Mutta samalla ennen kirjan kirjoittamista, Mia kertoo ystävilleen ja tuleville sukulaisilleen, että on kirjoittanut jo kaksi kirjaa, jotka on julkaistu Ruotsissa.

Välillä Mia kertoo olleensa Andersin kanssa 13vuotta, välillä 15 vuotta. Pojalleen Michaelille (kirjassa Daniel) Mia kertoo kaikenlaista miksi ei voinut pitää yhteyttä, joka ei oikein vaikuta järkevältä. Poika luuli, että äiti on kuollut, salaisuuksia salaisuuksien päälle. Kirjasta sai vaikutelman, että se oli jälleen salaisuus ja kaikkea kerrottiin, mutta salaillen. Uhatut ja Turvapaikka olivat salaisuuksien verhoamia ja niistä oli poistettu Mian vanhin poika Michael, jonka Mia jätti Ruotsiin.

Perheväkivalta jättää jälkensä ja Mia ja Anders erosivat. Mia löysi pian Jeffin ja oli tosi yllättynyt, kun Jeff sanoi häntä lihavaksi. Kyllähän ihminen itse näkee oman muuttumisen, jos viitsii katsoa peiliin. Mia oli syyttelemässä ystäväänsä, että tämä ei ole kertonut hänelle, että hän on lihava. Samaa katkeraa syyttelyä Mia käy entistä miestä Andersia kohtaan, että tämä on laiska ym., vain hän itse on kyennyt pelastamaan perheen, Anders ei ole tehnyt mitään perheen elättämiseksi.

Kirjan hieno yksityiskohta oli Mian ajattelu omasta pojastaan, jonka jätti Ruotsiin, muistelu pienestä pojasta. Poika oli joutunut käymään psykologin luona juttelemassa ongelmistaan. Lopulta Mia ottaa Jeffin painostuksesta Michaeliin yhteyttä, ja poika tuli vierailulle Yhdysvaltoihin. Heidän juttelunsa oli kirjan koskettavin kohta.

Mia vaikuttaa kovalta ja katkeralta. Hän syyttää herkästi amerikkalaisia naisia lihavuudesta, kotiäitiydestä, valmisruoista ym. Mia tarvitsisi enemmän omaan peiliin katsomista ja omien tekojensa ajattelua, pehmenemistä. Minua jäi vaivaamaan myös Manuel-poika, joka oli Turvapaikka-kirjassa, ja jota Mia perheineen auttoi koulutuksessa. Kirjassa olisi ollut hyvä, jos siinä olisi ollut maininta Manuelin kohtalosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti