maanantai 13. heinäkuuta 2015

Maria Kuutti: Anna ja ElvisAnna ja Elvis kylpylässä

Kirjailija Maria Kuutilta tuli pyyntö esitellä hänen lastenkirjansa ja olin iloisesti yllättynyt, kun postipaketista tupsahti kaksi saman sarjan kirjaa. Anna ja Elvis kylpylässä voitti Perhe on paras-kirjoituskilpailun vuonna 2014. Kirja kertoo Annan perheen kylpylämatkasta. Anna on kahdeksanvuotias, isoveli Ilari 12-vuotias ja Veikko on vasta vauva. Lisäksi perheeseen kuuluu äidin ja isän lisäksi mummo.

Äiti kehottaa joskus mummoa "kaikella ystävyydellä" käymään välillä kotonaankin, vaikkapa kastelemassa kukkia. Mummo huitaisee silloin vain kädellään ja kertoo siirtyneensä jo aikoja sitten muovikukkiin, kun on näin meneväistä sorttia.

Kirjan tarinassa perhe suunnitteli pääsiäislomareissua, matkusti Imatran kylpylään ja kylpylässä sitten olikin kaikenlaista ohjelmaa koko perheelle. Anna sai uuden ystävän Elviksen, joka oli hänen mielestään paras juttu. Lisäksi Anna sai kerrottavaa koulukavereille. 
Kirjan opetuksena taisi olla se, kun Anna oli kateellinen koulukavereidensa ulkomaanmatkoista ja kirjoitti valheelliset kortit mukamas ulkomailta. Anna oppi, että kannataa puhua totta, ja asioilla on tapana järjestyä.

Anna ja Elvis mummolassa

Maria Kuutin jatkokirja Anna ja Elvis-sarjaan on Anna ja Elvis mummolassa. Kesälomalla Annan äiti, isä ja Veikko-vauva lähtivät Italian lomamatkalle ja Anna ja Ilari menivät mummon luokse. Anna sai lisäksi loistoajatuksen, jospa Elvis tulisi mummon luokse yökylään, joten Italian-matka ei harmittaisi niin paljon. Anna kirjoittaa välillä runoja, joten tällaisen runon hän kirjoitti Elviksestä:

Ikävä painaa mieltä,
toivottavasti sinä tulet sieltä.
(Kutittaa kieltä.)
Ilman sua on kurjaa tää,
on kurja sää,
mua yskittää.
On kesä ikävä ilman sua,
toivottavasti sä muistat mua.
Jos et sä pian meille tuu,
niin multa katkee sydänluu.

Kivaa riimittelyä. Riimittely on yksi keino opettaa sanojen merkityksiä ja samanlaisia sanoja. Annakin mietti, että onkohan sydämessä luuta, mutta riimien vuoksi luu piti laittaa runoon. Elvis tuli viikoksi mummolaan Annan kaveriksi, eikä ohjelmaa tarvinnut miettiä, sillä Annan mummo on todella taitava suunnittelemaan kaikenlaista tekemistä. Kirjan loppuun kirjailija oli kiteyttänyt opetuksen. Tällä kertaa se oli kiitollisuus.
Maria Kuutin Anna ja Elvis-sarjan kirjat ovat humoristisia ja hauskoja. Kirjojen henkilöt ovat aidonoloisia ja tapahtumat voisivat olla kenen tahansa lapsiperheen elämästä kerrottuja. Perheellä on rahahuolia ja vanhemmat tekevät kaikenlaisia virheitä, aivan kuin lapsetkin. Anna ja Elvis ovat mukava pari ja toivon kirjasarjalle yhtä kivoja jatkokirjoja. Lapsiperheen elämässähän sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, joten aiheista ei ainakaan ole pulaa.
Kiitos Maria, että sain tutustua iloisen hellyttäviin lastenkirjoihisi :)

Maria Kuutti, Anna ja Elvis kylpylässä Karisto 2014
s. 111
Maria Kuutti, Anna ja Elvis mummolassa Karisto 2015
s. 109
Kuvittanut Katri Kirkkopelto
Elviksen piirrokset Ilmari Kettunen 
Arvostelukappaleet

2 kommenttia:

  1. Olen parista blogista pongannut näiden kirjojen esittelyt, ja oikein mukavilta kirjoilta vaikuttavat. Pitäisi siis itsekin tutustua Annaan ja Elvikseen tarkemmin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulee uusia suomalaisia lastenkirjailijoita ja lastenkirjoja. Nämä on todella hauskoja ja opettavaisia, joten suosittelen tutustumista :)

      Poista