lauantai 18. kesäkuuta 2016

Enni Mustonen: Ruokarouva

Lokit kirkuivat ja syöksähtelivät edestakaisin laivan mastojen ja savupiipun ympärillä. Riemu tuntui melkein pakahduttavalta, kun puristin Kirstin kättä omassani. Vihdoinkin olimme lähdössä kotiin!

Enni Mustosen uusin Syrjästäkatsojan tarinoita-sarjan kirja on Ruokarouva. Kirjan kuvioissa eletään Suomessa muutosten aikaa ja itsenäistymistä edeltäviä vuosia 1914-1918. Kirjan loppupuolella juhlitaan jo Suomen itsenäistymistä ja venäläisten poistumista Suomesta. Itsenäistyminenhän ei tapahtunut ihan leikiten. Kirjan päähenkilöstä Idasta tuli Ruotsissa äiti ja hänen tyttärensä Kirsti tuli hänen mukana Suomeen. Ida oli päättänyt lopettaa herrasväen palvelemisen ja alkaa itsenäiseksi yrittäjäksi eli täysihoitolan omistajaksi. Helsingin ympärillä oli useita vapaita täysihoitolaksi sopivia taloja, ja lopulta Ida löi kaupat lukkoon eräästä talosta. Talon lähettyvillä asui tuon ajan kulttuurivaikuttajia ja taiteilijoita ja kyllähän niitä täysihoitolaankin tuli vuokralle ja kyläilemään. Jälleen kerran pääsemme elämään tunnettujen henkilöiden mukana, joista Eino Leino lähettää Idalle jopa kirjojaan.

Merkillistä, miten hanakasti sitä tarttuu pieneenkin toivonmuruseen. Keisarinvallan murenemiseksi tulkitsimme senkin seikan, että Suomessa järjestettiin heti juhannuksen jälkeen ensimmäiset eduskuntavaalit moneen vuoteen.

Enni Mustonen on kirjoittanut Ruokarouvan tapahtumista erittäin yhteiskunnallisen teoksen, jossa tarkastellaan poliittisia oloja ja kuvataan niitä puolin ja toisin. Huolimatta siitä, kuka oli vallankahvassa, lehmät oli lypsettävä ja muut elikot syötettävä, täysihoitolan asukkaille oli järjestettävä syötävää, huoneet oli siivottava ja tiskit tiskattava. Mustosella on erittäin jalat maassa seisova päähenkilö kirjasarjassaan. Ida on aikuistunut, hänestä on tullut vahva ja varma, itsellinen nainen, joka tietää mitä tekee. Onneksi hänellä on hyviä ihmisiä apunaan ja koska Idalla on ymmärtävä ja laaja sydän, hän auttaa muita ihmisiä. Aina on ruokaa ja tilaa apua tarvitseville ihmisille. Noina aikoina niitä apua tarvitsevia ihmisiä oli todella paljon. Idan elämä ei ole kuitenkaan pelkkää raatamista, vaan Ida saa kokea onneksi myös rakkautta. Idan elämäntarina ei pääty tähän kirjaan, sillä seuraavaa voimme jo odotella.

Ihan niin kuin joku olisi seissyt katajien luona. Oliko se vain kangastus, väsyneen mielen luoma harhakuva? Kun nousin seisomaan portaille, mies heilautti kättään ja lähti ontuen tulemaan minua kohti.

Enni Mustonen, Ruokarouva
Otava 2016
s. 428
Arvostelukirja

Jonnan bloggaus

Osallistun kirjalla Lukutoukan kulttuuriblogin kirjabingoon: kirjan nimi liittyy ruokailuun.

Arvon kirjan halukkaiden lukijoiden kesken, joten ilmoita jos olet kiinnostunut saamaan kirjan itsellesi :) Arvonta 22.6.16 klo 19.00

6 kommenttia:

 1. Hep, osallistun arvontaan! Tämä Mustosen sarja on alkanut kiinnostaa minua. Kotoisen oloinen sarja, joka voisi sopia kesälukemistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kirjasarjaan jää koukkuun, sillä noista taiteilijoista ja kulttuurielämän ihmisistä on mukava lukea. Historia tulee eläväksi.
   Tämä sarja on oikein mukavaa kesälukemista :)

   Poista
  2. Marika laitappa osoite sähköpostiin, niin lähetän sinulle Ruokarouvan :)

   Poista
 2. Tämäkin kirja on lukulistalla, joten ehdottomasti osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitanpa sinut arpalistalle :)

   Poista
  2. Nyt kävi niin, että et voittanut kirjaa, sori.
   Mutta toivotan oikein aurinkoista Juhannusta sinulle :)

   Poista