keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

David Foenkinos: Vaimoni eroottinen potentiaali


 


Tämä vastustamaton ja hauska kirja alkaa aika vakavalla aiheella, sillä kirjan kertoja on päättänyt tehdä itsemurhan metrossa, mutta aikomus epäonnistuu ja hän joutuu joksikin aikaa hoitoon. Hector on tavaroiden hamstraaja ja keräilijä, töissä veljensä firmassa, sunnuntaina syödään vanhempien luona, kaverin miespuolinen asuinkumppani kopeloi Hectorin jalkoväliä ym.Hänen elämäänsä tulee yllättävä käänne, kun Hector kohtaa naisen ja menee tämän kanssa naimisiin. Sitä ennen on naisen veljen kunnioitus saavutettava ja se tapahtuu erikoisella tavalla.

Hectorilla on siis kaikenlaisia erikoisia pikkujuttuja elämässään, mutta elämää suuremmaksi kohokohdaksi hän kokee vaimonsa eroottisuuden aivan tavallisessa kotityössä. Vaimo onnistuu kiusoittelemaan Hectoria kyseisellä kiinnostuksen kohteella ja kirjassa tapahtuu aika erikoisia kommelluksia eroottisuuden saralla.

Hector ei ollut lukenut Aragonia, eikä Aragonia loppujen lopuksi tarvitsekaan lukea tietääkseen, että aistillinen nautinto on diktatuuria. Se on suurin mahdollinen tyranni, jonka voi suistaa vallasta vain suistamalla itsensä vallasta.

Kirjan lopussa Hector kohtaa aikamoisen yllätyksen, jota itse pidän mahdottomana salaisuutena normaalielämässä, mutta kirjan sivuilla siitä on huvittava lukea. 

David Foenkinos on ranskalainen kirjailija, jonka alkuperäinen teos Vaimoni eroottinen potentiaali julkaistiin Ranskassa 2004, mutta suomennos vasta 2012. Hän on 2000-luvulla julkaissut 12 romaania ja kirjoja on käännetty 15 kielelle. Hänen pääteoksena pidetään Nainen, jonka nimi on Nathalie (suomennus 2011), jonka kirjailija on ohjannut veljensä kanssa elokuvaksi.

David Foenkinos, Vaimoni eroottinen potentiaali
suom. Pirjo Thorel
Gummerus 2012
s. 203

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti