keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Kirsi Tuominen: Tuoksuva puutarha ja parveke

Talvisissa lumisateissa on ihana istua sisällä nojatuolissa ja katsella puutarhakirjoja. Kirsi Tuominen on koonnut Tuoksuva puutarha ja parveke (Minerva 2012) kirjaansa tuoksuvia kukkia, köynnöksiä, pensaita, puita ja yrttejä sen vuoksi, että kasvien tuoksu vaikuttaa meihin tiedostamatta niitä. Kirjoittajan mielestä tuoksut virkistävät, rauhoittavat ja toisinaan herättävät jopa näläntunteen. Itselleni käy aina niin, kun haistelen mäkimeiramia, joka on oregano ja sitä käytetään yleisesti pizzamausteena, tosin itse ripsauttelen sitä monesti pastan seuraksi, tai uusien perunoiden seuraksi, jolloin ruoat saavat uudet makuvivahteet. Herkullinen porkkana maasta revittynä vaatii heti pesua ja syömistä, sillä sen makeutta ei voi sanoin kuvailla. Mansikkapellolla mansikat katoavat parempiin suihin samoin ahomansikat, joiden tuoksu ja maku vivahtavat karvasmanteliin.

Tuomisen mielestä kasveilla on ihmisiin suuri vaikutus, sillä ne tuovat luonnon lähelle, antavat iloa, kauneutta ja elävöittävät ja rauhoittavat mieltä. Valikoimalla kasveista puutarhaan ja parvekkeelle ne, joista itse pidämme, niistä muodostuu ympäristö, jossa viihdymme parhaiten. Tietysti kasvien valitsemiseen on tiettyjä sääntöjä, sillä maaperä ja olosuhteet vaikuttavat niiden valintaan. Jos puutarhuri keskittyy tuoksuviin kasveihin, hänen hajuaistinsa kehittyy, nenä herkistyy ja tuoksumuisti laajenee, sillä kasvi voi tuoksua eri kehitysvaiheissa erilaiselle.

Tuominen on ammatiltaan hortonomi, puutarhaopettaja ja puutarha- ja ympäristöneuvoja. Hän on kokemuksensa perusteella valinnut Tuoksuvaan puutarhaan ja parvekkeelle Suomessa menestyvät tuoksuvat lajikkeet. Kirja sisältää runsaasti valokuvia, piirroksia sekä ohjeita oman tuoksuvan puutarhan ja parvekkeen luomiseksi. Kun puutarhakärpäsen puraisema innostunut hortonomin alku aloittaa puutarhatyönsä, hän kokee myös muita tuoksuja, kuten mullan, sateen, sienten, lehtien, rikkaruohojen ja nurmikon tuoksun sekä yllättyy erilaisten hyönteisten ja perhosten ihailusta varsinkin kukkia kohtaan. Toisinaan toukat ja muut ötökät syövät kaiken, joten varsinkin syötävät kasvikset kannattaa suojata harsoilla, että työ ei mene ötököiden suihin.

Kesäiset kukkaistutukset, uudet kylvöt ja aamusta iltaan hyöriminen puutarhassa on maailman ihanin harrastus aika monen puutarhaihmisen mielestä. Toisille ihmisille riittää pienempikin puutarha esimerkiksi vanhanajan pelargoniat keittiön tai olohuoneen ikkunalla tai onnekkaimmat, joilla kaupunkioloissa kerrostaloasunnossa on parveke, voivat sisustaa sen mitä mielikuvitusrikkaimmilla tavoilla. Helpointa on ostaa multasäkki, pistää se reikiä täyteen ja istuttaa siihen pari mansikantainta, salaatinsiemeniä ja sipulin mukuloita ja vaikka keskelle samettiruusu karkottamaan hyönteisiä. Tietysti kastelusta pitää huolehtia, eikä kannata päästää multaa kuivumaan. Heinä-elokuussa sato on valmis ja herkut voi kantaa pöytään. Parvekeistutuksissa vanhat sangot ja saavit sekä purkit ja purnukat voi hyödyntää yrttien, perunoiden ja muiden kasvisten kasvatuksessa. Voi ne istuttaa täyteen tietysti kauniita kukkasia, mikä huumaava tuoksu ja mikä ilo on seurata kukkien ja kasvisten kasvua pitkin kesää.

Tuoksuva puutarha ja parveke – kirjan parhainta antia ovat sen selkeys, erinomaiset valokuvat ja kasvatusohjeet. Kirja käy jokaiselle puutarhanperustajalle peruskirjaksi, sillä ohjeet olivat selkeät ja kasvit tunnistaa kuvista. Olisin toivonut vielä selostusta siitä, mitkä ovat kasvien pahimmat viholliset ja mikä niihin auttaa, sillä jokainen puutarhuri kohtaa ötökät, etanat, kotilot, toukat ym. ja muutaman päivän päästä kasvimaa ja kukkaset on syöty parempiin suihin. Suosittelen myös Onnellisen puutarhurin vuosi-kirjaa. *****

3 kommenttia:

 1. Voi kun pian olisi kevät ja pääsisi tuonne pihamaalle kurkkimaan ensimmäisiä kukanalkuja :)

  VastaaPoista
 2. Hyvää fiilistelyä! Nyt se kesä onneksi vihdoin koittaa ja puutarhakokeilut pääsevät taas valloilleen. Itselläni ekaa kertaa citypuutarha a.k.a lasitettu parveke käytössä, pakkohan se on sulloa täyteen kaikenlaista kivaa.

  Tämä kirja pitää käydä lainaamassa kirjastosta, inspiraatio ja hyvät neuvot tulevat aina tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy ihmeessä lainaamassa tämä kirja, jos omistat parvekkeen. Maaliskuussa on julkaistu myös Kaupunkiviljelijän opas, jossa opastetaan kasvattamaan syötävää mm. parvekkeella. Kunhan saan sen kirjastosta, postaan siitä tässä blogissani.

   Onnea ja yritystä puutarhahommiin :)

   Poista