tiistai 26. helmikuuta 2013

Anders Roslund ja Börge Hellström: Kolme sekuntia


Kolme sekuntia (Tre sekunder 2009, suom. 2011) on huippujännittävä rikosromaani, joka on kahden ruotsalaiskirjailijan viides yhteinen kirja. Anders Roslundin ja Börge Hellströmin Kolme sekuntia on ensimmäinen kirja, jonka olen lukenut heidän tuotannostaan, mutta tarina oli niin kihelmöivän kutkuttavan erikoinen, että tulen varmasti lukemaan myös muita heidän trillereitään.

Kirja on löytö kirjakaupan alennusmyyntilaarista, enkä kadu hankintaa yhtään. Ensinnäkin, minusta on huippuhienoa, että kaksi kirjailijaa pystyy kirjoittamaan sulavasti yhteen. Toiseksi, tutustuin jälleen uusiin ruotsalaisiin dekkarikirjailijoihin, joita riittää ja riittää. Kolmanneksi, kirja on miesten kirjoittama, sillä olen luvannut itselleni, että pyrin lukemaan enemmän miesten kirjoja kuin tähän asti olen lukenut. Neljänneksi, kirja on saanut Lasiavain-palkinnon parhaasta pohjoismaisesta rikosromaanista vuonna 2010, Britanniassa se valittiin parhaaksi ulkomaiseksi rikosromaaniksi ja heidän rikoskirjailijoiden yhdistys myönsi kirjalle Kansainvälisen Tikari-palkinnon vuonna 2011.

Kirjan pääosassa on tuittupäinen vanhempi rikospoliisi Ewert Grens, joka suree vaimoaan Annia. Ewert ei pysty surunsa vuoksi nukkumaan asunnollaan, vaan nukkuu yönsä työhuoneensa sohvalla tai lattialla. Grens sai tutkittavakseen niin kutsutun huumeteloituksen ja selvitti nopeasti teloitetun henkilöllisyyden, mutta sitten nousi seinä vastaan kaikkialta. Lopulta hän pääsi erään vastavangitun taparikollisen jäljille, mutta yrittäessään päästä kuulustelemaan miestä vankilaan, vankilanjohtaja ilmoitti, että mies on eristyksissä sairaalaosastolla. Mies oli todellisuudessa eristysosastolla, jonne myös rikollisjengin jäsenet hankkiutuivat. Miehen elinpäivät ja tunnit alkoivat olla lopussa, ainakin vihollisten mielestä.

Grensin jahtaama mies toimi vuosikausia soluttautujana ja sai tehtävän, joka piti suorittaa vankilassa. Grens järjesti tietämättään tukalat oltavat soluttautujalle, sillä ilmitullessaan hänellä ei ollut liittolaisia. Jätetäänpä lukijoille jännitettävää kirjan parissa, sen verran voin paljastaa, että Grens selvitti tämänkertaiset rikolliset, joista osa toimi yhteiskunnan rehellisinä päätöksentekijöinä.

Anders Roslund ja Börge Hellström: Kolme sekuntia ****

1 kommentti:

  1. Tämän kirjan kansi on minusta liian hurja. Tulimeri ja hahmo tulimeren sisällä. Aika pelottava.

    VastaaPoista