maanantai 7. toukokuuta 2012

Markus Nummi: Karkkipäivä


 

 
 
Markus Nummen Karkkipäivä (2010) kertoi useiden henkilöiden tarinaa sekoittuneena toisiinsa. Ihmiset eivät tunteneet toisiaan, mutta oppivat kirjan edetessä tuntemaan hiukan enemmän. Kirjan sankarihahmoiksi nousivat aloitteleva kirjailija Ari ja mummonsa luokse viety Tomi. Tomi eli selviytymiskamppailua, koska mummo joutui sairaalaan ja eronneet vanhemmat bailasivat ennemmin, kuin huolehtivat lapsestaan. Arin ja Tomin tiet kohtasivat ja Ari yritti hiukan huolehtia pojasta.


Tomin huolena oli Mira, jota Miran äiti ei päästänyt ulos leikkimään. Miran äiti oli sekoamassa, ja Mira oli joutunut äitinsä sekoilun uhriksi. Tomi oli varma, että Miran äiti oli noita, joka oli kaapannut prinsessa Mirabellan ja piti tätä vankinaan. Tomi oli loppujen lopuksi oikeassa ja sai muutkin uskomaan tarinaansa. Tomi oli jopa niin reipas, että soitti sosiaalipäivystykseen ja teki ilmoituksen Miran heitteillejätöstä. Sosiaalipäivystys piti soittoa pilasoittona, koska soittaja oli lapsi. Tomi itse oli heitteille jätetty lapsi, mutta piti huolta myös muista. Tämä oli tarinan ydin. Miksi lasten pitää itse huolehtia itsestään? Miksi vanhemmat hankkivat lapsia ja lopettavat heistä huolehtimisen?

Turvattomuus ja lasten huono kohtelu lisääntyvät koko ajan suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Lasten huono kohtelu ei ole yhteiskunnallisesta asemasta kiinni, mutta huono-osaisuus, työttömyys ja alkoholin liikakäyttö heikentävät lasten mahdollisuuksia selvitä vanhemmista, jotka eivät ole oppineet mitä vanhemmuuteen kuuluu. Lapselle on hyvä, jos ympärillä on läheisiä, jotka huolehtivat hänestä, jos vanhemmat eivät pysty siihen. Vanhempien velvollisuus on hankkia lapselle myös muita hoitajia, jos he kokevat itse riittämättömyyttä.

Miran äiti sekosi ja lapsi oli helpoin kohde mihin kohdistaa omaa pahoinvointia. Toivottavasti lapsi selvisi kovasta kokemuksesta. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2010. Suosittelen tätä kirjaa varsinkin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ihmisille, sillä kirjassa on useampi aihe, joka koskettaa lastensuojelua. Milloin on aika puuttua asioihin ja kenen se on tehtävä!

Markus Nummi, Karkkipäivä ****
Otava 2010
s. 350



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti