tiistai 10. huhtikuuta 2012

Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö
Miltä tuntuu olla perheen hyljeksitty ja aliarvioima lapsi? Miltä tuntuu, kun muu perhe syyttää kaikesta vanhinta lasta, tyttöä? Onko tyttö perheen musta lammas vai ovatko vanhemmat niitä mustia lampaita? Äiti on tanskalainen aatelisperheen tytär, isä kenraali Ehrnroth, kummitäti Tanskan leskikuningatar ja eno kreivi. Tytön kasvattajina toimivat vaihtuvat lastenhoitajat ja au-pair-tytöt. Yhtään kiinteää lapsi-hoitaja-suhdetta ei synny missään vaiheessa.

Perhettä pidetään rikkaana, mutta lapset eivät saa rahaa menoihinsa esim. karkkeihin, joten tyttö alkaa varhaisessa vaiheessa varastaa äidin ja isän karkkeja, suklaata, herkkuja ja rahaa, jotta saa karkkia rakkaudennälkäänsä. Hän varastaa myös kauppa-autosta, eivätkä myyjät tee ilmoitusta vanhemmille, koska perhe on varakas ja kuuluisa. Varastelua ja ahmimista ei pysäyttänyt mikään. Läskireisi eli fläskus, sillä nimellä tyttöä nimiteltiin kotona muiden nimitysten lisäksi. Vanhemmat puhuivat painosta joka päivä, sillä hoikkuutta ihannoitiin.

Ahmimisen lisäksi murrosiässä mukaan tuli juominen ja Saksaan muuton jälkeen lääkkeet ja anoreksia, jota tyttö pitkään toivoi, jotta elämä päättyisi. Onneksi ei päättynyt, sillä hän oli saanut huolehtivia ystäviä ympärilleen. Paranemisprosessi ei ollut helppo.

Karin Ehrnrooth on kirjoittanut kirjan omasta kipeästä kasvustaan lapsena ja nuorena. Hän on yrittänyt kirjassa ymmärtää, miksi hän oli niin hyljeksitty, mutta kirja ei anna vastausta siihen. Kirja antaa vastauksen siihen, että jos lapsi ei saa rakkautta, huolenpitoa ja turvaa, voi kasvukehitys muuttua vinoon. Kirjan alkuperäinen nimi on Flickan som blev fel ja suomennos Vinoon varttunut tyttö (2011). Nimi kuvaa selkeästi kirjan sisältöä ja Karinin kehitystä lapsesta aikuiseksi.

Kirjan tapahtumat ovat sekalaisessa järjestyksessä, joka hieman häiritsee lukemista, välissä on päiväkirjamerkintöjä ja omia kirjoitelmia eri vuosilta. Kirja on surullinen kuvaus masennuksesta ja syömishäiriöstä.

Karin Ehrnrooth, Vinoon varttunut tyttö
Gummerus 2011
Alkuteos Flickan som blev fel 2011
 

2 kommenttia:

 1. Minusta Karinin tekstikin oli loistavaa eli pysyin hyvin 'kärryillä'.

  Kirja on hyvin, hyvin surullinen, mutta tätä tapahtui ja tapahtuu.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Leena. Kirja on surullinen kasvukertomus ja kertoo siitä miten julmia vanhemmat voivat olla, jamit seurauksia lapselle on julmuudesta.

   Poista